Môžu psy jesť sušené hrozienka?

Výskum ukázal, že hrozienka sú pre ľudský organizmus prospešné a prinášajú mu veľa výhod. Ale ako je to u tvojho psa? Pomáhajú alebo zabíjajú?

Môžu psy jesť sušené hrozienka?
8038
5
Reklama

Pes a hrozienka

Hneď v úvode hovoríme o katastrofe, ktorá môže, ale aj nemusí nastať u psa po požití sušených hrozienok. V posledných rokoch došlo u psov k nárastu otráv po konzumácií hrozna alebo sušených hrozienok. Čo sa ale vedcom nepodarilo zatiaľ zistiť, je identifikovanie mechanizmu, ako k otrave dochádza. Jediné čo vedia je, že otrava sa u psa môže, ale aj vôbec nemusí prejaviť. Riziko usmrtenia je bohužiaľ taktiež reálne.

 

Existuje istá teória, ktorá by mohla vysvetliť tento nárast otráv. V roku 2016 sa viedol rozhovor so špecializovanou spravodajkou Melissou Gardnerovou. Ona tvrdí, že hrozno z Kalifornie obsahuje vysoké množstvo kryolitu, pesticídu na báze fluoridu, ktorý sa začal používať v 80. rokoch. Ku koncu tohto desaťročia začali veterinári badať zvýšenú toxicitu hrozna a hrozienok pre našich psov.


Aké neduhy čakajú psa po požratí hrozienok?

Konzumácia hrozna alebo hrozienok a ich dopad na organizmus závisí od jedného faktoru. Od množstvo zjedeného ovocia na kilogram psa. Po presiahnutí môže spôsobiť obličkové zlyhanie u psov, ktoré ak sa včas nepodchytí, môže byť smrteľné. Renálne zlyhanie nastáva 6 až 24 hodín po konzumácií vysokého množstva tohto ovocia. Príznaky, ktoré otravu sprevádzajú, sú nasledovné:

 

  • zvracanie

  • bolesť brucha

  • slabosť

  • letargia

  • dehydratácia

  • triaška

 

Ak sa objaví niektorý z vyššie uvedených príznakov, okamžite vezmi svojho psa k najbližšiemu veterinárovi a požiadaj ho o analýzu moču.

 

 

Čo robiť ak tvoj pes zjedol priveľa hrozienok?

Hrozienka a hrozno je pre psa toxické, ak bolo skonzumované vo veľkej miere. Existuje aj dobrá správa – výskumníci zistili, že hrozno je žalúdkom pomaly stráviteľné. To ti dáva dostatok času na to, aby si rýchlo započal liečbu. Celé hrozno a hrozienka sa niekedy v žalúdku nachádzajú aj na druhý deň po tom, ako ich pes zjedol. Ak zistíš, že tvoj pes konzumoval toto ovocie, nech je to už v akomkoľvek formáte, postupuj nasledovne:

 

  • Okamžite kontaktuj veterinárneho lekára

  • Ak nemôžeš okamžite navštíviť veterinára, vyvolaj u psa zvracanie, napríklad podaním 3% peroxidu vodíka. Množstvo podaného peroxidu závisí od hmotnosti psa. 2 ml na kilogram hmotnosti, no nie viac ako 45 mililitrov.

  • Roztok natiahni do striekačky a vstrekni mu ju do hrdla.

 

Zvracanie môže tvojmu psovi zachrániť život. Po zvracaní treba psa taktiež vziať na veterinárnu kliniku, podať infúzie na rehydratáciu a naštartovať liečbu obličiek. Ak sa ti nepodarilo vyvolať zvracanie, psovi na klinike vykonajú výplach žalúdka. Zvracanie sa však určite nevykonáva u psa, ktorý má problémy s dýchaním, je v bezvedomí alebo v stave šoku a strachu. Ak si si neni istý, čo tvoj pes zjedol, zvracanie radšej nevyvolávaj.

 

Ako jednoduchšie psovi pomôcť?

Jednoducho, zabrániť psovi konzumácií hrozienok. Ulož toto ovocie tak, aby sa jeho zvedavé chuťové poháriky k nemu nedostali. To ti pomôže ušetriť veľa stresu a tiež návštevy veterinára. Ak pozoruješ, že občasná konzumácia hrozna alebo hrozienok psovi nespôsobuje žiadne zdravotné problémy, pokojne mu túto pochúťku príležitostne a v nepatrných množstvách ponúkni.

 

Zdroj: petfoodfacts.mercola.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes a paradajky. Môže pes zjesť paradajky či pre neho znamenajú hrozbu?

Psia slepota. Dá sa psovi v tomto prípade pomôcť?

Rektálna dúha – čo ti napovie sfarbenie hovienka tvojho psa?

10 TOP ľudských potravín, ktoré môžeš v pohode zdieľať so svojim psom

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Zuzana-1
pred 3 rokmi
sušene hrozienka mu nedavam, ale zas emu kupujem granule s ananasom, zazvorom. Ma ich velmi rad
Mareri
pred 3 rokmi
nikdy ma ani nenapadlo im davat sušene hrozienka. Davam im iba granule, konzervy, psie tyčinky, sušienky a varenu stravu
Barbara24
pred 4 rokmi
Laura, vyskúšaj brit care granule s lososom, tie nam idu velmi dobre :-)
Laura323
pred 4 rokmi
Ahoj môžem sa spýtať, akými granulkami krmite? :) budeme mať psíka z útulku a neviem aké granulky vybrať :) aby boli najlepšie
Kikina952
pred 4 rokmi
Na tu stravu treba fakt davat pozor....my davame len granulky a konzervy, kvalitne, a velmi davame pozor, aby nas pes nezozral nieco zo stola napriklad..
Blog Fórum