7 vývojových štádií šteniatok

Vývoj šteniatka. Začína to narodením a končí dospelosťou. Ako sa z toho roztomilého chlpatého klbka stane pán pes? Dočítaš sa v našom článku.

7 vývojových štádií šteniatok
41080
Reklama

Vývojové štádiá psa

 

Rovnako ako ľudia, aj šteniatka v priebehu prvého roka života prechádzajú viacerými stupňami vývoja. Počas tejto doby spoznávajú svoje okolie a učia sa ako funguje svet. Ty, ako majiteľ jedného z nich, máš obrovský vplyv na rozvoj šteniatka. Ty si práve ten, ktorý ho naučí, čo je dobré a čo zlé. Tvaruješ jeho správanie, temperament a aj to, či v dospelosti zvládne život s človekom.

Štádia vývoja šteniatok môžeme rozdeliť do siedmych fáz. Všetko začína narodenín a otvorením očí a končí tou najväčšou túžbou spoznať celý svet.


1. fáza Od narodenia – do troch týždňov

Absolútne prvé štádium života. Šteniatka sa rodia hluché a slepé a práve v tomto období sa im oči aj zvukovody pomaly otvárajú. Začínajú reagovať na zvuky z okolitého prostredia.

Počas prvého týždňa šteniatka 90% času dňa prespia, ten ostatný čas si ponechávajú na kŕmenie.

Keď im zosilnejú nožičky, okamžite začnú robiť prvé kroky. Hoci len na krátke vzdialenosti, no to im už nebráni zvádzať zo súrodencami prvé hry, oňuchávať sa, olizovať a vydávať sa na malé dobrodružstvá. Rozoznávajú svoju matku aj každého súrodenca zvlášť, ako samostatnú osobnosť.

 

2. fáza Tri až štyri týždne

Akonáhle šteniatko dosiahne tretí týždeň života, začne rýchlo rozvíjať svoje senzorické schopnosti. Bude sa viac zaujímať o svoje okolie a bude sa učiť adekvátne reagovať na ponúknuté podnety. Začína uznávať rodinných príslušníkov – psov, aj človeka.

Celá fáza trvá iba jeden týždeň, no je veľmi dôležitá. Pretože pes sa učí byť psom. Pre majiteľa len malá informácia. Treba sa vyvarovať hlasným zvukom. Tie môžu šteniatko dostať do pozoru a neskôr môžu ovplyvniť jeho temperament.

 

 

3. fáza Štyri až sedem týždňov

Toto obdobie možno označiť ako sociálnu fázu. Tvoje šteňa sa učí, ako používať labky či mliečne zúbky. Používa ich predovšetkým (okrem stravy) ako komunikačný nástroj. Toto je tiež vhodné obdobie na prechod na tuhú stravu.

Je to tiež vhodný čas na opúšťanie matky na krátke intervaly. Naozaj iba krátke, najlepšie niekoľkokrát za deň na čas nie dlhší ako desať minút. Šteniatka, ktoré sú odlúčené od matky dlhodobo, môžu neskôr trpieť úzkosťou z odlúčenia. A s ním prichádza štekanie, ničenie alebo aj agresia. Rovnako sa tak môžu nedostatočne vyvinúť sociálne vzťahy s inými psami a ľuďmi.

V toto obdobie netrestaj šteniatko za nežiadúce správanie. Nie je dostatočne staré na to, aby si svoje chovanie spojilo s trestom.

 

4. fáza Osem týždňov až tri mesiace

Niektorí odborníci toto obdobie nazývajú aj obdobím strachu. Počas týchto týždňov sa pes môže stať viac plachým a začne mať opäť strach z vecí, ktoré predtým už dobre poznal. Je dôležité, aby si sa zdržal akéhokoľvek výcviku, ktorý smeruje k trestom či zvýšenému hlasu.

V toto obdobie si šteniatko dokáže už lepšie ovládať svoj mechúr aj pohyby čriev. Od tohto obdobia dokáže šteniatko prespať celú noc bez toho, aby vás vytiahlo z postele kvôli jeho potrebe ísť na potrebu.

A v neposlednom rade, toto obdobie je vhodné na pozvoľné učenie prvotnej základnej poslušnosti. Sadni, ku mne, ale aj chôdza na vodítku.
 

 

5. Fáza Tri až štyri mesiace

Pomaly, ale isto začína obdobie nezávislosti. Z času na čas sa preto môže stať, že úplnou náhodou odignoruje tvoj povel. Opäť je dôležité, aby si pri náprave nepoužíval hrubé správanie. Namiesto toho, podporuj jeho dobré správanie odmenami, či už slovnými alebo maškrtami.

Nauč šteniatko povel fuj a používaj ho vtedy, keď sa správa nevhodne. Netrestaj, väčším trestom je pre neho chvíľkové ignorovanie. Šteniatko priam baží po pozornosti svojho pána, preto je pre neho ignorácia silný impulz na nápravu správania.

Toto je tiež fáza, kedy sa pes stále viac zapája do „bojových“ hier. Začína milovať naťahovanie sa o hračku.

 

6. fáza Štyri až šesť mesiacov

Voľné pokračovanie predchádzajúceho obdobia. Ešte väčšia nezávislosť a pokúšanie trpezlivosti. Vzdorovité správanie je preto absolútne v poriadku.

Toto je tiež rastová fáza, okrem iného im rastú v papuľke aj stoličky. Preto všetko čo sa dá žuť, treba buď obetovať v prospech šteniatka, alebo radšej odložiť z jeho dohľadu. Ponúkni psovi maškrty na obžúvanie, hračky na preťahovanie, aby potlačil svoju potrebu žuť, žuť a ešte raz žuť.

Obdobie nazvané inak aj puberta, si vyžaduje pokračovanie v tréningu. Základnej poslušnosti, aj chôdze na vodítku. V toto obdobie je vonku dôležitejšie všetko na okolo, preto pozor na prechádzky na voľno. Okrem iného, v organizme nastávajú aj hormonálne zmeny. Po tomto období je už možná kastrácia.

 

7. fáza Šesť až osemnásť mesiacov

Posledná zastávka pred odchodom do života dospelákov. Pes je rovnako na vrchole svojich fyzických síl a dychtivosti skúmať svet. Hoci sa pes javí ako dospelý, stále mu chýbajú skúsenosti. Zároveň je toto obdobie vhodné na zvýšenie náročnosti výcviku. Pokročilé triky, športy, obedience. Už je na to naozaj vhodný čas.

Stále intenzívnejšie by malo prebiehať zoznamovanie s inými psami a ostatnými domácimi miláčikmi..

 

Všetky tieto vývojové štádia predstavujú prechod psa z obdobia šteniatka, cez pubertu až do štádia absolútnej dospelosti. Je to čas, kedy je každý pes veľmi vnímavý a citlivý. Ty ako jeho majiteľ preto musíš vniesť do vašeho spoločného života pohodu a dôveru. Rovnako však aj rešpekt a stanovenie si hraníc.
 

Zdroj: www.europuppy.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Hryzie to, ničí to, čo je to? Šteniatko!

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý

Je preťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum