Gravidita u psa v číslach a faktoch

Ako dlho trvá gravidita feny? Aké príznaky ju sprevádzajú a ako zistím počet budúcich šteniatok mojej fenky? To všetko sa dočítaš v našom článku.

Gravidita u psa v číslach a faktoch
96995
Reklama

Gravidita u psa v číslach a faktoch

 

Psy sú gravídne približne 63 dní. Graviditu ovplyvňuje viacero faktorov, preto sa u každej fenky môže o pár dní predĺžiť alebo skrátiť. Podobne ako u ľudí, celé tehotenstvo je rozdelené do 3 trimestrov, pričom každý trvá 21 dní. V počiatočných štádiách je takmer nemožné bez veterinárneho vyšetrenia dokázať graviditu u feny. Naopak veterinár vie takmer presne určiť v ktorom štádiu gravidity sa fena nachádza a koľko dní jej do pôrodu ešte zostáva. Čítaj ďalej a v našom článku sa dozvieš všetko o psej gravidite a pôrode šteniatok.

 

Trochu čísel na začiatok

Gravidite feny predchádza háranie. To prichádza cca každých 6 mesiacov a trvá 18 až 21 dní. 9 dní od začiatku cyklu sa fena stáva atraktívna pre psy. Toto obdobie, počas ktorého môže dôjsť k oplodneniu, trvá nasledujúcich 3 až 11 dní. Každý chovateľ tento cyklus sleduje a vykonáva testy na určenie optimálneho času na spojenie so psom.

 

Od 28. dňa od oplodnenia je veterinár schopný zachytiť tlkot srdiečka každého šteniatka v bruchu fenky. Okolo 32. dňa sa budúcim šteniatkam tvoria očné viečka, v 35. dňoch je už možné rozlíšiť prsty na labkách. Pazúre prichádzajú na rad cca 40. deň, srsť a dotváranie kostry okolo 45. dňa vnútromaternicového života šteniatka. Po 50. dni vie veterinár pomocou röntgenu zistiť presný počet šteniatok, ktoré sa čoskoro prihlásia na svet.

 

Približne v 58. dni vývoja sú šteniatka pripravené prísť na svet. Tak sa stane v priebehu nasledujúcich 3 až 4 dní. Celý pôrod prebieha v 3 etapách a mal by byť pod dohľadom veterinára, alebo skúsenej osoby.

 

 

Prvá etapa trvá od 12 do 24 hodín. Počas tejto doby začínajú kontrakcie v maternici, navonok sú však bez príznakov. Fena môže byť počas tejto doby nepokojná, môže odmietať jesť, zvracia, alebo dychčí.
Druhá etapa je samotný pôrod šteniatok, ktoré prichádzajú na svet každých 30 až 60 minút, nikdy by však tento interval nemal presiahnuť 2 hodiny.

Tretia etapa sa týka vypudenia placenty a nasleduje takmer hneď po skončení druhej etapy.

gravidita-steniatka-pes-fenaZdroj: pixabay.com


Symptómy gravidity

V rannom štádiu gravidity sa nevyskytujú takmer žiadne navonok viditeľné príznaky. Je možné si všimnúť určitý prírastok na váhe, ale to môže byť spôsobené aj inou príčinou ako je gravidita. Medzi ďalšie príznaky v prvom období patrí aj nevoľnosť, únava či nechuť do jedla. Feny, ktoré zvracajú kvôli gravidite, by mali byť kŕmené častejšie počas dňa a v menších dávkach.

 

Okolo 40. dňa sa začne viditeľne zväčšovať brucho. Bradavky tmavnú a taktiež sa zväčšujú. Môže sa stať, že niektorým fenkám vyteká z bradaviek malé množstvo mlieka. Toto je normálny stav a netreba mať obavy.


V poslednom štádiu gravidity je možné pozorovať kolísanie brucha, keď je matka v pohybe. Asi 2 týždne pred pôrodom je možné voľným okom pozorovať pohyb šteniat v bruchu.


Veterinárna diagnostika gravidity

Príznaky gravidity častokrát pripomínajú (hlavne pre laikov) zdravotné problémy. Preto ak si chceš byť istý, či je fena naozaj gravídna, navštív veterinára. Počas rôznych štádií gravidity môže veterinár spraviť viacero testov. Je dôležité, že počas tohto obdobia sa mnoho liekov a doplnkov neodporúča u psov užívať.

 

Do 28. dňa gravidity dokáže veterinár pomocou palpácie brucha zistiť, či je alebo nie je fena gravídna. Určite podobné vyšetrenie neskúšaj sám doma, plody sa môžu ľahko poškodiť alebo môže dôjsť k potratu. V tomto období sú plody veľké ako hrozno či golfové loptičky.

 

Medzi 28. až 35. dňom dokáže veterinár pomocou ultrazvuku zachytiť tlkot srdiečok. V túto chvíľu je možné odhadnúť, koľko šteniatok je asi v bruchu fenky. Pre presnejší počet možno využiť už hore spomínaný röntgen. Po 30. dňoch je možné fene odobrať krv na prítomnosť hormónu relaxínu, ktorý sa vyskytuje v krvi iba počas gravidity.
 

Ako predísť nechcenej gravidite?

Ak vlastníš fenu a neželáš si, aby mala šteniatka, nechaj ju po dosiahnutí sexuálnej zrelosti vykastrovať. Veterinár ti pomôže určiť presný čas. Ďalšie kroky, ktorými môžeš predísť nechcenému kontaktu tvojej feny s okolitými psami je zamedzenie kontaktu s nimi. Napríklad hovoríme aj o zabezpečenom dvore, pretože počas obdobia hárania je fena pre psov maximálne lákavá. Psy sú v toto obdobie častokrát schopné rôznych kúskov, aby sa k fenke dostali.

 

Prevencia pri háraní je veľmi dôležitá. V dnešnej dobe sú denne utrácané desiatky psov (len na Slovensku), ktoré sa nachádzajú v karanténnych staniciach a nie sú nikým chcené. Privádzanie ďalších šteniatok toto číslo stále zvyšuje. Hoci možno nájdeš domov pre všetky šteniatka, ešte to neznamená, že budú milované a nebudú slúžiť na výrobu ďalších a ďalších šteniatok.

 

Zdroj: http://dogtime.com

 

Zaujala ťa táto téma? Bruno ti odporúča prečítať aj tieto články:

Ako je to vlastne s falošnou graviditou u našich feniek?

Reprodukčný cyklus sučky. Majú aj sučky svoje dni?

Kastrace - Má kastrace psa nějaké výhody?

Ako naučiť šteniatko hygienickým návykom? Starostlivosť o srsť, uši, zuby a pazúriky.

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum