Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

Chovateľ...množiteľ...pes na inzerát...predám psa...kúpim lacno...zaručene mikro, nano. Ako sa v tom máš vyznať? Ako vybrať toho správneho a koho radšej neosloviť?

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?
9973
Reklama

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

 

Do googlu si zadal najpoužívanejšiu frázu „pes na predaj“ a dúfaš, že nájdeš svoje vytúžené plemeno. Lacno, rýchlo a jednoducho, bez zbytočného zdržovania sa zisťovaním informácií o jeho pôvode. Naozaj to takto chceš? Ak áno, musíme sa porozprávať. Nehovoríme to len tak, pre srandu, alebo preto, že chceme poučovať svoje okolie, hovoríme to preto, lebo človek si častokrát nemusí byť vedomí čo sa stane, keď si kúpi psa z inzerátu. Najčastejšie ani nevie, do čoho práve investoval svoje peniaze, či ich investoval správne a či dostane naozaj to, čo mu bolo sľúbené.

 

Pes na predaj

Predaj z dvora, na inzerát, stretnutie na čerpacej stanici, na bazáre...tam všade sa to deje. Pýtaš sa že čo? No predsa predaj tvojho nového domáceho miláčika od „pána množiteľa“. Práve množiteľ je termín, ktorý si už určite vo svojom živote počul. Označuje neprofesionálnych chovateľov (nielen) psov, ktorí vlastne nevedia, čo robia. Alebo to vedia až veľmi dobre?

 

Mnohí z nich chovajú psov bez ohľadu na ich bezpečnosť a zdravie, nehovoriac nič o šťastnom živote po boku svojho pána. Príbuzenské párenie je u nich také bežné, že šteniatka majú častokrát vážne vrodené choroby. Šteniatka, ktoré sa im nepodarí predať, končia v lepšom prípade na ulici, v horšom v kontajneroch. Áno, aj takéto veci sa stávajú. Vždy budú existovať ľudia, ktorí hľadajú svojho nového psa na bazáre, preto vždy budú existovať množitelia, ktorí na tom budú profitovať. Veď pre mňa ako kupujúceho, to je super nápad, určite ušetrím kopu peňazí...

 

Množiteľ sa nepýta, načo ti je jeho šteniatko a aké máš s ním plány. Dôležité je, že za neho zaplatíš.

 

Neplánované rodičovstvo

Inou, ďalšou a pomerne častou situáciou je, keď v inzeráte stojí ako dôvod predaja – neplánované spojenia sa psov. Tak čo už, poďme na tom zarobiť. To je asi najbežnejší spôsob zmýšľania a každého „chovateľa“ to napadne ako prvé. Ak však naozaj išlo o náhodu a majiteľovi záleží na svojej fene aj budúcnosti šteniatok, mohol by konať úplne inak. Napríklad by mohol osloviť miestny útulok, aby mu pomohol s adopciami, alebo by sa o darovanie psov pokúsil sám. Bez ziskuchtivých myšlienok.

 

Prečo to všetko píšeme? Pretože...

...pes, ktorého kupuješ, v skutočnosti nemusí byť to, čo si myslíš, že dostaneš. Ak je pre teba dôležitá záruka zdravia, alebo konkrétneho plemena, môže nastať menšia nezhoda názorov medzi množiteľom a tvojimi požiadavkami. Ďalšie „pretože“ sa týka života šteniatok a ich veľmi skoré odlúčenie od matky, nedostatok protilátok, ktoré nestihnú prijať z materského mlieka či nedostatočná socializácia so svojimi súrodencami a ich bezprostredným okolím. Pravdepodobne máš práve v rukách psa, ktorý nie je začipovaný ani očkovaný. To čo je u chovateľov samozrejmosťou, teba čaká až doma.

 

Pes s rodokmeňom, v čom je rozdiel?

Hoci je lákavé ušetriť pár stovák eur (najčastejší dôvod kúpy psa na inzerát), pes od chovateľa má svoje výhody. Chovatelia sa o svojich psov naozaj starajú, vyhýbajú sa príbuzenskému množeniu, dbajú na zdravie psov. Nových majiteľov šteniatok si vyberajú, informujú sa kam psík pôjde a aké zámery s ním nový majiteľ má. Do doby kedy odíde k svojmu novému pánovi, chovateľ zabezpečuje zdravotné previerky u šteniatok a naďalej komunikuje nielen o zdravotnom stave potomkov svojich psov.

 

Tretia možnosť – útulok?

Ak by sme to chceli hnať do extrému, tak by sme napísali, že každý kúpený pes od množiteľa či chovateľa berie šancu na nový domov psovi z útulku. Ale to samozrejme nechceme. Vždy si však rozmysli kúpu psa od podomových predajcov, tu sa to naozaj neoplatí. Náklady, ktoré ušetríš na začiatku, neskôr vložíš do starostlivosti o svojho miláčika. Ak však túžiš po konkrétnom plemene, ale psa s rodokmeňom si nemôžeš dovoliť, skús lepšie hladať v útulkoch, karanténnych staniciach, v dočasných opaterách.

 

Ak je tvoje srdce nastavené na konkrétne plemeno, potom do googlu zadaj namiesto „pes na predaj,“ „yorkšírsky teriér v núdzi“ alebo „husky v núdzi“. Objavíš tak organizácie, ktoré sa zameriavajú na záchranu psov zadaného plemena a určite ti radi pomôžu nájsť vysnívaného parťáka tam, kde to naozaj bude treba.

 

Pokús sa zamyslieť aj nad touto alternatívou a ak dáš šancu psovi z útulku, určite to nebudeš ľutovať.



Zdroj: dogtime.com

Bruno ti oporúča:

 

Akú moc má dočasná opatera o psa?

Spolužitie psa a mačky. Je to vôbec možné?

Adopcia psa ma zmenila. Už nikdy nebudem taká ako predtým

Ako funguje adopcia psa z útulku?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum