Zlyhávajú tvojmu psíkovi obličky? Čo je skutočná príčina?

Zlyhanie obličiek u psov netreba brať na ľahkú váhu. Aké sú príznaky, potup pri liečbe a ďalšia starostlivosť o psíka, to a veľa ďalších informácií sa dozvieš v článku.

Zlyhávajú tvojmu psíkovi obličky? Čo je skutočná príčina?
Zdroj foto:
55407
7
Reklama

Zlyhanie obličiek u psov.

Príznaky, liečba a starostlivosť.

 

Možno si to ani neuvedomuješ, ale telo tvojho psíka (ako aj to tvoje) celý deň produkuje toxíny. Každý jeden deň. Tieto toxíny putujú do obličiek, kde sa rozpúšťajú vo vode, filtrujú sa a ďalej sa vylučujú pri močení. Zdravé obličky tvoria vysoko koncentrovaný moč, čo predstavuje veľké množstvo toxínov. Tie sú spracované a vylučované v relatívne malom množstve vody. Na druhej strane, choré obličky si vyžadujú stále väčšie množstvo vody na spracovanie rovnakého množstva toxínov. Práve preto psíkom so zlyhávajúcimi obličkami postupom času stále rastie smäd. No nakoniec jednoducho už nemôžu vypiť dostatok vody a hladina toxínov v krvi sa teda zvyšuje.

Keď psie obličky už nie sú schopné vykonávať svoju prácu – odstraňovať odpad a koncentrovať moč, ide o zlyhávanie obličiek.

Tu rozoznávame dva typy: akútne a chronické.

 

Akútne zlyhanie obličiek

Akútne zlyhanie obličiek prichádza náhle ako odpoveď na zrážanlivosť. Napríklad, ak pes:

- prehltol toxín, ako napríklad jedovatú rastlinu, nemrznúcu zmes alebo ľudské lieky,

- má upchaté močové cesty,

- má bakteriálnu infekciu,

- je vážne dehydrovaný, zvyčajne preto, že nemá prístup k čerstvej pitnej vode,

- má prietok krvi do obličiek poškodený kvôli chirurgickému zákroku alebo v dôsledku ochorenia srdca či úpalu.

Niektoré prípady akútneho zlyhávania obličiek možno úspešne vyliečiť. V iných prípadoch sa choroba prenesie z kritickej fázy do chronického stavu. Bohužiaľ, chronické ochorenia obličiek sú takmer vždy už nenávratné.

 

Príznaky akútneho zlyhania obličiek

Pri akútnom zlyhaní obličiek sa príznaky objavujú náhle a sú často závažné. Najdôležitejšie príznaky, ktoré si treba všímať, sú:

  • zvracanie,
  • úplná strata chuti do jedla,
  • výrazná apatia či malátnosť.

Ďalšie príznaky by mohli byť takéto:

  • namáhavé močenie a zníženie tvorby moču,
  • dezorientácia,
  • fyzická slabosť, strata kondície.

Akútne zlyhanie obličiek predstavuje zdravotnú krízu, ktorá môže byť život ohrozujúca. Na záchranu našich miláčikov je preto nevyhnutná rýchla reakcia. Ak máš podozrenie, že u tvojho psíka nastalo akútne zlyhanie obličiek, dostaň ho čo najrýchlejšie k veterinárovi.

 

Liečba akútneho zlyhania obličiek

Ak má tvoj psík diagnostikované akútne zlyhanie obličiek, je potrebné, aby bol hospitalizovaný na intenzívnu liečbu. Pokiaľ zvládne počiatočnú krízu, jeho šanca na úplné uzdravenie obličiek závisí od rozsahu poškodenia orgánov a liečby, ktorú bude absolvovať.

Cieľom liečby je poskytnúť podpornú starostlivosť, ktorá dá obličkám čas na zotavenie. Aby sme zistili, či sa stav obličiek zlepšil a do akej miery, môže to trvať od niekoľkých dní až po niekoľko týždňov. Produkcia moču je veľmi dôležitým ukazovateľom pre zotavenie sa. Pokiaľ má psík stále nízku alebo žiadnu produkciu moču aj počas liečebného procesu, bohužiaľ, prognóza je veľmi zlá. Ak je to možné, veľmi prospešná môže byť počas liečby akupunktúra (na základe symptómov). 

Ak ale podporná liečba nezaberá, existujú aj iné možnosti. Napríklad dialýza alebo transplantácia orgánu. Rozhodnutie o agresívnejších formách liečby závisí od dostupnosti miestnych zdrojov. A čo je dôležitejšie, od toho, ako to cíti majiteľ psa.

 

 

Príznaky chronického zlyhania obličiek

Na rozdiel od náhleho nástupu pri akútnom zlyhaní obličiek, chronické zlyhanie obličiek je oveľa pomalší proces. Prichádza postupne. V priebehu niekoľkých mesiacov alebo rokov. Tento stav môže nastať u psíkov všetkých vekových kategórií, no najčastejšie to vidieť u starších psov. Najnáchylnejšie plemená na chronické zlyhanie obličiek sú: samojed, bulteriér, škótsky teriér, nemecký ovčiak či anglický kokeršpaniel. V tomto prípade ide o širšie príznaky chronického ochorenia obličiek, a to:

Zvýšený smäd

Zlý stav srsti

Časté močenie

Vredy v ústach a zápach z úst

Znížené alebo nedostatočné močenie

Dehydratácia

Močenie v noci

Vysoký krvný tlak

Krv v moči

Anémia

Vracanie a/alebo hnačka

Malé, zväčšené alebo bolestivé obličky

Zhrbený postoj, nechuť k pohybu

Zadržiavanie tekutín v tele

 

 

 

Bohužiaľ, zvyčajne sa stáva, že ak sa tieto príznaky pri chronickom zlyhávaní obličiek stanú zrejmé, je už neskoro na to, aby sa účinne tento stav vyliečil. Obličky sú totiž vyvinuté tak, aby sa pomaly vyrovnávali a prispôsobovali stavu, ak začnú strácať svoju funkciu. Preto sa tieto príznaky často začnú objavovať až v neskoršom štádiu ochorenia.

 

Možnosti liečby chronického zlyhania obličiek

Zlý stav obličiek psíka môže byť spôsobený aj inou príčinou. Napr. chorobou, ktorá znižuje prietok krvi obličkami alebo upcháva močové cesty. V tomto prípade je možné problém s obličkami zvrátiť vhodnou liečbou, zameraním sa na základnú príčinu. Pokiaľ je však výsledkom choroby nenávratné poškodenie obličkových tkanív, v mnohých prípadoch sa funkcie obličiek stabilizujú počas niekoľkých týždňov či mesiacov. Choroba bude síce naďalej postupovať a funkcia obličiek sa bude zhoršovať. Dobrou správou ale je, že s podpornou liečbou môžeme aspoň minimalizovať spomínané príznaky.

Tekutinová terapia je základnou liečbou pre psíkov so zlyhaním obličiek. Predovšetkým preto, aby sa zabránilo dehydratácii v dôsledku veľkého množstva vody, ktoré prechádza telom. Ide o podkožné dávky tekutín. Tie s poučením veterinára možno jednoducho doplniť aj doma.

Do tekutín alebo do stravy psíka sa často pridáva aj draslík. Ten psíka chráni pred svalovou slabosťou a poruchami srdcového rytmu, ktoré sú výsledkom nízkej úrovne elektrolytov. A niekedy sú potrebné aj tekutiny priamo do žíl.

