Holistický prístup ako prvá pomoc pri rakovine u psov

Rakovina. Nikto ju nechce, no ona sa nás nepýta. Ubližuje nám, aj naším psom. Ako s ňou bojovať, alebo skôr nebojovať, sa dočítaš v našom novom článku.

Holistický prístup ako prvá pomoc pri rakovine u psov
Zdroj foto: Pexels/Artem Bali
11079
3
Reklama

Holistický prístup ako prvá pomoc pri rakovine u psov

 

To, aké možnosti existujú v boji proti rakovine, sa dozvieme z úst takmer každého veterinára. Je len na nás, ktorou cestou sa vyberieme. No každý veterinár vie, že okrem samotnej liečby tejto zákernej choroby, má obrovský význam aj podpora procesu hojenia organizmu. Bez ohľadu na to, s akým druhom rakoviny pes bojuje, dôležité je posilniť imunitný systém psa, a to prostredníctvom potravy a vhodných doplnkov.

 

Pre to, aby sme sa dozvedeli aká strava a aké doplnky sú tie najvhodnejšie, pátrali sme po naozajstných odborníkoch v tejto oblasti. Vypátrali sme dvoch naslovovzatých odborníkov – holistických veterinárov Dr. Marty Goldsteina a Dr. Charles Loopsa. Obaja títo veterinári sú vedúcimi odborníkmi v oblasti rakoviny zvierat a obaja majú dlhoročné skúsenosti s liečbou rakoviny u domácich zvierat.
 

Obaja sa zhodujú na dôležitosti kŕmenia psov prírodnou, surovou stravou na báze mäsa. To platí aj pre zdravé, aj pre rakovinou trpiace psy. Podľa nich (a my im dávame za pravdu) je škodou, že sa veda nezameriava viac na to, ako čo najbiologickejšie kŕmiť naše miláčiky, namiesto toho hľadá náhrady v komerčných krmivách.


P ako proteín

Jedným z veľkých zistení pri rakovine je, že vedľajší produkt metabolizmu obilnín – glukóza – dodáva výživu pre rakovinové bunky. Preto hneď na začiatku je dôležité spomenúť, že je potrebné sa vyhýbať strave, ktorá obsahuje akýkoľvek druh zrna (múky) a iných uhľohydrátov. To isté platí nielen pre pacientov, ale aj pre zdravé psy.

 

Psy s rakovinou potrebujú prijímať vysoko bielkovinovú stravu, s vysokým obsahom tukov, ktorý je najlepšie obsiahnutý v surovej strave.

 

Holistický prístup pri rakovine sa zameriava skôr na samotného pacienta ako na rakovinu. To znamená, že udržuje psa v čo najlepšej kondícií, aby jeho imunitný systém dokázal pracovať na plné obrátky.


Aká súvislosť je medzi imunitným systémom a proteínmi? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Imunitný systém potrebuje k svojej práci proteíny. Imunitný systém je pri rakovine veľmi vyťažený, proteíny sa rýchlo míňajú a keď sa nestíhajú dopĺňať cez stravu, telo ich čerpá zo svalov. Existuje samozrejme aj výnimka. Dôležité je, aby telo aj myseľ psa fungovali v čo najmenej poškodenom stave. Ak pes chudne, strava mu nechutí a on stráca na duchu, ustúp od surovej stravy a ponúkni mu to, čo má tvoj pes rád. Hoci to možno nie je najzdravšia forma.

 

 


D ako Doplnky

U pacientov s rakovinou je dôležité myslieť aj na doplnky stravy, ktoré dokážu vyrovnať nedostatky v našich potravinách. Keď budeme pravidelne kŕmiť imunitný systém psa, môžeme často zabrániť šíreniu nádoru. A ak nádor nerastie, pes môže prežiť, hoci je nádor stále na svojom mieste.

 

Takže po čom pátrať, ak chceš svojmu psovi pomôcť bojovať proti zákernej chorobe menom rakovina?

 

Omega-3 oleje. V ostatných prípadoch by stačilo podávanie rýb ako sú sardinky, sleď či losos do stravy psa. No v prípade pacientov s rakovinou to nestačí na pokrytie terapeutických hladín EPA a DHA. Fytoplanktónový doplnok však dokáže túto hladinu zdvihnúť na požadovanú úroveň.

 

Huby. Existuje mnoho produktov, ktoré obsahujú hubové komplexy. Niektoré môžu byť však trochu drahé na slovenské pomery. Väčšina z nich obsahujú huby ako sú maitake (Trsovnica lupeňovitá), reishi (Leskokôrka) či agaricus (Šampiňón mandľový). S toxicitou si v týchto prípadoch netreba lámať hlavu, skôr by psov pri konzumácií mohla odradiť ich chuť.

 

Kolostrum. Alebo tiež mledzivo - prvé mlieko, ktoré sa tvorí kravám pri laktácií. Obsahuje látky, ktoré stimulujú imunitný systém. Síce rakovinu nelieči, ale vďaka nemu dokáže organizmus s rakovinou bojovať.

 

Astralagus. Alebo tiež Kozinec sa v kombinácií s ďalšími čínskymi bylinami používajú na posilnenie imunitného systému.

 

Ligutrum. Vtáčí zob je ďalšou rastlinou, ktorá v kombinácií s Astralagusom posilňuje imunitný systém a zdá sa, že má aj inhibičný účinok na nádory.
 


Antioxidanty. Tu je potrebné trochu zbystriť myseľ. Ak pes podstupuje chemoterapiu alebo ožarovanie, podávanie antioxidantov nie je vhodné. Antioxidanty napádajú voľné radikály v tele, zatiaľ čo chemoterapia a ožarovanie stimulujú tvorbu voľných radikálov, aby zabili rakovinové bunky. Silné antioxidanty sa preto neodporúčajú, ale ich prijímanie v bežných dávkach nie je žiadnym veľkým problémom.

 

Bobuľovité ovocie, granátové jablko, zelený čaj, brokolica, karfiol či ružičkový kel. Tu všade sa nachádza vitamín A, C, E, a tiež selén. A tam kde sú oni, tam sú aj prírodné zdroje antioxidantov.

 

Coenzým Q10. Vo vysokých dávkach je užitočný. Odporúča sa v množstve 300 mg denne na psa s akoukoľvek veľkosťou.

Výťažok z hroznových semien. Ide o veľmi silný antioxidant, ktorý funguje v pečeňových bunkách ako likvidátor voľných radikálov.


Kurkumín. Zdá sa, že ide užitočný doplnok, ktorý spomaľuje progresiu nádorov rôznymi mechanizmami. Dávkovanie sa môže pohybovať od 125 mg do 500 mg pre psa s hmotnosťou 25 kg, ale niektoré ďalšie rafinované produkty odporúčajú nižšiu dávku. Potrebné je zakúpiť doplnok stravy, nie kurkumu, ktorú bežne dostať v potravinách. Tá totižto obsahuje len veľmi malé množstvo kurkumínu.

Vždy je najlepšie začať len s jedným doplnkom a uistiť sa tak, že pes bude konkrétnu látku tolerovať.

 

Ak už tvoj pes má rakovinu, neostáva nič iné, len s ňou začať bojovať. No skús sa na túto chorobu pozrieť z holistického smeru. Podpor celkové zdravie psa správnou výživou a doplnkami namiesto toho, aby si sa zameriaval na rakovinu. Pomôžeš tak svojmu psovi udržať ho zdravého a silného, bez ohľadu na to, aká je primárna liečba tohto ťažkého ochorenia.
 

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com

 

Bruno odporúča:

5 byliniek, ktoré uľahčia tvojmu psovi prechod na surovú stravu

10 TOP ľudských potravín, ktoré môžeš v pohode zdieľať so svojim psom

Psy kŕmené vegánskou stravou žijú zdravší život. Pravda alebo lož?

Toto jedlo by si mal zaradiť do jedálnička tvojho psa

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Hannnka55
pred 4 rokmi
Natalia, ak chceš naozaj kvalitné pochúťky pre psíka, tak skús tieto krmivo-brit.cz/cs/brit-functional-snack
Natalia Lukacova
pred 5 rokmi
ahojky, ake pamlsky mas na mysli prosim ta? to by ma zaujimalo :)
Peťa šimková
pred 5 rokmi
Všetky tieto zložky, superovocie, doplnky výživy su skvelé, a je ešte lepšie ak ich psík prijíma v potrave... najlepšie formou pamlsku, a i niektoré kvalitné granulky ich obsahujú
Blog Fórum