Čo robiť keď pes narúša tvoj spánok?

Miluješ svojho psa nadovšetko, ale tvoj pokojný spánok narušuje jeho neustále kradnutie periny, chrápanie a vytláčanie z postele? Čo urobiť aby si sa konečne dobre vyspal? Poradíme ti

Čo robiť keď pes narúša tvoj spánok?
Zdroj foto: Pixabay
15614
1
Reklama

Čo robiť keď pes narúša tvoj spánok?

 

Na začiatok tu mám pre teba pár údajov z výskumov:

  Podľa prieskumu majiteľov domácich zvierat (National pet owners survey) 45% psov a 62% mačiek spí v posteli so svojim majiteľom.

  Ďalšie odhady hovoria, že viac ako 60% majiteľov domácich zvierat zdieľa svoju posteľ so svojím psom alebo mačkou.

  Dôvody, pre ktoré to mnohí z nás robia sú jednoznačné: teplý, chlpatý domáci maznáčik je dokonalým spoločníkom, ktorý nám poskytne pocit bezpečia počas spánku.

  Jeden z prieskumov veterinárnych odborníkov spoločnosti Vetstreet zistil, že 13% veterinárnych lekárov a 33% čitateľov Vetstreetu, ktorí dovolia svojim miláčikom spať v posteli veria, že im ich domáce zvieratá pomôžu k lepšiemu spánku.

  Zvyšné percento účastníkov prieskumu uvádza, že nemajú narušený spánok bez ohľadu na to, či ich pes spí s nimi v posteli, alebo nie.

 

Pes v posteli môže narúšať tvoj spánok

Štúdia uskutočnená na Mayo clinic for sleep Medicine v Arizone zistila, že až 10% majiteľov domácich zvierat, ktorí navštívili túto kliniku, uviedlo, že ich domáci maznáčik narúša ich spánok. Medzi najväčšie „budiče” uviedli nasledovné:

  • kňučanie
  • chodenie
  • chrápanie
  • potrebuje „ísť von“
  • spí pod perinou

Samostatný výskum tiež zistil výrazné poruchy, keď domáce zvieratá zdieľajú postele svojich majiteľov. V prieskume bolo 300 ľudí, z ktorých viac ako polovica nechala svoje zvieratá spať v posteli. 30% zúčastnených uviedlo, že sa kvôli prítomnosti ich psa prebudili najmenej raz za noc.

A medzi tými, ktorí zdieľali svoje postele viac ako štyri dni v týždni, 63 % uviedlo, že kvalita spánku je oveľa nižšia, zatiaľ čo 5 % uviedlo, že „vždy alebo takmer vždy mali problém zaspať po tom, čo boli zobudení svojim domácim miláčikom”.

V niektorých prípadoch majitelia domácich zvierat, vrátane 58% opýtaných v minulej štúdii Mayo Clinic, uviedli, že ich spánok narušili jednoducho tým, že dovolili svojim psom spať v tej istej miestnosti. Niektorí majitelia domácich zvierat tiež uviedli, že sa cítili pohodlne, keď cítili prítomnosť svojho miláčika.

Čo z toho vyplýva?

Zariaď sa tak, aby si sa ty cítil čo najkomfortnejšie počas spánku.

 

Je možné že si vytvoril príšerku alebo v tom môže byť vážnejší problém?

Dôvody, prečo psy v noci rušia svojich majiteľov, sa ľahko vysvetľujú.

Chlpáč buď nebol dostatočne vyvenčený, prípadne mu je príliš chladno a radšej by sa šupol k tebe pod perinu. Ostatné psy, napríklad kavaliery, mopsy, pomeraniany a shih tzu - majú tendenciu byť maznaví od prírody a jednoducho budú šťastnejší, keď budú spať pri tebe v posteli. V iných prípadoch však môže narušenie tvojho spánku chlpáčom predstavovať viac tajomstiev.

Pes, ktorý sa prebúdza často na močenie, môže mať infekciu močových ciest alebo dokonca vaginitídu. Ak sú vylúčené zdravotné problémy, existuje veľká šanca, že takéto nočné správanie tvojho maznáčika môže byť čiastočne vytvorené tebou.

 

Ak si sa práve rozhodol priniesť si domov psa, hneď na začiatku si ujasni, kde bude nový člen rodiny spávať. Ak tvoj pes bude spať vo svojom vlastnom priestore, ako je napríklad otvorená klietka, začni ho to učiť už od prvého dňa, aby si sa neskôr vyhol boju. Ak necháš svojho psa spať na posteli, rýchlo si zvykne, že toto je jeho miesto na spanie. Logické.

Keď si sa rozhodol, že svojmu psovi dovolíš, aby zdieľal tvoju posteľ alebo spálňu s tebou, urči si hneď na začiatku jasné pravidlá. Chce sa tvoj pes hrať alebo je hladný o tretej ráno? Pokiaľ mu ustúpiš, očakávaj, že ťa tvoj chlpáč bude budiť každú noc.

Existuje niekoľko proaktívnych riešení, ktoré môžeš použiť na to, aby si sa vyhol situáciám, ako sú tie, o ktorých sme písali vyššie. V konečnom dôsledku, ak sa chceš v noci pokojne vyspať, je dôležité, aby si nastavili pravidlá pre tvojho chlpáča, ktoré zahŕňajú - hranie, tréning či aktivity a kŕmenie počas dňa. Tieto pravidlá striktne dodržiavaj. Samozrejme, ak máš doma šteniatko, to bude tvoju pozornosť nejaký čas vyžadovať aj počas noci.
 

 

Prechod z postele do pelechu

Doteraz s tebou chlpáč v posteli spal, a občasné narúšanie tvojho spánku nezbedným psíkom ti doteraz nevadilo. No máš pocit, že už to ďalej takto nepôjde? Musíš urobiť zmenu, no rátaj s tým, že to bude na dlhšie a vyzbroj sa dostatkom trpezlivosti.

Investuj do kvalitného pelechu a umiestni ho ku svojej posteli. Pridaj vankúše, deky či obľúbené hračky tvojho nočného narušiteľa. Nauč svojho psa, aby odišiel z postele dole, na príkaz, a po splnení ho odmeň pomocou pochvaly. Pochváľ ho zakaždým, keď zíde bez otáľania dole, do svojho pelechu. Veľkú pochvalu si zaslúži, keď bude vo vlastnom pelechu, na zemi.

Spočiatku sa môže stať, že neoblomný chlpáč bude chvíľu pokračovať vo vyskakovaní na posteľ. Si jeho pán a príroda mu hovorí, že má spať čo najbližšie k svojmu pánovi. Zakaždým, keď skočí na posteľ, daj mu povel, aby išiel dole.

Po niekoľkých nociach alebo dokonca týždňoch, keď budeš príkaz, dole z postele, opakovať, sa tvoj pes môže naučiť čakať, až kým zaspíš, aby sa k tebe nenápadne pridal. Nie je záludný ani neposlušný, nasleduje iba inštinkt svorkového zvieraťa, ktorého pán bol vždy v posteli, hneď vedľa neho. S trpezlivosťou, pretrvávaním a dôslednosťou tvoj psík nakoniec zistí, že jeho nové miesto na spanie je na peliešku, na zemi.

A ty sa konečne bez rušenia vyspíš. smiley

Zdroj: healthypets.mecrola.com 

 

 

Bruno ti odporúča:

Povel „k nohe“ a chôdza pri nohe. Ovláda to aj tvoj pes?

Ako pozitívna energia ovplyvňuje tréning so psom?

Odloženie psa. Ako naučiť psa povel „zostaň“?

Ako naučiť psa povel ĽAHNI?​Ako naučiť psa povel SADNI?

Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno, fórum o psoch

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Majola
pred 3 rokmi
nenaruša, mal by? Spi vo svojom pelechua je tam spokojny. najlepšie je, ked sa nažerie a potom doslova chrape
Blog Fórum