Dieťa žijúce v domácnosti so psom je zdravšie ako dieťa žijúce bez neho

Výskum zameraný na zdravie našich detí je vždy dôležitý výskum. Tentokrát sa vedci zamerali na to, ako vplýva prítomnosť psov na zdravie detí. A veru zistili zaujímave veci.

Dieťa žijúce v domácnosti so psom je zdravšie ako dieťa žijúce bez neho
Zdroj foto: Unsplash
108548
Reklama

Dieťa žijúce v domácnosti so psom je zdravšie ako dieťa žijúce bez neho

 

Čerství rodičia často uvažujú o tom, či s prichádzajúcim dieťaťom ostáva v rodine aj pes či mačka. V tejto chvíli začína mať obľúbený miláčik neisté miesto v rodine. Ale nová štúdia hovorí o tom, že chlpatí spoločníci môžu byť pre dieťa v oblasti jeho zdravia priam prínosné.

 

Fínsky výskum zisťuje, že deti, ktoré vyrastajú s domácimi zvieratami, najmä psami, sú v období batoľaťa menej náchylné na ochorenia dýchacích ciest.

 

Štúdia sledovala 397 detí vo Fínsku v období od ich počatia, až do času keď dosiahli 1 rok života. Rodičia sa každý týždeň venovali vypĺňaniu dotazníkov, tie boli zamerané na zdravie ich dieťaťa a na otázku vlastnenia domáceho zvieraťa.

 

Výskumníci zistili, že 245 detí (62%) prišlo do styku so psom, 136 detí (34%) bolo v kontakte s mačkou. Do konca výskumu, 65% detí žilo v domácnosti bez psa a takmer 76% z nich bez mačky. Takže psy a mačky, s ktorými deti prišli počas štúdie do kontaktu, neboli vždy právoplatnými členmi rodiny.


Zatiaľ čo infekcie dýchacích ciest a symptómy ako prechladnutie či dýchavičnosť sú relatívne bežné u dojčiat, štúdia ukázala, že deti, ktoré mali skorý kontakt so psami alebo mačkami, boli počas študovaného obdobia výrazne zdravšie. Až o 30% boli menej náchylné na kašeľ, ušné infekcie a príznaky ako vyčerpanosť, dýchavičnosť, kýchanie a rinitída.

 

 

 

Ďalšie zistenia:

- deti narodené v domácnosti so psami boli o 44% menej náchylné na ušné infekcie

- deti v spoločnosti psov poberali až o 29% menej antibiotík v prvom roku života

 

Vo všeobecnosti, väčší kontakt so psom bol spojený s menším počtom zdravotných problémov. To viedlo vedcov k presvedčeniu, že včasný kontakt so zvieraťom môže pomôcť vylepšiť imunitný systém dieťaťa a pomáha batoľatám chrániť pred ochoreniami.

 

Vlastníctvo mačky bolo tiež spojené s pozitívnymi ochrannými zdravotnými výhodami, avšak účinok bol oproti psom oveľa slabší.

 

Cítiť sa previnilo?

„Vývoj imunitného systému je veľmi komplikovaný“ uviedla v rozhovore pre HealthDay Dr. Jennifer Appleyard, šéfka imunologického oddelenia v nemocnici St. John and Medical Center v Detroide. Rodičia by sa nemali cítiť previnilo, ak majú domáceho miláčika v období, keď je dieťa ešte veľmi malé. Ak chceš mať domáceho miláčika, maj domáceho miláčika.


Zdroj: http://www.cbsnews.com

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Odborníci odhalili, prečo sa prihovárame rovnako roztomilým hlasom deťom aj psom

Je pes pre dieťa lepším spoločníkom ako jeho súrodenec?

Ako prítomnosť psa v rodine pozitívne ovplyvňuje vývoj dieťaťa?

Puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Prečo nie! Prvá časť: Výchova dieťaťa.

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum