Chceš mať so svojim psom lepšie puto? Použi psiu reč

Doterajšie výskumy zistili, že používanie vysokého tónu hlasu pri komunikácii so šteniatkami vedie k lepšiemu vzťahu. U dospelých psov to nebolo pozorované. No teraz sa vedci pozreli aj na psích dospelákov a toto zistili.

Chceš mať so svojim psom lepšie puto? Použi psiu reč
Zdroj foto: Pexels/Studio 7042
9613
Reklama

Chceš mať so svojim psom lepšie puto Použi psiu reč

 

Mnohí rodičia prirodzene používajú vysoký tón hlasu, inak známy ako detská reč, keď sa rozprávajú so svojim dieťaťom. Posilňuje sa tak puto dieťaťa-rodič, a dieťa sa tak zlepšuje v rozprávaní.

 

Ukázalo sa, že veľmi podobný tón hlasu používajú mnohí majitelia, keď sa rozprávajú so svojim psom. Môže to priniesť podobné výhody aspoň z hľadiska zlepšovania puta medzi majiteľom a psom. Takouto psou rečou, ako tomu hovoria výskumníci, môžeš zachytiť pozornosť tvojho šteniatka oveľa lepšie ako s normálnym hlasom.

 

„Takáto reč je bežná v ľudských interakciách so psami v západných kultúrach, ale nie je zistené veľa o tom, či to prináša prospech psovi rovnakým spôsobom, ako dieťaťu“, hovorí autorka štúdie Katie Slocombe, Ph.

 

 

Psy chcú tráviť viac času s ľuďmi, ktorí používajú psiu reč

V priebehu štúdie psy počúvali ako s nimi ľudia hovorili rôznymi spôsobmi, vrátane „psieho“ prejavu, ktorý zahŕňal vysoký emocionálny tón a frázy, ktoré by mohol pes pochopiť. Napríklad pochvala, „dobrý psík“ alebo výzva na aktivitu, „Ideme von?“. Vyskúšali aj obyčajnú reč, ktorá zahŕňala normálny tón a obsah nesúvisiaci so psami, ako napríklad, „Včera som bol v kine“.

 

Výskumníci potom zmenili varianty a vymenili ľudí, ktorí predtým hovorili vysokým tónom hlasu s ľuďmi, ktorí mali nudný prejav, ktorý sa netýkal psov. Počas každej interakcie sa pozornosť psov sledovala a potom im bolo umožnené rozhodnúť sa, s ktorou osobou by radšej trávili čas.

Psy prejavili väčší záujem o ľudí, ktorí použili vyšší tón hlasu.

 

Autor štúdie Alex Benjamin, Ph.D. študent z University of York :

„Z pozorovaní sme zistili, že u dospelých psov je väčšia pravdepodobnosť, že budú chcieť komunikovať a tráviť čas s človekom, ktorý používal reč určenú pre psov s obsahom súvisiacim so psami, ako s tými, ktorí používali reč zameranú na dospelých bez obsahu súvisiaceho so psami.

Keď sme zmiešali dva typy reči a obsah, psy si nevedeli vybrať.

To naznačuje, že dospelé psy potrebujú počuť výrazy, ktoré poznajú a ktoré sa vyslovujú vysoko nasadeným hlasom, to je pre nich podstatné.“

 

jazvečík, psia rečFoto: pexels

Prečo používať pozitívny tón hlasu pri chválení tvojho psa?

Či už sa pokúšaš trénovať svojho psa nejakým základným spôsobom alebo jednoducho chceš mať silnejšie puto so svojím domácim miláčikom, spôsob, akým hovoríš a chváliš psa, je rovnako dôležitý ako to, čo hovoríš - a možno ešte viac.

Funkčné skenovanie mozgu pomocou magnetickej rezonancie (fMRI) odhalilo, že centrum odmeňovania (oblasť mozgu, ktoré spracúva príjemné pocity) psov bolo viac aktívne pri chválení, ale iba vtedy, keď sa chvála vyjadrila povzbudzujúcim, optimistickým tónom. Zaujímavé je, že psy v štúdii reagovali nielen na tón, akým boli slová povedané, ale zdalo sa, že vedia aj rozdiel medzi pozitívnymi a neutrálnymi slovami. Napríklad, keď tréner povedal psovi „dobrý psík“ v neutrálnom tóne, výsledok bol rovnaký. Oblasť psieho mozgu na príjemné pocity nereagovala.

 

Neurológ z Emory University, Gregory Berns, Ph.D. povedal: „Väčšina psov si vyberala medzi jedlom a majiteľom, ale psy s najsilnejšou neurónovou odpoveďou na chválu sa rozhodli ísť za svojim majiteľom v 80 až 90 percentách. Tu sa ukazuje, aká je chvála pre psa dôležitá.

Môže to byť podobné tomu, ako sa cítime my, ľudia, keď nás niekto chváli. "

 

Výskum ukazuje, že väzba medzi človekom a psom je podobná väzbe medzi dieťaťom a jeho rodičmi,  ale ak chceš, aby vaše sa vaše puto upevnilo, skús vedome meniť tón svojho hlasu pri komunikácii so svojim psom a uvidíš tú reakciu. Tvoj pes ti dá vedieť, ktorý hlas je jeho obľúbený, a necíť sa pritom hlúpo, on to nikomu nepovie. wink

Zdroj: healthypets.mercola.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako psy vnímajú čas?

Ako správne prepočítať vek psa na ľudské roky?

Antiparazitný obojok pre psa. Chráni alebo zabíja?

Psy sa boja, lebo sa my bojíme

Vedci nepoznajú dôvody na rozdielne správanie sa psov a feniek

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

fórum o psoch

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum