Puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Prečo nie! Prvá časť: Výchova dieťaťa.

Deti a psy. Ich vzájomný rešpekt a pochopenie jeden druhého. Pozitívny tréning, maškrty a dôraz na bezpečnosť. Ak to spolu zvládnete, odmenia sa ti silnou väzbou lásky.

Puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Prečo nie! Prvá časť: Výchova dieťaťa.
Zdroj foto:
10187
Reklama

Dieťa a pes

 

Nádherné a bezprostredné puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Aký krajší pohľad by sa ti mohol naskytnúť? Je bežné, že niektoré psy prirodzene milujú deti. Naopak, nejedno dieťa si dokáže veľmi rýchlo nájsť tú správnu cestu ku psovi. Pri troche šťastia máš práve ty možnosť vychovávať takto svoje dieťa alebo starať sa o takéhoto psa. Čo ak to ale nechceš nechať len na šťastí a chceš poskytnúť psovi a dieťaťu tú najlepšiu šancu na bezpečný vzťah plný lásky, radosti, rešpektu a empatie?

 

Bezpečný vzťah znamená len jedno, a to že pes by sa nikdy nemal ocitnúť v situácií, kedy by musel vrčať alebo zaútočiť na dieťa. Tento stav dokážeme dosiahnuť len vtedy ak:

 

  • vedieme dieťa k tomu, ako správne komunikovať a zaobchádzať so psom
  • trénujeme psa so zameraním na vhodné správanie v prítomnosti detí

 

Na čo všetko nemôžeme zabudnúť pri výchove dieťaťa?

 

1. Vzájomná komunikácia dieťaťa a psa

2. Správny postoj dieťaťa v prípade „akčného“ psa 

3. Priazeň psa za pomoci odmien

4. Manipulácia so psom a porozumenie reči tela psa

 

Poďme si spolu jednotlivé body podrobnejšie rozobrať.

 

Bod PRVÝ – Vzájomná komunikácia dieťaťa a psa

Jednoduchý a veľmi účinný spôsob dorozumievania sa je práve za pomoci klikru. O to lepšie, ak tvoj pes už ovláda funkciu tejto pomôcky. Ak nie, pusti sa najprv do tréningu štvornohého miláčika a až potom oboznám dieťa s touto vecičkou. Pes v tomto prípade veľmi rýchlo pochopí, čo od neho budeme chcieť.

 

Bod DRUHÝ – Správny postoj dieťaťa v prípade „akčného“ psa

Dôležitou vecou, ktorú by malo dieťa ovládať je správny postoj tela v prípade, že sa v jeho blízkosti nachádza bláznivé šteniatko alebo príliš hravý dospelý pes. Veselá metóda ako vysvetliť dieťaťu, že v takomto prípade treba zostať pokojný je metóda „Byť stromom“. 

 

„Byť stromom“ znamená, že v blízkosti rýchleho a akčného psa je dobré, ak dieťa psa jednoducho ignoruje. A to tak, že svoje ramená zvesí ako vetvy stromu popri tele a svoj pohľad upriami na svoje korene – teda nohy. Dieťa sa po chvíli stane pre psa nudným a nezaujímavým objektom a prestane na neho upriamovať svoju pozornosť.

 

Bod TRETÍ - Priazeň za pomoci odmien

Naučte deti, že dať psovi maškrtu, môže byť zábavná hra. Vždy keď pes stojí všetkými labkami pevne na zemi, môže dieťa psa odmeniť. Maškrtu môže dieťa položiť na zem, hodiť ju psovi alebo mu ju jednoducho podať z ruky. Dieťa môže kliknúť vždy, keď pes zje jednu maškrtu. Hra bude zábavná ako pre deti tak i pre psa. Pes si spojí prítomnosť dieťaťa s odmenami.  

 

 

 

Bod ŠTVRTÝ - Manipulácia so psom a porozumenie reči tela psa

Každé dieťa by malo porozumieť tomu, kedy pes rečou tela oznamuje, že má niečoho už dosť, alebo že súčasná hra sa mu nepáči. Je vhodné ak naučíš dieťa ako psa hladkať, ktorých miest na jeho tele sa ne/dotýkať a že objatie nie je v každom prípade príjemné pre oboch. 

 

Využi svoje pozorovacie schopnosti na to, aby si dieťa mohol naučiť kedy psa dotyky tešia, akým spôsobom sa rád mazná a hlavne kedy mu ponúknuť takýto spôsob náklonnosti.

 

Čo všetko by malo dieťa ovládať na to, aby neohrozilo svoju bezpečnosť, uvádzam v príjemnej a prehľadnej ilustrácií. 

Už o pár dní sa budem v druhej časti článku venovať tomu, ako trénovať psa so zameraním na vhodné správanie v prítomnosti detí a aké spoločné hry vylepšia vzájomné vzťahy medzi deťmi a psami.

Zdroj: clickertraining.com, rspca.org.uk

 

 

Bruno ti oporúča:

Kliker – výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

Staň sa kliker šampiónom

Ako porozumieť svojmu psovi - 2. časť - Čo je to odmena?

Výchova a výcvik

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Zdieľaj tento článok aj pre tvojich priateľov:

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum