Nadmerná plynatosť u psov. Kedy nastáva problém u prehnane uprdeného psa?

Je nadmerná plynatosť u psa znakom vážnejšieho problému, alebo to prekáža len nášmu nosu? Ktoré plemená prdia viac? A čo môžem urobiť aby môj pes prdel menej? V prvom rade si prečítaj tento článok

Nadmerná plynatosť u psov. Kedy nastáva problém u prehnane uprdeného psa?
23557
2
Reklama

Môj pes priveľa prdí. Dá sa s tým niečo urobiť?

 

Idylka pred telkou, romantický film, spiaci pes a zrazu, neskutočný smrad. Buď rýchlo ujdeš, alebo zachrániš spolusediacich otvorením okna až dokorán. Niekomu to príde vtipné, dokonca rozkošné, no inému veru nie. 

Plynatosť je však normálny vedľajší produkt trávenia. Keď začuješ bublajúci žalúdok, je to vlastne plyn miešajúci sa s kvapalinou. Psy grgajú aj pukajú rovnako ako ľudia. wink

 

Čo je v norme a čo už nie, pokiaľ ide o plynatosť u psov?

Pre väčšinu psov je úplne normálne občasné poprdkávanie či grganie, avšak nadmerná plynatosť môže signalizovať problém. Pokiaľ je u vás doma bežné každodenné prdenie tvojho psa, šup s ním k veterinárovi.

Nadmerná psia plynatosť je pravdepodobne spôsobená nekvalitnou stravou, ktorá je pre psíka ťažko stráviteľná, zaťažuje žalúdok a spôsobuje nadúvanie. Veľké množstvo plynov a neznesiteľný zápach môže byť prvotným príznakom zápalového ochorenia čriev alebo obľúbených črevných parazitov.

 

 

Diagnostika abnormálnej psej plynatosti

Veterinár tvojho uprdeného chlpáča by mal urobiť testy na kontrolu parazitov v črevách. Keď si dohodneš termín u veterinára, pravdepodobne by si si mal priniesť aj vzorku čerstvej stolice psieho pacienta, a mal by si vedieť akú stravu a doplnky tvoj pes užíva, aby vedel určiť správnu diagnózu.

Ak sa na základe testov nepreukážu zjavné príčiny plynatosti, je na čase zmeniť stravu tvojho chlpatého stravníka. Poraď sa s veterinárom s výberom kvalitnejšej stravy, prípadne si daj odporučiť vhodné probiotiká na upokojenie črevnej flóry psíka.

Možno ti napadne vyskúšať dať chlpáčovi jogurt s probiotickou kultúrou, avšak pravdepodobne takáto forma probiotík nebude dostatočne účinná pre robustný tráviaci systém psov.

nadmerná plynatosť u psovFoto: Pexels

Niektoré plemená psov trpia plynatosťou viac

Majitelia bulldogov by ti vedeli rozprávať. laugh Brachycefalitické plemená, ako sú bostonské teriéry, boxeri, bulldoci a mopslíci trpia plynatosťou oveľa viac ako iné plemená s dlhým nosom. Plynatosť u týchto plemien spôsobuje prehltnutý vzduch počas jedenia, čo vedie k nadmernému plynu v ich tráviacom trakte.

 

Ako zastaviť nadmerné prdkanie?

  1. Najdôležitejšou radou je zamyslieť sa nad tým čo tvoj pes je. Kvalitná a ľahko stráviteľná strava je základom v boji proti nadmernej plynatosti.
  2. Ak máš stravu poriešenú, všímaj si akým spôsobom tvoj pes je. Prežúvanie jedla je dôležité pre dobré trávenie. Pokiaľ tvoj pes jedlo hlce, môže to spôsobovať nadmerné poprdkávanie. Tento problém môžu vyriešiť protihltacie misky, alebo spomaľovače, ktoré sa vkladajú do misiek. Psík bude jesť pomalšie a bude prehĺtať menej vzduchu.
  3. Vyskúšaj stojan na misky.
  4. Pokiaľ kŕmiš svojho psa suchou stravou, zmiešaj ju s konzervou alebo zalej čistým vývarom bez soli a korenín.

Zdroj: dogster.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Môj pes zjedol xylitol? Hrozí mu otrava?

Môj pes má hnačku. Ako mu môžem pomôcť?

Psy a škorica. Čo by si mal určite vedieť?

Med lieči alergie a naštartuje staré psy! Čo všetko ešte med dokáže?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Reklama
Henrietka
pred 4 rokmi
zmenit stravu, pridat vodu a ak nepomože, kludne by som navštivila veterinara
Mareri
pred 4 rokmi
može to byt aj nevhodnou stravou , kedysi som našemu varila maso, cestoviny, ryžu, ale posledne dva mesiace mu davam iba konzervy, granule, pretože tiež mal problemy s travenim, často prdel a videla som, že nie je v poriadku.
Blog Fórum