Pes a čokoláda

Prečo čokoláda nepatrí do jedálnička psa? Aké sú príznaky otravy čokoládou u psa? A veľa ďalších informácií o psoch a čokoláde sa dozvieš tu:

Pes a čokoláda
Zdroj foto:
39287
Reklama

Môj  pes  zjedol  čokoládu, čo mám robiť?

 

Čokoláda obsahuje teobromín, čo je povzbudzujúca látka (niečo ako kofeín), ktorá na psov pôsobí ako JED.  Množstvo teobromínu sa líši od druhu čokolády – tmavá čokoláda ho obsahuje najviac.

 

Čo je teobromín a ako sa prejavujú jeho účinky na psoch?

Teobromín, ktorý čokoláda obsahuje, postihuje predovšetkým srdce tvojho psa, jeho centrálny nervový systém a obličky. Príznaky sa dostavia od 4 do 24 hodín po tom, čo si tvoj pes na čokoláde pochutnal, pričom záleží na množstve čokolády, ktorú zjedol.

 

Príznaky otravy čokoládou u psa:

zvracanie (krv v zvratkoch)

hnačka

nepokoj a hyperaktivita psa

prudké dýchanie

svalové napätie, nekoordinovanosť

zvýšená srdcová frekvencia

záchvaty

 

 

Koľko čokolády je už pre môjho psa priveľa?

Najlepšie bude, ak svojmu psovi nikdy nebudeš dávať čokoládu.  Ak sa tak stalo alebo sa pes ponúkol sám, toto by si mal vedieť:

100 – 150mg/kg  teobromínu je už pre psa toxická dávka.

 

Približné množstvo teobromínu v 25g čokolády:

biela čokoláda obsahuje minimálne množstvo teobromínu

mliečna čokoláda obsahuje 44 – 64mg  teobromínu

polosladká čokoláda a sladká tmavá čokoláda obsahuje 150 až 160mg teobromínu

nesladená čokoláda, čokoláda na varenie obsahuje až 390 – 450mg  tejto jedovatej látky pre psov

suchý kakaový prášok obsahuje až 800mg  teobromínu!!!

 

 

To znamená, že u labradora (predpokladáme okolo 30kg živej hmotnosti) by sme mali očakávať fatálne toxické reakcie, ak by zjedol 1kg mliečnej čokolády, ½ kg tmavej čokolády  alebo 170g čokolády na pečenie.

Známky otravy sú pozorovateľné už pri pár kúskoch tejto sladkej pochúťky. Napríklad, keď spomínaný labrador zje už len 200g mliečnej čokolády, začínajú sa prejavovať zažívacie problémy – zvracanie a hnačka. Ak v jedení čokolády neprestane a dá si 500g mliečnej čokolády, je pravdepodobné, že nastanú kardiovaskulárne problémy a zvýši sa jeho srdcová frekvencia. Ani to nášmu labradorovi  nestačilo? Dá si 750g mliečnej čokolády, už sa môžu objaviť záchvaty.

Samozrejme, niekedy môžeme len ťažko posúdiť, koľko toho vlastne zjedol.  Otrava závisí od mnoho faktorov, od množstva teobromínu v čokoláde, od odrôd kakaových bôbov a od veľkosti psa. Vždy treba byť obozretný, konať rýchlo a ísť za svojim veterinárom.

 

Čo robiť, keď môj pes zjedol čokoládu?

Liečba môže byť nutná, ak tvoj pes zožerie akúkoľvek čokoládu, takže v prvom rade čo najskôr kontaktuj svojho veterinára. Podľa  možností, by bolo najlepšie, ak by si vedel povedať koľko čokolády tvoj pes zjedol, o aký druh čokolády išlo (obal z čokolády, ak ho tvoj pes nezožral tiež, veľmi pomôže). To umožní zistiť, či tvoj pes prekročil toxickú dávku alebo nie, a akú liečbu bude potrebovať.

 

Ošetrenie psa po požití čokolády

Neexistuje žiadna protilátka.  Vo väčšine prípadov, zverolekár urobí výplach žalúdka alebo psovi podá čierne uhlie, ktoré absorbuje teobromín. Ostatná liečba závisí od príznakov, ktoré tvoj pes má.

Je tu však dobrá správa! Pri včasnom zásahu a nastavení liečby u psov, ktorí neodolali čokoláde sú prognózy liečby dobré.

 

Zdroj: vets-now.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Prečo je podávanie ľudskej stravy pre psa tak dôležité?

Čo sa ti snaží poveať hovienko tvojho psa?

Môže pes zjesť surové vajce?

 

Ak nie si zaregistrovaný, tak tak urob tu: REGISTRÁCIA. Do svojho profilu si môžeš pridať foto svojich psíkov a pochváliť sa nimi v galérii. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum