Aké šteniatko sa k tebe hodí? Pomôcť ti môže Campbellov test

Tento jednoduchý test nepozná veľa ľudí, ale aj napriek tomu je to jeden z najznámejších testov, pomocou ktorého sa zisťuje povaha šteniatok. Vyskúšaj aj ty Campbellov test

Aké šteniatko sa k tebe hodí? Pomôcť ti môže Campbellov test
16714
1
Reklama

Campbellov test

 

Campbellov test bol vytvorený v roku 1973 americkým etymológom. Je skvelým pomocníkom hlavne pre chovateľov, pretože majú možnosť odhaliť povahu šteniatok a tak im zaručiť budúcnosť v správnej rodine, či bude šteniatko viac vhodné na prácu alebo skôr ako domáci maznáčik.

Týmto testom sa určuje povaha šteniatok, to neznamená, že keď šteniatko vyrastie, bude mať stále rovnakú povahu. Záleží v akom prostredí bude šteniatko vyrastať, skúsenosti, ktoré získa, či už negatívne, alebo pozitívne.


Už od malička môžeme u šteniatok pozorovať napríklad takú dominanciu. Také šteniatko bude potrebovať majiteľa, ktorý ho bude vedieť v budúcnosti ovládať, usmerňovať a správne viesť. Taktiež môžeme vidieť šteniatka, ktoré nie sú dominantné, také sa zas hodia do iných rodín, napríklad aj s deťmi.

 

Campbellov test sa zvyčajne robí v 7. týždňoch, keď majú šteniatka vyvinuté všetky zmysly. Test obsahuje 5 jednoduchých úloh a tvojou úlohou je pozorovať šteniatko a zapisovať si jeho správanie pri jednotlivých úlohách. Najlepšie urobíš, ak si vezmeš šteniatko do miestnosti, kde budete mať kľud.

 

Poď si urobiť Cambellov test so svojím šteniatkom

 


Test príťažlivosti
Necháš šteniatko na zemi a ustúpiš o pár metrov dozadu. Tlieskaj potichu rukami a sleduj čo psík robí.

1. Hneď pribehne, chvost má vysoko zdvihnutý, vyskakuje, oblizuje ruky.
2. Hneď pribehne, chvost má vysoko zdvihnutý, škrabe ti do rúk s labkou.
3. Hneď pribehne, krúti s chvostíkom, pozoruje ruky.
4. Prichádza so zaváhaním so zveseným chvostíkom.
5. Nepríde.

Test akceptovania dominantného správania
Pre tento test je najlepšia osoba, ktorú šteniatko ešte nepozná. Polož šteniatko na brucho, tak aby ležalo- ako sfinga. Jemne pritlač zozadu na hlavu šteniatka a snaž sa ju položiť na zem.

1. Zápasí, škriabe ťa, chce aby si ho pustil, hryzie a vrčí.
2. Zápasí, škriabe ťa, chce aby si ho pustil.
3. Najprv zápasí, potom sa upokojí a oblizuje ruky.
4. Otočí sa na chrbát a začne ti oblizovať ruky.
5. Znehybnie.


 

Test nasledovania
Tento test rob iba s jedným šteniatkom, bez použitia hlasu. Polož psíka na zem, postav sa a pomaly odchádzaj preč. Nepozeraj sa na šteniatko.

1. Hneď ide za tebou, s vysoko zdvihnutým chvostom a hryzie ťa do nôh.
2. Hneď ide za tebou, s vysoko zdvihnutým chvostom, nehryzie.
3. Hneď ide za tebou s nízko položeným chvostom.
4. Váhavo ťa nasleduje s nízko položeným chvostom.
5. Ide si svojou cestou, nenasleduje ťa.


Test v stoji
Pre tento test je vhodná neznáma osoba.
Chyť šteniatko pod hrudník tak, aby sa o zem opieralo iba so zadnými nohami, predné majú byť vo vzduchu. Drž ho takto 30 sekúnd.

1. Bojuje, hryzie, vrčí.
2. Bojuje.
3. Najprv bojuje, ale potom sa upokojí a začne ti lízať ruky.
4. Nebojuje, oblizuje ruky.
5. Nehýbe sa, len vystrašene stojí.


 

Test akceptovania nátlaku

Znovu by tu mala zohrávať rolu osoba, pre šteniatko neznáma. Polož psa na chrbát, drž ruku na jeho hrudi a nechaj ho v tejto pozícii 30 sekúnd.

1. Bojuje, hryzie, vrčí.
2. Bojuje až pokiaľ sa nevyslobodí.
3. Najprv bojuje, potom sa upokojí.
4. Nebojuje, olizuje ruku.
5. Nehýbe sa, nebojuje a môže sa pocikať.

Samozrejme tieto úlohy sa majú robiť tak, aby sa neublížilo žiadnemu šteniatku. Tlak preto prispôsob veľkosti a sile šteniatka.

 

 

 



Vyhodnotenie testu

3 a viac odpovedí 1. - dominantné, agresívne šteniatko: šteňa je dominantné a má sklony k agresivite, hryzie, nie je vhodné ako prvý pes do rodiny, ani do rodiny, ktorá predtým psa nikdy nemala. Taktiež  nie je vhodné pre kľudných ľudí s povoľnou povahou ani ako maznáčik do domácnosti. Je vhodné pre skúseného kynológa. Vyžaduje si pevnú a ráznu výchovu. Po správnom výcviku to môže byť skvelý obranár, pracovný pes, alebo strážca. Vždy pod kontrolou.

3 a viac odpovedí 2. - tvrdohlavé šteniatko: toto šteniatko je síce dominantné, ale pod dohľadom skúseného kynológa z neho bude vynikajúci pracovný pes. Takýto pes potrebuje kvalitný tréning a pevnú ruku. Tak isto nie je vhodný do rodín s deťmi, ani pre pokojných ľudí. Takéto šteniatko potrebuje dozor dospelej osoby.

3 a viac odpovedí 3. - rozhodné ale prispôsobivé šteniatko: takéto šteniatko je aj do koča aj do voza, psík skoro pre každého. Ideálny do rodín s deťmi, pre starších ľudí. Môže ho vlastniť aj majiteľ bez predchádzajúcich skúseností so psami. Šteniatko je vhodné aj na prácu, ale aj ako domáci maznáčik.

3 a viac odpovedí 4. - submisívne šteniatko: takéto šteniatko bude vhodné pre starších ľudí, k pokojným ľuďom aj pre nováčikov. Ľahko sa socializuje aj cvičí. Vyžaduje si mierny prístup. Silou s týmto psíkom ďaleko nezájdeš.
Nehodí sa na prácu, šťastnejšie bude doma na gauči.

3 a viac odpovedí 5. - neinteligentné šteniatko: ťažko socializovateľné s nepredvídavým správaním. Nie je vhodné k deťom a nehodí sa ani k neskúsenému človeku. Môže zo strachu hrýzť, alebo sa až priveľmi báť v každodenných situáciách.

Tento test by sa mal zopakovať 2-3 krát aby si sa priblížil k povahe šteniatka čo najviac.

 

 

Prečítaj si viac článkov z témy VÝBER PSA:

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

Nový štvornohý člen v rodine. Čo na to tvoj pes?

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Ako funguje adopcia psa z útulku?

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, fórum o psoch

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Henrietka
pred 5 rokmi
mame doma Bigla, mame ho od šteniatka a je to užasny, hravy a priatelsky pes. V poslednom čase nam ale nechce papat, tak sme povodne granule vymenili za granule Brit , snad mu tieto budu chutit
Blog Fórum