Ako psy vnímajú čas?

Znamená to, že keď pes sedí pred dvermi a hypnotizuje kľučku, že ti skončila pracovná doba? Alebo len správne vyhodnocuje okolité informácie o tom, že je čas na tvoj návrat domov?

Ako psy vnímajú čas?
Zdroj foto: Pexels
8258
1
Reklama

Ako psy vnímajú čas?

 

Keby mohli psy hovoriť, asi by nevedeli vysvetliť čo znamená pojem „čas“, čo sú minúty či hodiny. Avšak aj napriek tomu existuje dostatok dôkazov o tom, že psy vnímajú plynutie času. Senzorické vnemy, ako je svetlo, teplota či zápach počas dňa, im poskytujú dostatok informácií o časovom dianí. Zaujímave je napríklad vnímanie vône osoby, ktorá žije v domácnosti so psom. Pes na základe vytrácania sa pachu jeho majiteľa vie, že prichádza čas na jeho návrat domov. Pes pozná vôňu svojho pána, no a jej koncentrácia počas dňa v priestore klesá. Pes sa naučil, že keď sa tento pach dostane pod určitú úroveň, prichádza čas na príchod jeho pána domov. Rovnako ich vlastné pocity môžu byť merítkom času. Psy vedia, že bude večera, pretože sú hladní, nie preto, že vedia, že uplynulo 10 hodín od raňajok.

 

Jedna štúdia dokázala, že psy sa svojim pánom zdravia oveľa intenzívnejšie po dlhšej dobe odlúčenia ako po kratšej. Dvojhodinová neprítomnosť viedla k radostnejšiemu zvítaniu sa ako neprítomnosť 30-minútová. Čo zostáva však neznáme je, či interné alebo externé faktory ovplyvňujú to, ako psy vnímajú časové intervaly.

 

 

Aj ostatné druhy zvierat majú zmysel pre čas

V jednej štúdií boli mačky vycvičené tak, aby podľa dĺžky pobytu v klietke vyrážali po prepustení vždy k inej miske s jedlom. Mačky dokázali odlíšiť tak malé časové úseky ako 5, 10 alebo 20 sekúnd. Hovorí to aj o tom, že mačky v tomto prípade určite chápali pojem čas a vedeli ho aj vnútorne posúdiť.

 

Iná štúdia myší ponúka pochopenie toho, ako mozog cicavcov sleduje aj tak krátke časové intervaly, ako sme spomenuli vyššie pri mačkách. V rámci cicavcov existujú rôzne metódy ako potvrdiť to, že mozog a nervový systém u rôznych druhov funguje rovnakým spôsobom. Preto štúdie jedného druhu často podávajú informácie o inom druhu.

Vráťme sa ale k štúdií, ktorá bola vykonávaná na myškách. Tie bežali na skutočnom bežiacom páse, no všade okolo nich sa nachádzal virtuálny svet. Na pol ceste, keď bežali dolu po chodbe, sa zdanlivo zmenila štruktúra podlahy. A objavili sa tam aj dvere. Myši zastavili, dvere sa po 6 sekundách otvorili a myši pokračovali v behu za odmenou v podobe potravy. Potom nastala zmena, dvere zmizli, ale myši ich stále vnímali na základe zmeny štruktúry podlahy. Počkali 6 sekúnd a až potom pokračovali v behu za potravou. Použitie virtuálnej reality eliminovalo akékoľvek rušivé vplyvy na myši. Myši preto využili na vnímanie svoje vlastné zmysly.

 

Pomocou technológií sa počas tohto správania pozorovali neuróny v mozgu myší. Kým myši bežali, pracovali neuróny, ktoré sa zúčastňujú na priestorových úlohách. Keď zastavili, aj tieto neuróny prestali pracovať a vzápätí sa zapájali nové, ktoré pravdepodobne kódovali potrebný čas na odpočinok. Tieto, predtým neznáme neuróny sa nachádzajú v strednej entorinálnej mozgovej kôre a zapínajú sa pri potrebe sledovať čas vo chvíli, keď zviera na niečo čaká. Výskum dokazuje, že myši fyzicky obsahujú časť mozgu, ktorá im umožňuje merať časový interval.

 

Ďalší výskum bude potrebný na zistenie toho, či rovnaký systém funguje aj v mozgu iných druhov zvierat. A my len dúfame, že vedci vykonajú štúdie aj na psoch, aby určili, či ich mozog dokáže sledovať čas rovnakým spôsobom.

 

V akých situáciách si spozoroval, že tvoj pes by teoreticky vedel sledovať čas? Podeľ sa s nami o tvoje skúsenosti.

 

Zdroj: thebark.com,

Bruno ti odporúča:

Mileniáli a ich psy. Kto sú a aký je ich vzťah k zvieratám?

Ako správne prepočítať vek psa na ľudské roky?

Prepáčte mačky, ale vedci zistili, že psy sú múdrejšie

Psy sa boja, lebo sa my bojíme

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
qeva
pred 5 rokmi
Som na dlhodobej PN. Tak môžem cez poludnie ísť na vychádzku s našou fenkou Lilou. Asi tak po 2-3 dňoch už očakávala vychádzku, vždy v čase okolo poludnia. Štekala na mňa a behala smerom k bráne...Skrátka, vie, že je čas ísť na prechádzku.
Blog Fórum