Máš psa, ktorý sa nechce hrať? Nauč ho to!

Keď sa povie pes, väčšina z nás si okamžite predstaví naháňanie sa za loptičkou, či aportovanie konárikov najrôznejších veľkostí. No je to naozaj tak? Túži každý pes po hre?

Máš psa, ktorý sa nechce hrať? Nauč ho to!
8403
1
Reklama

Ako naučiť psa hrať sa?

 

Nebudeme si klamať, každý z nás chce psa, s ktorým sa budeme preťahovať o gumenú hračku, alebo nám s prosbou v očiach bude loptičku nosiť priamo do ruky. Len aby sme ju hodili. Avšak nie každý pes má zmysel pre hru, nech má na to akýkoľvek dôvod. Veľkú rolu v tomto smere zohráva povaha psa a jeho pôvod, no dôležitá je samozrejme aj výchova a to, či pes bol od malička k hre vedený svojím okolím.

Väčšina psov naozaj žije svoj plnohodnotný život, miluje hru a miluje sa hrať so svojim pánom či iným psom. No bohužiaľ existujú aj také psy, ktoré hru nepoznajú, alebo nevedia ako sa pri nej správne chovať, a tak ju radšej nepraktizujú. Prečo sa to deje a čo sa skrýva za ich nevôľou naháňať všetky tie ponúknuté plastové zábavky?

 

Hra je definovaná ako aktivita spojená s príjemnými pocitmi pre obe sa hrajúce strany, trávenie času s hračkami, či účasti na jednej z mnohých hier. Dôležité je to, že hra musí byť príjemná pre všetkých zúčastnených, ak sa tak nedeje, nemôžeme to viac nazývať hrou.


Prečo sa niektoré psy nechcú hrať?

Ak si odmyslíme vplyv pôvodu psa a jeho plemena, psy sa väčšinou nechcú hrať z týchto dôvodov:

  1. Počas šteniatkovského obdobia neboli ku hre vedení, alebo

  2. boli počas hry za svoje správanie karhaní.

 

Šteniatko sa v jednom zo svojich vývojových štádií začína zaujímať o svet, o svojich súrodencov, o predmety v blízkom okolí a o ľudí, ktorých vníma vo svojej bezprostrednej blízkosti. Všetko skúma, skúša a hrá sa. Hra robí zo psa sebavedomejšieho tvora. No na druhej strane, ak sa pes pokúša hrať s niekým, kto ho svojím správaním vystraší alebo pokorí, pes sa naučí nehrať sa, pretože sa bojí negatívneho dopadu. To isté platí aj u psov, ktorým počas dospievania nikdy nebol poskytnutý príjemný kontakt s ľuďmi.

 

Ako u psa reštartovať hru?

Ak máš psa, ktorý sa hrať nechce, alebo nevie, existujú spôsoby, ako mu pomôcť ho to opäť naučiť. S niekoľkými jednoduchými krokmi, pozitívnym prístupom a trpezlivosťou, si tvoj pes určite hru znovu zamiluje a už nikdy sa nebude chcieť prestať hrať.
 

  1. Buď pozitívny – pamätaj si, že definícia hry obsahuje slovo „príjemný“. Pri hre so psom sa vždy snaž byť dobre naladený, zábavný a povzbudzujúci. Nepoužívaj slová „nie, nesmieš, zlý alebo fuj“. To platí nielen pre tvoj akustický prejav, ale tiež pre reč tvojho tela. Pes je profík v čítaní reči ľudského tela, preto sa ho určite nesnaž oklamať, naopak, uvoľni sa a zabávaj sa rovnako, ako chceš, aby sa zabával tvoj pes.

 

  1. Pozoruj psa – vždy rešpektuj zónu komfortu tvojho psa. Sleduj čo ho robí šťastným, nervóznym alebo vzrušeným. Svoju nevôľu dokáže dať pes najavo aj tým najmenším gestom. Pri takýchto psov je dôležité neustále sledovanie ich nálady a všímať si ich úroveň stresu. Možno niekedy bude stačiť, ak zmierniš intenzitu hlasu, alebo budeš pri hre menej gestikulovať a tvoj pes bude opäť šťastný.

 

  1. Poznaj, čo má tvoj pes rád – je to čuchanie, lovenie, preťahovanie či fyzický kontakt? Nenechaj sa tiež odradiť, ak pes nemá záujem o „psie“ hračky. Hra nemusí obsahovať žiadny predmet. Ide o to, aby ste si navzájom rozumeli, nie o to, aby ste spolu vykúpili celý obchod s hračkami. Pre lepšie porozumenie, uvádzam jeden príbeh z môjho života: Naša Saša miluje aportovanie, no niekedy sa doma dožaduje aj inej hry. Viac fyzickej, viac kontaktnej a s absenciou akejkoľvek hračky. Hru začína vždy ona, začne okolo mňa poskakovať, prikŕčať sa a pokúša sa ma jemne hrýzť do ruky. Pritom si ľahne na chrbát a dožaduje sa, aby som ju aj ja rukami chytala, jemne štípala, škrabkala. Nie je to žiadny súboj, po ktorom by ostávali jazvy, len chvíľkové bláznenie sa s neustále vrtiacim sa chvostom.

 

 

Skvelý začiatok – Hra na schovávačku

Túto hru sme opisovali už v mnohých našich článkoch, preto s dovolím pripojím len odkazy, kde okrem tejto, spomíname aj ďalšie hry, ktoré možno so psom vyskúšať. Pri hre na schovávačku je úžasné to, že pes nemusí javiť záujem o hračku či iný predmet. Stačí ak má rád maškrty a bude ochotný ich hľadať po byte. Táto hra je skvelá na upevnenie si vzťahu so psom, pretože pes pri schovávačke zisťuje, že s jeho pánom je sranda a navyše má vždy plné vačky dobrôt.


V priebehu času, keď tvoj pes pochopí princíp hry, môžeš začať skúšať obmieňať predmety, ktoré má pes nájsť. No pamätaj, že pes, ktorý nemá rád loptičky, tak ani v tejto hre ich hľadať nebude. Ak má však rád fyzický kontakt, bude radosťou bez seba, ak sa začneš vykrádať z miestnosti, skryješ sa za závesy a budeš pri tom kričať „hľadaj ma“.

 

Hry pre hráčov – nehráčov

Pri výbere hry a jej formy sa vždy zamysli nad tým, čo má tvoj pes naozaj rád. Opäť pripomíname, že hra nemusí za každú cenu obsahovať hračky. V hre sa môžu vyskytnúť tieto prvky:

 

  • hladkanie, obtieranie sa, target zameraný na labky alebo nos

  • prenasledovanie

  • tréning a učenie sa rôznym trikom

  • prechádzky s nosom na stope (čuchanie všetkého zaujímavého)

  • zdolávanie prekážok

 

Ak chceš využiť pri hre hračky, vyberaj si z týchto možností:

 

  • hračky, z ktorých sa sypú maškrty

  • aportovacie hračky

  • hračky určené na preťahovanie

  • hračky určené na lovenie

 

Učenie psa hre je spôsob ako s ním nadviazať komunikáciu. Nie je to len o hre samotnej, ale o budovaní vzťahu a stavaní dôvery voči sebe, ale aj voči celému zvyšku sveta. Hra nie je žiadna ľahkomyseľná činnosť, je to niečo čo by každý pes mal ovládať pre svoje fyzické, duševné, sociálne a emocionálne blaho. Zdar hre!

Zdroj: animalwellnessmagazine.com 

 

Bruno ti odporúča:

Plniaca hračka pre psa. Priemyselný výmysel alebo príjemná zmena pre tvojho psa?

Ako pozitívna energia ovplyvňuje tréning so psom?

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

Čas najvhodnejší na tréning so psom? My ho poznáme

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Mareri
pred 3 rokmi
mam psa, chodí so mnou behat, takže mu davam i vyživu na klby (preventivne) a po prichode domov dostava odmenu v podobe brit tyčiniek
Blog Fórum