Pes a paradajky. Môže pes zjesť paradajky či pre neho znamenajú hrozbu?

Nebezpečné alebo prospešné? Jedovaté alebo zdravé? Môže si pes vôbec dopriať paradajky? Odpovede na všetky otázky nájdeš v našom článku.

Pes a paradajky. Môže pes zjesť paradajky či pre neho znamenajú hrozbu?
18121
1
Reklama

Pes a paradajky. Kedy sa stávajú nebezpečnými?

 

Na začiatok možno nesporne napísať, že paradajky sú v ľudských kruhoch obľúbenou zeleninou. Hoci o tom, či ide v skutku naozaj o zeleninu, alebo o šťavnaté ovocie, sa najrôznejšie inštitúcie dohadujú už nejaké to storočie. Na tom nám teraz ale až tak nezáleží. Skôr nás zaujíma, či majú pre psí organizmus blahodarný účinok, alebo ide v tomto prípade o nebezpečnú potravinu.

 

Ľuďom táto chutná červená záležitosť poskytuje širokú škálu živín a hlavnému jedlu dodáva v podobe sympatickej prílohy sladko-kyslú chuť. Poďme ale zistiť, či sú paradajky vhodné aj pre našich chlpatých priateľov, ktorí vytrvalo krútia chvostom pod stolom a čakajú či sa im niečo ujde z taniera.

 

Takže, sú paradajky bezpečné pre psy?

Áno, paradajky sú vo všeobecnosti pre naše psy bezpečné a môžu byť skutočným zdrojom vitamínov a minerálov. Avšak pozor! Paradajky obsahujú solanín, zlúčeninu, ktorá môže byť pre psy veľmi nebezpečná. Dobrou správu však je, že hladina solanínu v rastlinách klesá a úplne sa stráca pri ich dozretí. Takže zrelé paradajky môžu bezpečne spestriť jedálniček tvojho psa.

 

Ak máš však podozrenie, že tvoj pes úradoval na záhrade a pochutnal si na listoch či stonkách paradajky, nespusti ho najbližšie hodny z očí. Medzi alarmujúce príznaky otravy môže patriť náhla letargia, tras, zvracanie a hnačka. Ak spozoruješ tieto príznaky, bezodkladne navštív veterinárneho lekára.

 

 

Čo všetko tieto malé červené dobroty obsahujú?

Paradajky sú až po okraj plné prospešných látok, z ktorých profitujú nielen ľudia, ale aj naše domáce zvieratá. Obsahujú vlákninu, ktorá pomáha fungovať tráviacemu systému. Takže paradajky zabezpečujú optimálnu hladinu vlákniny pre organizmus, ďalej napomáha lepšej absorpcii živín, vďaka nim tiež dokáže metabolizmus pracovať tým správnym smerom a črevá sa hýbu tak, ako majú. K tomu všetkému, obsahujú ešte týchto zopár „maličkostí“:

 

  • Draslík, ten udržuje kardiovaskulárne zdravie

  • Antioxidanty držia na uzde voľné radikály a chránia tak tkanivá v tele

  • Cholín zlepšuje funkciu mozgu a pečene a to tak, že podporuje absorpciu karnitínu, ktorý je zodpovedný za dodávku energie pre oba orgány.


Ešte taký malý detail. Paradajky sú bohaté na lykopén, ktorý súvisí s potláčaním rakoviny a znižuje riziko makulárnej degenerácie. Štúdia z roku 2010 v časopise Journal of Veterinary Research ukázala, že lykopén pomáha spúšťať apoptózu (bunkovú smrť) v bunkách osteosarkómu u psov podstupujúcich liečbu.
 

Na záver malé zhrunite, alebo FAQ o paradajkách:

Otázka: Sú paradajky bezpečné pre psy?

Odpoveď: Áno sú, ak im ponúkneme zrelé kúsky. Zelené paradajky a časti rastliny obsahujú solanín, ktorý môže byť po konzumácii pre zviera škodlivý.

 

Otázka: Môžu psy jesť aj cherry paradajky?

Odpoveď: Áno, rovnako sa však treba uistiť, že zjedia iba zrelé plody.

 

Otázka: Sú psy alergické na paradajky?

Odpoveď: Zatiaľ čo neexistuje žiadna informácia o tom, či paradajky produkujú alergény, ktoré môžu byť špeciálne škodlivé pre psy, obsahujú solanín, ktorý je pre psy jedovatý. Avšak sú prístupné, vedecky dokázané informácie o tom, že sa môže vyskytnúť istý druh orálnej alergie.
 

Zdroj: petfoodfacts.mercola.com

 

Bruno ti odporúča:

10 TOP ľudských potravín, ktoré môžeš v pohode zdieľať so svojim psom

Psy kŕmené vegánskou stravou žijú zdravší život. Pravda alebo lož?

Môžu psy jesť arašidy?

Psy a škorica. Čo by si mal určite vedieť?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Henrietka
pred 5 rokmi
niektore granulky Brit určene pre psa tiež obsahuju paradky, alebo paradajkove pyre a psom velmi chutia.
Blog Fórum