10 TOP ľudských potravín, ktoré môžeš v pohode zdieľať so svojim psom

Mať dohľad nad tým, čo vkladáš svojmu psovi do misky, je na nezaplatenie. Vlastný výber ingrediencií je hotová psia gastronómia. Nechaj sa inšpirovať našim zoznamom.

10 TOP ľudských potravín, ktoré môžeš v pohode zdieľať so svojim psom
Zdroj foto: Pexels/Sibi Mathew
26647
2
Reklama

10 TOP ľudských potravín, ktoré môžeš v pohode zdieľať so svojim psom

 

Surová strava má oproti priemyselnému krmivu jednu veľkú výhodu. A to takú, že vieš, čím kŕmiš svojho štvornohého miláčika. Sám vyberáš ingrediencie, ktoré mu vkladáš do misky. Vieš, z akého zdroja máš mäso, a ako je na tom v skutočnosti zelenina, ktorú držíš v ruke, s pesticídmi.

Vytvorenie vlastného jedálnička pre svojho psa ti v čase, keď je ťažké nájsť eticky zmýšľajúcu spoločnosť na výrobu krmív, dodá pokoj do duše. S domácou stravou máš úplnú kontrolu nad každým jedným sústom, ktorý si pes spokojne vychutnáva v pohodlí domova. Ak si navyše zástancom surovej stravy, jedlo nestráca na svojej hodnote a obsahuje všetky enzýmy a vitamíny prospešné pre organizmus psa.

Prečítaj si náš zoznam 10 pochúťok, ktoré tvoj pes ocení, ak ti spadnú z taniera:

 

  1. Tekvica. Či čerstvá, na pare, alebo varená, tekvica má relatívne nízky obsah kalórií a je ľahko stráviteľná, čo ocenia hlavne psy s gastrointestinálnymi problémami. Tekvica pomáha regulovať funkciu čriev, zmierňuje hnačku a uvoľňuje zápchu. Je výborným zdrojom draslíka. Dokonca aj tekvicové semienka sú pre psa prospešné. Sú bohatým zdrojom minerálov, zinku, vitamínov E, K, B a fytosterolov. Taktiež znižuje zápalové procesy spôsobené artritídou a podporuje zdravie prostaty.

 

  1. Čučoriedky. Využiť ich možno aj ako odmeny pri tréningu. Sú plné antioxidantov, mangánu, vitamínov C a E. Vôbec ich netreba podávať vo veľkom množstve, ale stačí cca 2 až 4 kúsky na 5 kilov živej váhy psa.

 

  1. Kel. Zelenina plná vitamínov, najmä A, C a K, železa a antioxidantov. Pomáha pri detoxikácií pečene a má protizápalové vlastnosti. Najlepšie bude, ak ho pokrájaš alebo rozmixuješ. V takejto konzistenici psovi stačia 1 až 3 polievkové lyžice kelu. Samozrejme to tiež závisí od hmotnosti psa.

 

  1. Kefír. Fermentovaný mliečny nápoj, ktorý obsahuje prospešné probiotiká. A tie podporujú imunitný systém. Hoci pravidelne podávané, pasterizované kravské mlieko môže dráždiť gastrointestinálny trakt psa, fermentovaného mlieka sa to už netýka. Túto pochúťku si môžeš dokonca vyrobiť doma sám.

 

  1. Huby. Ak sa vyhneš tým jedovatým, psovi určite neublížiš. V zásade platí, že huby, ktoré sú vhodné pre človeka, sú vhodné aj pre psa. Netoxické, prospešné odrody sú shiitake, reishi, maitake, herícium, hliva ustricová, coriolus a agaricus. Huby pomáhajú regulovať funkciu čriev, ale čo je lepšie, je že obsahujú silné protinádorové látky a posilňujú imunitný systém. Pred podávaním ich môžeš ľahko povariť na olivovom oleji.

 

 

  1. Brokolica. Táto zelená potvorka je skvelá na detoxikáciu organizmu, obsahuje zdravú vlákninu a podporuje tak trávenie. Je bohatá na prospešné živiny, ako je draslík, vápnik, proteíny a vitamín C. Má protizápalové vlastnosti, podporuje zdravie očí, pomáha regenerovať pokožku a podporuje zdravie srdca.

 

  1. Sardinky. Tieto rybky (koniec koncov ako všetky ostatné) sú zdrojom omega-3 mastných kyselín. Táto kyselinka je pre život psa nevyhnutá. Sardinky majú ešte jednu malú – veľkú výhodu. Nežijú dostatočne dlho na to, aby sa do ich organizmu ukladali toxíny. Ak ich ponúkneš svojmu psovi, odporúčame tie, ktoré sú balené iba vo vode.

 

  1. Batáty. Sladké zemiaky sú bohaté na beta-karotén a antioxidanty, taktiež majú vysoký obsah vitamínov A a C. Majú preto silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré eliminujú pôsobenie ťažkých kovov na organizmus.

 

  1. Fermentovaná zelenina. Rovnako ako kefír, aj fermentovaná zelenina má detoxikačné účinky a obsahuje vysokú hladinu probiotík a vitamínov. Prínosné črevné baktérie rozkladajú ťažké kovy a iné toxíny a vykonávajú celý rad ďalších dôležitých funkcií. 1 až 3 polievkové lyžice každý deň a tvoj pes bude zdravý ako lusk.

 

  1. Chia. Toto semienko pochádza z púštnej rastlinky Salvia hispanica, ktorá hojne rastie v južnom Mexiku. Je zdrojom rastlinných omega-3 mastných kyselín a tiež antioxidantov. A na rozdiel od ľanových semien, chia semená nie je potrebné podávať mleté. Zo svojho obsahu ďalej ponúkajú vlákninu, vápnik, fosfor, horčík, mangán, meď, železo, molybdén, niacín a zinok. Primiešaj ich do jedla, alebo namoč do kokosového oleja a ponúkni svojmu psovi.

 

Každú z týchto potravín treba zavádzať do jedálnička postupne, aby si predišiel alergickej reakcii alebo inej neželanej reakcii na novú zložku potravy v jedálničku psa.

 

Zdroj: healthypets.mercola.com

 

 

Bruno odporúča

Toto jedlo by si mal zaradiť do jedálnička tvojho psa

5 byliniek, ktoré uľahčia tvojmu psovi prechod na surovú stravu

Top 6 druhov superovocia pre lepší život tvojho psa

Psy kŕmené vegánskou stravou žijú zdravší život. Pravda alebo lož?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Henrietka
pred 3 rokmi
zemiaky, ryža, cestoviny, maso, lososovy olej. Takže varena strava verzus konzervy a granule je 1:3
aramis
pred 5 rokmi
sladke zemiaky davame spolu s masom vo forme pate brit monoproteinu a nasmu aramisovi to chuti a nevyvolava ziadne alergicke reakcie a tak sme spokojní nadmieru
Blog Fórum