Staroba nie je choroba. Poradíme ti, ako sa správne postarať o psieho starčeka

Či chceme alebo nie, staroba časom zastihne nášho psieho priateľa. Mnoho vecí ovplyvniť nevieme, ale ukážeme ti, ako môžeš spríjemniť jeseň života svojho psa.

Staroba nie je choroba. Poradíme ti, ako sa správne postarať o psieho starčeka
Zdroj foto: Pexels
34298
1
Reklama

Staroba nie je choroba. Poradíme ti, ako sa správne postarať o psieho starčeka

 

Príde čas, keď každý pes zostarne. U niektorých plemien sa to stane skôr ako u iných a dĺžka ich života častokrát nedosiahne ani dvojciferné čísla. U iných je naopak bežné, ak sa dožijú krásnych 16, 17 či dokonca 18 rokov. Prípravou na starobu našich štvornohých miláčikov im vieme zabezpečiť krásne posledné roky.

 

Ak aj tvoj pes zostarne, je veľa vecí, ktoré môžeš pre jeho šťastie a zdravie urobiť. Keď si si kedysi dávno priniesol domov šteniatko, pravdepodobne ťa ani na chvíľu nenapadlo rozmýšľať ďaleko do budúcnosti. Roky plynú, dlhé prechádzky, spoločné dovolenky, nezabudnuteľné momenty. Až raz príde deň, kedy bude potrebné spomaliť.

 

Mať po svojom boku staršieho psa je šťastím. Pojašenosť mladosti ustáva, oddanosť priateľstva pretrváva až dokonca.

 

Aj naďalej sa hýbte

Vaším heslom na prechádzke by malo byť „kratšie a pomalšie“. Prechádzka môže byť pre psa stále zaujímavá. Plná nových pachov, spoznávania nového priestoru či nových kamošov. Len v pomalšom tempe. Počas prechádzky sa zastavte, oddýchnite si na lavičke. Pamätaj, že staré kosti rýchlejšie cítia chlad. Preto ak má tvoj pes rád kúpanie v jazere alebo váľanie sa v mokrej tráve, pribaľ si na cestu uterák a teplé psie oblečko.

 

Drž sa rutiny

Podávaj svojmu psovi večeru vždy v rovnaký čas. Rovnako mu daj priestor na spánok a oddych v tú istú časť dňa. Tráviaci systém staršieho organizmu pracuje spoľahlivo presne. Preto mu dopraj vychádzky v rovnaký čas, aby sa vždy mohol včas vyprázdniť.

 

Zrak starého psa pomaly slabne, preto je fajn, ak s pribúdajúcim vekom zachováš nábytok v byte na rovnakom a hlavne bezpečnom mieste. Umiestni ho tak, aby slabšie vidiaci pes nebol zmätený a netrpel strachom z pádu či úderu.

 

Venuj pozornosť jeho jedálničku

Nutričné potreby staršieho psa sa menia. Už nemusí byť schopný konzumovať iba jedenkrát denne, ale uprednostní kŕmenie ako za šteňacieho obdobia. Dva alebo dokonca až trikrát denne v menších dávkach. Tiež je dobré, ak sa pes nemusí skláňať úplne k zemi, ale jedlo má zdvihnuté vyššie.

 

Ak tvoj pes žerie menej ako predtým (a po porade s veterinárom, nejde o zdravotný problém), pokús sa jeho jedlo osviežiť niečím zaujímavým.

 

Zuby starého psa častokrát tiež už nie sú to čo bývali. Preto sa pokús vymeniť tvrdé sušienky za mäkké maškrty a v strave sa riadiť rozmanitosťou. Nikdy starému psovi po prvotnom odmietnutí jedla, neber misku. Môže to spôsobiť zdravotné problémy. Jednoducho len zdvihni misku z podlahy a ponúkni jedlo psovi o niečo neskôr.

 

Tučný pes sa nerovná šťastný pes

Pokús sa váhu tvojho psa udržať na prijateľnej úrovni. Kĺby a kosti môžu pod nadváhou silno trpieť. Nikto nevraví, že musíš obmedziť maškrty pre svojho psa. Avšak ich môžeš vymeniť za zdravšie verzie, alebo napríklad mrkvu či jabĺčko.

 

 

 

 

 

Navštevuj pravidelne veterinára

Prehliadky raz za 6 mesiacov alebo raz do roka určite nie sú na škodu. Krvné testy ti veľa napovedia o zdravotnom stave tvojho psa. Spolu s veterinárom, častejšie kontrolujte tvorbu hrčiek na koži psa, tiež semenníky u psov a mliečnu žľazu u feniek. Taktiež je dobré spolu s veterinárom zvážiť, či je ešte stále potrebné pravidelné očkovanie.

 

Aktívne telo i myseľ

Ako organizmus starne, kĺby tuhnú. Dlhšia doba spánku im rovnako nepomáha. Preto je fajn, ak udržiavaš svojho deduška v teple a suchu. Jemné cviky tiež nie sú na zahodenie. Vážnejšie problémy kĺbov môžeš liečiť kĺbnou výživou spojenou s liekmi proti bolesti. Ako doplnok môžeš vyhľadať produkty s obsahom glukosamínu alebo chondroitínu.

 

Hranie hier, nové hračky, využitie Kongu (hračka naplnená rôznymi dobrotami, ktoré pri hre vypadávajú) i naďalej podporujú myseľ psa. Je dôležité, aby si s ním stále zaobchádzal ako s právoplatným členom rodiny. Nie je nič horšie ako znudený a nechcený pes.

 

Nehody sa môžu pritrafiť

Staršie psy môžu mať problémy s „nehodami“. Je dobré s tým rátať a prijať fakt, že nie vždy sa starček stihne vypýtať na prechádzku. Niekedy sa stane že moč či stolicu už v sebe jednoducho neudrží. Psa netrestajte, iba po ňom upracte a miesto vydezinfikujte.

 

Nie každá zmena znamená starobu

Ak spozoruješ zmenu v správaní, môže to byť signál pre prichádzajúcu starobu alebo tiež blížiacu sa chorobu. Každú zmenu pre istotu konzultuj s veterinárom. Najčastejšie problémy:

 

  • zahmlený pohľad signalizuje šedý zákal, alebo tiež iné závažné ochorenia

  • náhle krívanie môže byť artritída, alebo niečo závažnejšie

  • nadmerné pitie, či páchnuci moč je taktiež potrebné skontrolovať u veterinára

  • zápach z úst a slintanie signalizuje problém so zubami

  • páchnuce slinenie znamená tiež infekciu v organizme psa

  • ťažké dýchanie, alebo kašeľ tiež netreba zanedbať

 

Zdroj: http://www.yourdog.co.uk

 

Bruno ti odporúča:

Inkontinencia alebo neželaný únik moču u psa

Artritída: Ako pomôcť svojmu psovi?

Top 5 spôsobov, ako znížiť náklady na starostlivosť o vášho domáceho miláčika

5 výhod, ktoré ti prinášajú prechádzky s tvojím psom

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Trixie3
pred 5 rokmi
Čo sa stravy týka, tak tam je naozaj problém lebo ďasná sa stávajú citlivejšie a zúbky pomaly vypadávajú...my sme si prešli obdobím nechutenstva, depresie, testovaním všetkých možných aj nemožných žrádiel cez varené, surové, granulky a konzervy ale nič nejak extra neohúrilo a bolo ho treba takmer nútiť k tomu, aby žral...manžel našiel raz v práci reklamu na brit monoprotein tú konzervu a hneď ju cestou z roboty kúpil...otvoril ju a dal do mysky a pes ovoňal a žral...žral normálne žral až vylízal mysku a odvtedy sme na monoproteine rabbit a lamb lebo ti emiluje doslova
Blog Fórum