Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Dokáže sa pes naučiť chodiť na voľnom vodítku? A prečo vlastne ťahá? Pozri sa ako vysvetlíš svojmu psovi, že prechádzka bez ťahania je príjemnejšia pre vás oboch.

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?
Zdroj foto:
43198
3
Reklama

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

 

Ako krajšie môžeš prežiť čas strávený so svojim psím kamarátom, než spoločnou prechádzkou? Ticho, relax, čistá hlava, myšlienky len tak plynú.Vo väčšine prípadov to je však úplne inak. Vo väčšine prípadov počúvam a vidím bezmocných majiteľov, ktorý berú spoločnú prechádzku skôr ako trest a pokiaľ sa dá tak svojich psov rýchlo púšťajú z vodítka, len aby to skončilo. Dokáže sa to ten pes nejako naučiť? A prečo vlastne ťahá?

 

Prečo vlastne ťahá?

Dôvodov, prečo pes ťahá, je hneď niekoľko.V prvom rade je to pre neho prirodzené. V jeho očiach on ide prirodzene a ty sa motáš niekde vzadu. Je jednoducho rýchlejší. Druhým nepriateľom pokojnej prechádzky je opozičný reflex. V praxi to znamená, že keď pes cíti tlak proti krku alebo hrudníku, zaberie proti nemu. Posledným dôvodom a zosilňovačom ťahania je to, že psíky sú za ťahanie odmeňované.

Pre psov je vychádzka najpríjemnejšou časťou dňa. Veľmi sa na ňu tešia, a niet sa čomu diviť. Je to pre nich veľké dobrodružstvo plné odmien. Obehnú a označkujú si teritórium, stretnú svojich kamarátov, spoznajú nových, zahrajú sa. Prípadne si nájdu niečo na jedenie. Sledujú rôzne pachové stopy. Je to pre nich niečo úžasné! A k týmto všetkým odmenám sa dostanú tak, že sa tam dotiahnu.

 

A tak sa v psej hlave zakóduje: ŤAHANIE = ODMENA

 

Ako ho to teda odnaučiť?

V dnešnej dobe existuje mnoho pomôcok a mnoho tréningových metód. Je len na tebe ktorou cestou sa vyberieš. Ja preferujem nenásilnú formu pri ktorej sa snažím psovi vysvetliť, že sa ťahať nemá a snažím sa o to aby pochopil, že chôdza na uvoľnenom vodítku bude pre nás oboch oveľa príjemnejšia. Pokiaľ sa chceš vybrať rovnakou cestou ako som sa vybral ja, ponúkam ti na stiahnutie zdarma e-knihu v ktorej sa dozvieš všetko potrebné na to  aby ste si prechádzku so svojim psím kamarátom konečne užili. 

 

 

Bruno ti odporúča:

 

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Pavel Lipták
Pavel Lipták
Zakladateľ portálu PesBruno.sk. Autor mnohých článkov a príručky 2 jednoduché návody. Aby váš pes neťahal na vodítku, ktorú si môžete zadarmo stiahnuť na našej stránke.
Reklama
Milada-1
pred 3 rokmi
e-kniha sa nedá stiahnuť, stránka je prázdna.
Mika
pred 3 rokmi
nejde mi najsť tá e-kniha
Dagmar
pred 9 rokmi
Ahoj,
dakujem za e-knihu.idem sa ucit ako ucit mojho 9-mesacneho labradora netahat. Niekedy mam chut ho roztrhnut ako zabu, lebo nepocuva, ale zase korunuje to niecim velmi dobrym a som na makko. Tahanie a skakanie musime cvicit. este raz dakujem a napisem ako postupujeme. pekny dnik
Blog Fórum