Bikejöring

niekto od fachu? potrebujeme poradiť - ako začať :D
Reklama
Paul Anka
pred 7 rokmi
Lexi ďakujem veľmi pekne za podrobnú odpoveď :) . Mám 1,5 ročnú australáčku, dovolím si o nej tvrdiť, že je športovec. Má 18-19kg, myslím, že je skôr vytrvalostný bežec ako šprintér. Zatiaľ sme sa naučili, že v postroji sa iba ťahá, teda že nesmie čuchať a odbiehať mimo trasy. Toto teda zvláda v rýchlej chôdzi. Nevie žiadne smerovacie povely, ďakujem za radu, určite začneme učiť po anglicky :) . Ďakujem aj za info o pití, to ma vôbec nenapadlo, že ju mám nechať najprv vydýchať pár min a až potom dať piť.V skupine HUSKY positive som už dlhšiu dobu, budem to tam viac sledovať aby mi nič neušlo, ďakujem ešte raz :) Takže naučíme sa základné povely a potom začne otravovať nejakého profíka aby si dal s nami tréning :D
Lexi
pred 7 rokmi
Ahoj v prvom rade je dolezite ake mas plemeno a ci to Tvojho psika vobec bude bavit. Pokial nebude mat chut bezat a tahat radsej bikejoring nerobte :-) Dolezita je samozrejme aj vaha a sila stvornohaca - predsa len ma tahat dospeleho cloveka + bicykel. Este je otazka ci chcete robit bj len tak pre radost na dlhe trate alebo na rychlost. Idealne je aj ked ides na trening s niekym kto to uz ma zmaknute.

Predtym ako prvy raz vybehnes na bike:
– Nauc psika stranove a startovacie povely – odporucam anglicke. Su viac ako dostatocne od seba rozlisitelne a nebude si ich mylit. Nemusis bezat staci normalna chodza na voditku a odbacat. Neodporucam odmenovat pamlskami – na bicykli by sa ti potom zastavoval ;-) Toto treba mat zvladnute.
– Psik sa musi sustredit len na beh (ani na vevericky ani nic podobne). Pokial tak nerobi – popracuj este trosku na vychove a vycviku lebo ked pojdete plnou parou moze to spravit zasadny rozdiel medzi pohodovou jazdou a 3 mesacnou PNkou ;-)
– Vybava jazdec:
PRILBA je absolutna NUTNOST. Neodporucam na tomto vobec setrit – mne uz 2x lebku zachranila. Topanky najlepsie trekove a nie obycajne tenisky s rovnou podrazkou. Oblecko na bike alebo trek – tak aby si sa citil pohodlne a nikde sa ti nic nezachytavalo. Od veci nie su aj ochranne rukavice. Antena na bike a reflexne prvky (idealne aj pre psika). Antenu + postroj + voditko kludne od Bruna z linkov co tu uz boli uverejnene ;-)
– Vybava psik:
Dobre padnuci postroj urceny na tah v zaprahu + voditko s amortizerom je zaklad. Akonahle bude psikovi nieco nepohodlne je zle. Miska a flasa s vodou (nesie jazdec).
– Ak krmite granulami minimalne 2 hodiny pred treningom nekrmit. Rovnako masom ale pred treningom v ziadnom pripade kosti. Pit max pol hodinu pred.
– Vonkajsia teplota by mala byt okolo 15 stupnov. Cim vyssia teplota tym kratsi trening ale trenovat ked je nad 20 je uz riziko. V ZIADNOM PRIPADE nechodte so psom na bike ked je vonku pekne... teplucko... a 30 stupnov.

Ked nasadnes na bike:
– Trasa by mala viest polnymi/lesnymi cestami – treba sa vyhybat chodnikom a cestam kvoli labkam a klbom.
– Dlzku treningu treba prisposobit kondicii psika. Zo zaciatku urcite iba par kilometrov potom predlzit.
– Predtym ako das psikovi vodu nechaj ho cca 10 - 15 minut vydychat – az kym sa mu ukludni dych.
– Po treningu ho poriadne pochval :-) a po cca 1,5 - 2 hodinach moze dostat papanicko na doplnenie energie.

Toto je len uplny zaklad zakladov – urcite som na nieco zabudla :-) Najdi si na fb skupinu Husky positive – tam je viac zapraharov ;-)
Pavel-6
pred 7 rokmi
A tiež ešte dôležitá vec, naučiť ho aby udržoval veľmi mierny ťah. Aby sa mi vodítko neplietlo pod nohy, ale aby celú cestu neťahal a neunavil sa po kilometri.
Pavel-6
pred 7 rokmi
My sme s Brunom začali behávať a tiež som ho musel naučiť základné veci. Aby rozoznal rozdiel medzi behaním ako športom a bežnou prechádzkou. Čo znamená aby sa sústredil na beh a nezastavoval sa hocikde pri ľuďoch, pri psoch, neznačkoval si každý krík a pod. Následne aby neťahal dole kopcom a opačne aby sa neplietol popod nohy a aby som sa o neho mohol mierne oprieť niekde v lese pri strmom kopci. Ale stále to nepredstavuje riziko ako pri bicyklovaní, kde môže dôjsť aj ku zraneniam. Preto si tiež myslím, že je dobré si to nacvičiť najprv pri behu. Plus ešte povely na odbočovanie aby sa nestalo že na nejakej križovatke pôjdem doľava a on doprava.
Paul Anka
pred 7 rokmi
Postroj od Brunka už máme, aj vodítko a bajk, ešte tá anténa nám chýba, ďakujem :) niekto mi poradil, že mám najprv so psom začať behať na vodítku a postroji samozrejeme :D a učiť ho povely ako píše Brunko v článku. Chcela som počuť, že to netreba, že môžeme ísť hneď na bajk aby som sa vyhla behu :D ale asi to inak nepôjde
Pavel-6
pred 7 rokmi
Ďakujeme za reklamu :) Dobrá výbava je samozrejme základ ;)
Peter248
pred 7 rokmi
https://www.facebook.com/bikejoringPL
Peter248
pred 7 rokmi
Ahoj. Ja sa síce tomuto športu nevenujem. Ale začal by som takto.

Najprv by som si prečítal článok u Bruna
https://www.pesbruno.sk/blog/689/co-maju-spolocne-jazda-na-bicykli-a-vencenie-psa-predsa-bikejoring

Potom by som si kúpil výbavu.

Anténu na bike: https://shop.pesbruno.sk/sport-so-psom/bike-antenna/112/486

Postroj pre Dunča: https://shop.pesbruno.sk/sport-so-psom/postroj-freemotion/112/510

Vodítko s amortizérom 2,7metra: https://shop.pesbruno.sk/sport-so-psom/voditko-s-amortizerom/112/514

Bicykel: https://eshop.dema.bike

Potom by som sa spojil s ľuďmi ktorí sa tomu venujú.
http://huskyracing.sk/


A na záver by som sa pustil do tréningu a po večeroch sa vytešoval z videí :D

Blog Fórum