Môj pes zjedol xylitol? Hrozí mu otrava?

Umelé sladidlo xylitol istotne poznáš ako zdravšiu náhradu klasického cukru. Pre nás prospešný, no pre našich psov môže byť konzumácia xylitolu veľmi nebezpečná. Čítaj ďalej.

Môj pes zjedol xylitol? Hrozí mu otrava?
Zdroj foto: Pexels/Javon Swaby
9118
Reklama

Otrava psa xylitolom

 

Čo je to xylitol?

Najprv by som ťa chcela oboznámiť s tým, čo vlastne xylitol je. Xylitol, inak nazývaný aj brezový cukor, je druh prírodného cukru, vyrábaný z brezovej kôry, vzhľadovo aj chuťovo podobný bielemu cukru. Jeho vplyv na organizmus je však odlišný. Nepriberá sa z neho a je vhodný aj pre diabetikov. Xylitol je umelé sladidlo.  Je to vlastne úplne v poriadku, PRE ĽUDÍ.

 

Ale ako je to so psami?

Za posledné roky došlo k veľkému nárastu používania umelých sladidiel a iných náhrad cukru. Jedným z najbežnejších je práve xylitol, čo je prirodzene vyskytujúci sa cukrový alkohol, ktorý sa bežne nachádza v niektorých druhoch zeleniny a ovocia. Aj keď sa xylitol nachádza v mnohých výrobkoch, ako sú napríklad žuvačky bez cukru, žuvacie vitamíny a iné, je stále populárnejší aj pri pečení. To znamená, že existuje možnosť, že môže byť prítomný v koláčoch a iných sladkých pochúťkach.

U psov je požitie xylitolu život ohrozujúca situácia a netreba ju brať na ľahkú váhu. Môže viesť k záchvatom a dokonca aj k smrti, preto treba okamžite kontaktovať veterinára. ÁNO, aj mimo ordinačných hodín.

 

Nebezpečnejší ako čokoláda


Bez ohľadu na to, koľko toho tvoj pes zjedol, môžu sa vyskytnúť zdravotné problémy. Odhaduje sa, že 50-100 mg xylitolu na kilogram telesnej hmotnosti psa môže spôsobiť hypoglykémiu (náhle zníženie cukru v krvi).  Xylitol môže byť pre psy toxickejší ako stimulant teobromín, ktorý sa nachádza v čokoláde.

 

 


Pes zjedol žuvačku. Aj v nej sa môže nachádzať xylitol

Otrava xylitolom u psov sa najčastejšie vyskytuje po požití žuvačiek, konkrétne tých bez cukru. Niektoré značky údajne obsahujú až 1 g xylitolu v každom kuse. To znamená, že keď 30 kg vážiaci pes skonzumuje 3 kusy takýchto žuvačiek, je veľmi pravdepodobné, že do pár minút (niekedy do pár hodín) sa začnú ukazovať príznaky otravy.
 

U ľudí a aj u zvierat, ako sú psy a mačky je cukor v krvi kontrolovaný hormónom inzulín, ktorý sa uvoľňuje z pankreasu. Ak sa inzulín prestane vytárať nastupuje ochorenie, cukrovka. U ľudí xylitol nestimuluje uvoľňovanie inzulínu, čo neplatí pri psoch, tie ho absorbujú veľmi rýchlo. 

 

Príznaky otravy psa xylitolom

- zvracanie
- letargia (apatickosť, nezáujem o okolie)
- slabosť
- problematická chôdza
- kolaps


Zvyčajne sa symptómy ukazujú do 30 minút, no niekedy to trvá aj 12 hodín.
Môže dôjsť aj k zlyhaniu pečene, v dôsledku toho môže pes dostať záchvaty alebo upadnúť do kómy.

Požitie xylitolu môže viesť k hypoglykémii, nebezpečne nízkej hladine cukru v krvi. A pri nižšom množstve cukru v krvi môže tvoj pes slabnúť, skolabovať  alebo sa objavia záchvaty, ktoré môžu byť fatálne.
 

Liečba poklesu hladiny cukru v krvi u psa je pomerne jednoduchá, pretože glukóza sa môže podávať intravenóznou (do žily) infúziou. Poškodenie pečene je ťažšie zvrátiť a bude závisieť od reakcie psa na xylitol, ktorý sa už dostal do krvného obehu.

 

Ako sa vyhnúť xylitolu a kde sa nachádza?

Mal by si dávať pozor pri domácom pečení. Ak používaš umelé sladidlá, nedávaj psovi žiaden koláčik. Ani trošku. Umelé sladidlá odlož na miesta, kam sa pes nemá šancu dostať. Dávaj pozor kde nechávaš žuvačky, najmä tie bez cukru.

Vo všeobecnosti, všetky potraviny a sladené vody, ktoré na obale píšu, že sú bez cukru, uchovávaj mimo dosahu psa.

Xylitol je obsiahnutý v celom rade produktov bez cukru, o ktorých si pravdepodobne ani nevedel, vrátane niektorých zmesí na pečenie, pudingov, koláčov a buchiet, žuvačiek bez cukru, ochutených vôd, liekov a vitamínov, džemov, medu, proteínových tyčiniek, zubnej pasty a ústnych vôd, želé sladkostí, arašidového masla, kozmetiky a detských obrúskov.

Zdroj: vets-now.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes a paradajky. Môže pes zjesť paradajky či pre neho znamenajú hrozbu?

Môžu psy jesť sušené hrozienka?

Psy a škorica. Čo by si mal určite vedieť?

Med lieči alergie a naštartuje staré psy! Čo všetko ešte med dokáže?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum