Argentínska doga (Dogo Argentino, Argentinská doga)

Silný nebojácny pes je milovník svojej rodiny, no cudzieho si do domu nepustí. Aká je ešte argentínska doga?

Argentínska doga (Dogo Argentino, Argentinská doga)
Zdroj foto: Pixabay
11049
Reklama

Argentínska doga

(Dogo Argentino, Argentinská doga)

 

Náročnosť na pohyb a čas: stredne náročný

Využitie psa: lov, polícia, záchranárske práce

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 68 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 292

Skupina 2 Bradáče a pinče, molossovité a švajčiarske salašnícke psy

Sekcia 1. Molossovité, dogovité psy. Bez pracovnej skúšky.


 

Argentínska doga je potomkom dnes už vyhynutého, divokého psa Cordoby. Tento pes bol chovaný čisto na boj. Muž menom Antonio Nores Martinez z Argentíny si želal vlastniť nebojácneho poľovného psa, ktorý by zvládol podmienky svojej zeme, ale zároveň by bol lojálnym spoločníkom. V dvadsiatych rokoch dvadsiateho storočia sa za pomoci selektívneho chovu snažil túžbu po boji utlmiť tak, aby bol schopný pracovať vo svorke a jeho bojový inštinkt chcel nahradiť potrebou loviť.

 

Využitím zmiešaním niekoľkých plemien sa napokon dosiahli požadované vlastnosti. Martinez vytvoril dôveryhodného sprievodcu so silným inštinktom loviť. Jeho stavba tela bola ideálna na pohyb v náročnom teréne Argentíny, ale zároveň bol vynikajúcim rodinným strážcom a spoločníkom. Treba však dodať, že toto plemeno sa bohužiaľ stále využíva v nelegálnych psích bitkách pre ich silu a nebojácnu povahu.

plemeno-pes-argentinska-dogaZdroj: pixabay.com

Rodinný lovec

Dogo Argentino je vysoko teritoriálny pes, čím sa stáva vynikajúcim strážcom. Svoju rodinu si naozaj postráži a to sa týka aj najmladších členov – detí. Na druhej strane, len veľmi ťažko si zvyká na iné zvieratá v domácnosti, hlavne malé psy a mačky, pretože jeho poľovnícky inštinkt mu napovedá, že ide o korisť. Vo voľnej prírode vďaka svojej sile dokáže skoliť aj diviaka.

 

Argentínska doga je nezávislé plemeno, ktoré potrebuje skúseného pána. Ten sa v prvom rade musí zamerať na skorú socializáciu a čo najskôr začať s tréningom poslušnosti. Pri strete s podozrivou osobou či iným psom sa poslušnosť naozaj zíde. Pre zníženie svojich loveckých pudov vyžaduje aj častú duševnú stimuláciu. Život v byte nie je príliš pre nich. Argentínska doga sa sem – tam využíva v kruhoch polície a vojska, rovnako tiež v kruhoch záchranárčiny.

 

Srsť argentínskej dogy je krátka a je bielej farby. Môže sa stať, že na hlave sa niekedy vyskytne čierny fľak. Aj keď je srsť krátka a ľahko sa udržiava, veľkosť plemena údržbu predsa len trochu zťažuje. Minimálne raz do týždňa by sa mal pes zbaviť starej srsti, kúpanie je vhodné raz za tri mesiace, prípadne skôr, ak je srsť silno znečistená. Pĺznutie je čo sa týka množstva vypadanej srsti, dosť viditeľné, avšak vďaka dĺžke chlpov menej nápadné ako u dlhosrstých plemien.

plemeno-pes-argentinska-dogaZdroj: pixabay.com

Ja a deti a ja a iné zvieratá

Vyššie som už písala, že argentínska doga je voči svojej rodine silne lojálna a to aj v prípade detí, ak s nimi vyrastá. Problém však môže nastať pri návštevách s deťmi, keďže toto plemeno nemá všeobecne rado návštevy. Deti by preto mali byť vždy v prítomnosti psa pod drobnohľadom dospelého človeka. Pes by mal byť zase socializovaný na rôzne osoby a situácie v čo možno najskoršom veku.

 

Silný poľovnícky pud môže spôsobiť isté komplikácie pri strete s inými zvieratami. Po precíznom tréningu dokáže s inými zvieratami vychádzať, ale i napriek tomu je argentínska doga najvhodnejšia do domácnosti, kde bude zvieracím jedináčikom.

 

Iba trochu chorý

Rada by som napísala, že argentínska doga je zdravé plemeno, avšak bohužiaľ ako u väčšiny bielych psov, ani tu to tak nie je. Typická ochorenie je hluchota, pričom približne 10% psov je hluchých na jedno alebo obe uši. Táto hluchota úzko súvisí s pigmentom a nachádza sa aj u iných bielych psov, ako je boxer, dalmantínec či bielo sfarbené teriéry. Ďalšie choroby, ktoré sa u tohto plemena môžu vyskytnúť, sú hypotyreóza, glaukómu či paralýze hrtana. Rovnako častá je dysplázia, ktorá postihuje všetky veľké plemená.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

 

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum