Ako porozumieť svojmu psovi? 2. časť - Čo je to odmena?

Odmena alebo trest, nemusia byť v psom svete rovnaké, ako v tom ľudskom. Pre niektorého psíka môže byť pohladenie odmena, pre iného traumatizujúci zážitok alebo mu to môže byť úplne jedno. Viac o odmenách pre psa sa dozvieš tu...

Ako porozumieť svojmu psovi? 2. časť - Čo je to odmena?
Zdroj foto:
11458
Reklama

 Čo je to odmena?

 

V predchádzajúcom článku zo seriálu Ako porozumieť svojmu psovi? Ako sa vlastne psy učia? sme si povedali, aký význam majú pri tréningu psov slovíčka: negatívne, pozitívne a čo to znamená v súvislosti s odmenou a trestom.

 

V dnešnom článku ti prezradím, že odmena alebo trest  nemusia byť  vo svete psov rovnaké, ako v tom ľudskom. František Šusta (Medzinárodne uznávaný tréner zvierat, autor knihy Tréning je rozhovor), to vo svojej knihe excelentne zhrnul:

„Tým, kto určuje čo je odmena a čo trest, je trénované zviera, nie ten kto ho trénuje“  František Šusta

 

Čo to znamená?

Tak ako my ľudia, tak aj psy sú rôzne a nie pre každého platí to isté. Pre niektorého psíka môže byť pohladenie odmena, pre iného traumatizujúci zážitok alebo mu to môže byť úplne jedno. Pes začne štekať. Ty po ňom začneš automaticky kričať nech je ticho. Opäť. Pre niektorého psíka to môže byť trest, ale pre iného odmena – získanie pozornosti a radosť z toho, že si sa „štekaním“ ku nemu pridal.

Maškrta - jedlo. Najčastejšie používaná odmena, pretože vo väčšine prípadov ako odmena funguje. Ale tiež môžu byť psy, ktoré maškrty vôbec nezaujímajú alebo ak im ich nasilu napcháš do úst, tak naňho môžu pôsobiť skôr nepríjemne, teda ako trest. 

Dokonca aj úder psa, môže pre veľké a silné plemená pôsobiť ako odmena, pretože majú rady dotyky a tvoju pozornosť. 

Osobitná kategória sú hry, kde začiatok a priebeh hry môžu byť pre psa odmena, ale odobratie predmetu a ukončenie hry zase pôsobia ako trest.

Takže ako zhrnutie zopakujem citát pána Šustu:

Tým, kto určuje čo je odmena a čo trest, je trénované zviera, nie ten kdo ho trénuje“ František Šusta

 

 

Nechcel som ťa týmto článkom úplne domotať. Práve naopak. Zlepši si vzťah so svojim psom tým, že ho začneš sledovať a všímať si čo je pre neho trest a čo odmena. Zapisuj si rôzne odmeny a tresty a následne im pridávaj hodnotenie sily – účinnosti aby si ich vedel použiť pri výcviku. 

A nezabúdaj. Trest a odmena fungujú v psom svete neustále a neprichádzajú len cielene od teba, pri tréningu.  Za prevrátenie odpadkového koša sa psy odmenia fajnotkami v podobe zbytkov. Za skákanie na stôl v podobe jedla, ktoré tam nájdu. Za ťahanie na vodítku v podobe zaujímavých pachov ku ktorým sa dotiahnu.

Preto je dôležité si tieto veci všímať a snažiť sa im predchádzať. V článku sú spomenuté aj tresty, pretože sú neoddeliteľnou súčasťou nášho aj psieho života. Treba o nich vedieť hlavne kvôli tomu aby nám výcvik nekazili , nie preto aby sme ho na nich stavali. Keď už vieš čo sú pre tvojho psa odmeny a čo tresty, veľmi dôležité je načasovanie a spôsob odmeňovania. Pes si nespája odmeny s činnosťou tak ako človek a preto je veľmi dôležité vedieť ako a kedy psa odmeniť. Ale o tomu už nabudúce...

Článok bol inšpirovaný knihami Pozitivní metody výchovy psa(Pat B. Millerová), Lidé a psi: Střet kultur (Jean Donaldsonová)Trénink je rozhovor (František Šusta). Všetky knihy samozrejme nájdeš v Brunovom obchodíku.

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako sa psy učia?

Ako vysvetliť psovi, že na ľudí sa skákať nemá?

Kategória - Výchova a výcvik

 

 

Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre a môžeš sa zúčastňovať pravidelných súťaží o zaujímavé ceny. Tak teda neváhaj a zaregistruj sa!

 

Zaujal ťa tento článok? Zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum