Pes - úpal, prehriatie organizmu

Čo je to úpal? Ako zistiť príznaky prehriatia organizmu? A ako svojmu psovi pomôcť, ak trpí úpalom? Pozor, ide o čas. Viac o úpale a jeho následkoch sa dočítaš v článku

Pes - úpal, prehriatie organizmu
38752
Reklama

Pes - úpal, prehriatie organizmu

 

Čo je to úpal?

Jednoducho povedané, úpal nastane keď pes stráca svoju prirodzenú schopnosť regulovať telesnú teplotu. Psi sa nepotia po celom tele tak, ako ľudia. Psia telesná teplota je primárne regulovaná cez dýchanie. Ak pes nemôže teplotu dostatočne rýchlo zo svojho tela uvoľňovať dýchaním, môže dôjsť k úpalu.

Ak chceš vedieť, či tvoj pes trpí úpalom, je dôležité poznať príznaky.

Normálna teplota oddýchnutého psa je asi 38 - 39°C. Akonáhle teplota psieho tela vystúpi nad 40°C, začnú prebiehať fyziologické zmeny a pes začne prejavovať účinky úpalu. Pri 41-42°C, pes začíta trpieť nezvratným poškodením obličiek, pečene, tráviaceho traktu, srdca a mozgu.

 

Príznaky úpalu:

  • nadmerné lapanie po dychu, hyperventilácia
  • zvýšené slinenie
  • suché a bledé ďasná
  • rýchly alebo nepravidelný tep
  • slabosť
  • zmätenie
  • nepozornosť
  • zvracanie
  • hnačka, možné krvácanie z konečníka

V prípade že sa telo psa pri úpale naďalej prehrieva, dýchanie sa spomalí, alebo pes prestane dýchať a môže dôjsť k záchvatom alebo ku kóme.

Následky úpalu závisia od toho, ako dlho tieto príznaky pretrvávajú, čím dlhšie toto trvá, tým horšie následky na zdraví psa úpal zanechá.

 

 

 

 

Čo robiť, keď pes dostane úpal:

  • venuj pozornosť svojmu psovi. Ak pri prvých príznakoch úpalu zareaguješ rýchlo, môže to veľmi ovplyvniť následky

 

  • Dostaň ho do tieňa. Ak si myslíš, že tvoj pes dostal úpal, presuň ho na miesto, kde nesvieti priame slnečné svetlo. Dávaj mu obklady studenej vody na vnútornú stranu stehien a brucha, kde sa nachádzajú najväčšie krvné cievy psa, tak isto mu ochladzuj labky.

 

  • Použi tečúcu vodu. Hadica alebo vodovodný kohútik, je najlepší spôsob ako ovlažiť psa. NIKDY ale psa v prípade úpalu neponor do vody vo vani alebo v bazéne, pretože tak by sa pes mohol ochladiť až príliš rýchlo a mohlo by dôjsť k zástave srdca.

 

  • Použi chladnú ale nie veľmi studenú vodu. Mnohí ľudia robia chybu, keď takto postihnutého psa chladia ľadovou vodou alebo samotným ľadom. Prečo ľadová voda nie je správnym riešením? Pretože spôsobuje škrtenie a stiahnutie krvných ciev, čo spomaľuje prietok krvi, čím sa spomalí proces chladenia.

 

  • Nezakrývaj psa. NIKDY nezakrývaj psa mokrým uterákom alebo dekou. Zabraňuješ tak odparovaniu a okolo tela tvojho psa sa vytvorí saunový efekt. Rovnako nie je vhodné, zatvárať mokrého psa počas procesu ochladzovania do uzatvoreného priestoru, každý prietok vzduchu je pri znižovaní teploty psa dôležitý.

 

  • Udržuj psa v pohybe. Je dôležité povzbudzovať svojho psa aby sa snažil pomaly chodiť, počas toho ako sa ochladzuje.

 

  • Pes musí piť pomaly a malé množstvo vody. Ochladzovanie psa je prioritou a jeho hydratácia ďalšou. Nedovoľ však, aby pes vodu hltal. Namiesto toho mu dávaj malé dúšky, nie príliš studenej vody. Ak sa pes nahltá vody alebo jej vypije veľa, môže ju rýchlo vyvrátiť, čím sa viac dehydruje.

 

 

 

Akonáhle teplota psa začína klesať, čo najskôr zájdi k veterinárovi.  Dokonca aj keď si myslíš, že sa tvoj pes úplne zotavil, veterinár musí skontrolovať, či sa objavili nejaké dôsledky úpalu, poškodené obličky alebo pečene. Následky úpalu sa môžu prejaviť aj po 48-72 hodinách, aj keď sa ti zdá, že je pes už v poriadku.

William Grant, veterinár s 20 ročnými skúsenosťami liečil stovky prípadov úpalu u psov, ktoré sa prejavovali mierne alebo dokonca fatálne. Najčastejšou príčinou smrti po úpale je rozšírená intravaskulárna koagulopatia (krvácanie do tkanív a kože), ktorá môže nastať hodiny alebo dni po úpale.

Prevencia je najlepší liek. Najmä v letných mesiacoch je nevyhnutné aby sme si boli vedomí nebezpečenstva úpalu. Ak poznáš príznaky úpalu a včas zasiahneš, zabezpečíš pre tvojho psa bezpečný a aktívny život, bez ujmy. Viac informácií o zdraví a starostlivosti o psa sa dozvieš TU.

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com, pixabay.com

 

chladiaca vesta pre psa, ruffwear chladiaca vesta pre psa skúsenosti

 

Bruno ti odporúča:

Nezabi svojho psa

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Pes a letné horúčavy

Kategória - Zdravie a starostlivosť

 

 

Pridaj sa medzi nás psíčkarov, ktorím život našich psov nie je ľahostajný a zaragistruj sa u nás! REGISTRÁCIA medzi priateľov psa Bruna. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Zdieľaj tento článok ďalej medzi všetkých psíčkarov, aby sa dozvedeli o nebezpečenstve úpalu, ako postupovať ak pes dostane úpal. Pretože čím viac ľudí sa o tom dozvie, tým menej psov bude trpieť a umierať na úpal.

Zdieľaj na:

Reklama
Blog Fórum