Nie je postroj ako postroj. Ako si vybrať ten správny postroj pre psa?

Postroj pre psa nie je iba módnym výstrelkom. Postroje sa využívajú aj pri športe so psom či zo zdravotných dôvodov. Kedy vybrať ten a kedy zase onen? Poradíme ti.

Nie je postroj ako postroj. Ako si vybrať ten správny postroj pre psa?
Zdroj foto: Ruffwear
13532
Reklama

Nie je postroj ako postroj. Ako si vybrať ten správny postroj pre tvojho psa?

 

Predslov: „Vravím si, idem sa len tak prejsť po Petržalke, hodím na psa postroj, čo ak stretnem kamošky, nech sme pekne zladené. Stretla som však kamošov, okamžite ma prehovorili na parádny výlet do Malých Karpát. Z kabelky vyťahujem outdoorovú obuv a Ňufinke v momente mením postroj za postroj. Tentokrát za poriadne športový, nech ma v kopcoch potiahne. Výlet sa však zmenil na horor – tma, silný vietor, hustý dážď. Vrtuľník nás našťastie zachránil. Moju chlpatú lásku záchranári oslobodili len vďaka tomu, že mala práve nasadený bezpečnostný postroj s reflexnými prvkami....uf, chvalabohu iba nočná mora. Ale dilema mi v hlave zostala až do rána. Ktorý postroj mám svojej Ňufinke obliecť?“

 

Ale teraz vážne!

V súčasnosti je na trhu množstvo postrojov, ale na rovinu si povedzme, nie je postroj ako postroj. Veľmi záleží, čo sa chystáš so svojím psom robiť. Aj keď úplne nejde o cenu, všeobecne platí, čím drahší postroj, tým profesionálnejšiu službu možno od neho očakávať. Aj keď za módnu značku sa tiež platí...

postroj pre psa, klasický postroj pre psa, postroj pre psy, front range postroj ruffwear, kvalitný postroj pre psa

Foto: Ruffwear

 

 

Každý postroj spĺňa určitú funkciu. Za tú najzákladnejšiu možno považovať okrasnú funkciu. Kamienky, trblietky, volániky, rôzne stuhy či vybíjané maskáče pre tvrďasov. Každý z nás aspoň raz podľahne. A prečo aj nie, páčiť sa treba.

 

Niektoré psy by chceli nosiť obojky, no z praktických či zdravotných dôvodov sú u nich práve bezpečnejšie postroje. U malých plemien, ako napríklad čivavy či jorkšírske teriéry, sú postroje bezpečnejšie. Ak sa rozhodnú vybrať iným smerom ako ich pán a vodítko sa prudko napne, ich krk aj chrbtica zostávajú v bezpečí. Aj plemená, ktoré majú problém s dýchaním (mops, francúzsky buldoček atď.), zostávajú s postrojom viac chránené a ich dýchanie nie je obmedzené obojkom.

 

klasický postroj pre psa, postroj pre psa, ruffwear, nonstop dogwear, easy walk,

Foto: PesBruno.sk

 

Iný dôvod, prečo využiť postroj, je výcvik. Napríklad naučiť psa neťahať. K tomuto účelu skvelo fungujú Easy Walk postroje. Neupínajú sa klasicky na chrbte, ale na hrudi. To zabezpečuje otočenie psa v prípade ťahania a preorientovanie jeho pozornosti na svojho pána. Easy Walk je veľký krok vpred pred jeho staršou príbuznou – ohlávkou. Narozdiel od ohlávky, postroj nespôsobuje žiadne zranenia a určite nepoškodí krčnú chrbticu.

 

 

A čo šport?

Jasné, na ten netreba zabudnúť. Podľa toho aký šport so svojim psom vykonávaš, podľa toho si vyber správny postroj. Dogtrekking, canicross či joring (ski, bike, skate), pre každý šport je lepšie niečo iné. Pritom nezáleží, či robíš šport so psom rekreačne, alebo sú trofeje tvoj cieľ. Psí postroj možno prirovnať k tvojím topánkam. Ak ťa tlačia, ďaleko v nich nezájdeš. Zlý výber postroja bude mať rovnaký efekt.

 

športový postroj pre psa, postroj pre psa, postroj pre psy, postroj freemotion nonstopdogwear, pes brunoFoto: PesBruno.sk

 

Postroj by nemal psa nijako obmedzovať. Čo sa však od neho očakáva, je verné kopírovanie pohybu tela psa. Typ postroja záleží aj od športu. Ak plánuješ svojho psa zapojiť do záprahu či postaviť pred kolobežku, siahni po postroji od značky non-stop alebo ruffwear. Pri týchto dvoch športoch vedie vodítko od psa k pánovi takmer vodorovne, takže postroje rovnomerne rozložia tlak na hrudník psa. Avšak pri dogtrekkingu, canicrosse či bikejoringu sú určite lepšie postroje, ktoré sú vedené spodnou časťou krku a pozdĺž celého hrudníka až na koniec chvosta. Vodítko sa napája na jeho konci a stúpa hore smerom k tvojmu bedrovému pásu. Práve uhol medzi tebou a psom vyžaduje aby bol postroj takto tvarovaný a tlak na telo správne rozložený. Postroje tohto typu ti ponúka značka Non-stop.

športový postroj pre psa, postroj na športovanie so psom, postroj na behanie, behaj so psom, canicross, nonstopdogwear, ruffear

Foto: PesBruno.sk

 

Z poslednej strany, ako sa možno na postroje pozrieť, je ich bezpečnostné využitie. Horolezci, kanoisti, či turisti v extrémnom prostredí, určite tento typ postroja ocenia. Ich konštrukcia je navrhnutá tak, aby v prípade potreby bolo možné psa zapnúť do karabíny a bezpečne s ním manipulovať. Či už je potrebné so psom zlaniť, alebo ho preniesť cez rebríky či reťaze na ťažko prístupných miestach. Polstrovaná brušná časť zabezpečí stabilitu a rozloženie hmotnosti psa pri jeho zdvihu.

 

 

Ja už viem, aký postroj svojej psici vyberiem, vieš to a aj ty?

 

 

Zdroj titulnej foto: PesBruno.sk

Bruno ti odporúča:

Zahoď týchto 5 vecí do koša a tvoj pes bude šťastnejší!

10 dôvodov, prečo nepoužívať flexi vodítko

Ako správne ochrániť psie labky v zime?

Môj pes spí celý deň. Je to normálne?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum