Čím kŕmiť psíka?

Čaute. Viete mi poradiť čím kŕmiť psíka? Tak všeobecne, aký je rozdiel, v čom sú výhody/nevýhody kŕmiť BARFom, granulamy, varenou stravou atď.
Reklama
Martina-16
pred 5 mesiacmi
máme ročného psíka a kupujeme mu iba tieto granlule https://www.slovakiafarma.sk/p/hypoalergenne-lisovane-granule-slovakiafarma-crazy-worms-12-kg. Samozrejme dostava aj ine, ale tieto su jeho najobľubenejšie
Poppy D.
pred 4 rokmi
ak môžem poradiť, my máme brit granule moc radi, i konzervy chutia :) krmivo-brit.cz/
Peťa šimková
pred 4 rokmi
wanda, môžem sa spýtať, ktoré granule? ďakujem moc
Wanda Janda
pred 4 rokmi
My napríklad nášmu labradorovi nič iné ako granulky a pamlsky nekupujeme. Na granulách má skvelé zažívanie a netreba mu to niečim iným kaziť podla mňa :) tak dostáva k tomu len tréningové odmeny.
Pavel-6
pred 6 rokmi
Ahoj Miska,
výhodou kŕmenia granulami je, ľahké skladovanie, nákup, príprava a jednoduchý "návod na použitie". Dôležité ale je vybrať si tie správne granule, pretože na trhu je veľmi veľa nekvalitných granúl, ktoré sa nebojím nazvať bordelom. Ľudia sa ulakomia na nízku cenu a nakoniec preplatia na veterinároch a v konečnom dôsledku aj na tom, že pri lacných granuliach je kŕmna dávka oveľa vyššia a tým pádom ich musíte kupovať viac.

Granule sú priemyselne vyrábané krmivo, a teda obsahujú veľa chemických látok, ktoré spôsobujú rôzne ochorenia, alergie atď. Výrobcovia sa musia snažiť o kompromis aby boli granule lacné, aby dobre vyzerali pre ľudí (pretože tí ich nakupujú), aby mali dlhú záruku, aby čo najviac chutili psom. Takže si treba dávať veľký pozor na zloženie, čím sú konzervované, aký obsah mäsa sa v nich nachádza a hlavne čo je to za mäso a či to je vôbec mäso a nie nejaké vedlajšie živočíšne produkty.

Čo sa týka BARFU. Výhodou je to, že vždy vieš čo dáš psovi do misky, jedná sa o čerstvú stravu, narozdiel od granúl ktoré zuby špinia si priamo jedlom čistí zuby (obhrýzanie kostí, chrupaviek atď), telo psa si zvykne na rôznorodú potravu, takže keď zje niečo čo nemá tak ho to nerozhodí tak ako keby žil na granuliach. Samozrejme je táto strava pre psa prirodzenejšia a určite chutnejšia. Viac o výhodách a celkovo o BARFe sa dozvieš napríklad v tejto knižke: https://shop.pesbruno.sk/knihy-o-psoch/barf---krmeni-psa-prirozenou-stravou/31/31

Je tam napísané úplne všetko čo potrebuješ vedieť. Prečo začať, ako začať, koľko a čoho psíkovi dávať a omnoho viac. A ak by si mala aj napriek tomu nejaké otázky, na ktoré si v knihe odpovede nenašla existuje aj pokračovanie BARF - otázky a odpovede https://shop.pesbruno.sk/knihy-o-psoch/barf--otazky-a-odpovedi/31/30 prípadne kuchárka https://shop.pesbruno.sk/knihy-o-psoch/barf---kucharka/31/633

Nevýhodou BARFU je presne to prečo ľudia radšej kupujú granule. A to komplikovanejšie skladovanie, keďže sa mäso skladuje v mrazáku. Zložitejšia príprava. Nestačí len otvoriť vrece a nabrať granule. Treba tomu venovať čas, nachystať/nasáčkovať porcie, prichystať prílohy, rozsekať/rozkrájať mäso atď. Komplikovanejší nákup. Kúpiš vrece granúl a vybavené, prípadne objednáš cez e-shop a kuriér ti ich donesie až domov. Pre Barf existujú tiež internetové obchody, ale keďže sa mäso preváža v mrazákoch, minimálne v chladiakoch tak rozvoz nerobia bežné kuriérske spoločnosti. Do niektorých miest sa nezaváža vôbec, do niektorých len od určitého množstva. Riešením môže byť nákup v mäsiarstve kde ale nenájdeš taký veľký výber.

Čo sa týka varenej stravy, viem že niektorí ľudia mäso psíkom varia, ale ja v tom nevidím zmysel. Načo sa s tým mám ešte ďalej zabávať, keď pri varení mäso akurát stratia vitamíny.

Dúfam, že som pomohol :)
Blog Fórum