 

Dodatočné tipy pri starostlivosti o psíka so zlyhávajúcimi obličkami

Tvoj chlpáč by mal mať nepretržitý prístup k čerstvej čistej vode. Zadržiavanie vody cez noc nevyrieši problém s potrebou močenia aj uprostred noci. Naopak, môže spôsobiť skutočnú zdravotnú krízu. Taktiež budeš musieť starostlivo sledovať množstvo potravy a vody, ktoré psík skonzumuje každý deň. Ak sa spotreba zníži, je nutné aplikovať prídavné kvapaliny. Zabrániš tak dehydratácii. Dôležité je aj váženie psíka aspoň raz týždenne. Tým sa uistíš, že dostáva dostatok kalórií na udržanie si svojej váhy a dostatočnej hydratácie.

Strava, ktorou kŕmiš svojho miláčika so zlyhávajúcimi obličkami, je nesmierne dôležitá. Pôsobí na zvládanie ochorenia a celkovú pohodu. Musí to byť strava organická, čerstvá a určená pre domáce zvieratá s dysfunkciou obličiek. Vylučujeme všetky suché potraviny, ktoré by mohli zvýšiť dehydratáciu. Podávame stravu, ktorá obsahuje dostatočný objem vody a je znížená o fosfor. Táto strava má zásadný význam pri liečbe.

 

Bežní veterinári väčšinou odporúčajú používať komerčne dostupné krmivá určené pre psíkov s ochorením obličiek. Holistickí veterinári sú však často najlepším zdrojom pre radu o správnom stravovaní, nevyhnutných liekoch, rovnako ako aj iných terapiách, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie a kvalitu života tvojho štvornohého kamaráta.

Dr. Becker

 

Tipy na udržanie zdravých obličiek tvojho psíka

Nie každá príčina zlyhania obličiek u psov je úplne známa či pochopiteľná. Rovnako sa ani každému prípadu zlyhania obličiek nedá úplne zabrániť. Avšak existuje niekoľko rád, čo môžeš urobiť. Prispejú k zdraviu a dlhovekosti vitálnych funkcií obličiek.

  • Udržiavaj svojho psíka v bezpečnej vzdialenosti od toxických látok, ako sú napr. nemrznúca zmes, ťažké kovy, chemické prostriedky na hubenie škodlivých hlodavcov, pesticídy, bežné domáce lieky či niektoré jedlo alebo rastliny škodlivé pre psov.

  • Každý pes s bakteriálnou infekciou, upchatými močovými cestami alebo inou chorobou by mal dostať zodpovedajúcu, a najmä včasnú liečbu.
  • Uisti sa, aby tvoj psík nebol nikdy udretý, kopnutý alebo aby voľne nepobehoval po neznámom okolí, kde by mohlo hroziť poranenie obličiek.
  • Treba obmedziť lieky, vakcíny a chemické prostriedky proti škodcom, ktorým je psík vystavovaný počas svojho života. Zníži sa tak množstvo toxínov, ktoré musia jeho pečeň a obličky spracovať. Príčinou zlyhania obličiek u starších psov je často práve opotrebovanie orgánov.
  • Kŕmime čerstvou organickou stravou namiesto komerčných krmív. To dodáva telu tvojho psíka základnú výživu, ktorú potrebuje. Organická strava slúži pre zdravie každého orgánu v tele, ako aj celému systému v tele.
  • Tvoj maznáčik by mal absolvovať minimálne jednu (a ešte lepšie dve) prehliadky zdravotného stavu u veterinára ročne. Vrátane vyšetrenia moču. Je to najlepší spôsob, ako ostať zdravý a včas riešiť prípadné problémy, ktoré by sa vyskytli.

 

Zdroj: healthypetmecrola.com Dr. Becker

 
Reklama
TRSTO
pred 3 rokmi
Dobry, o ake zlyhanie islo chronicke alebo aketne?
Ninka13
pred 3 rokmi
Dúfam, že nie je neskoro na odpoveď....nášmu psíkovi tiež v júny diagnostikovali zlyhanie obličiek, má 12 rokov...doktorka nám povedala, že tam nie je žiadna šanca, no zmenili sme veterinára a ten ho prebral k životu....zatiaľ bojujeme 3 mesiace aj 2 týždne. Zo začiatku tiež nechcel jesť, bol bez života, no tam je dôležité nepanikáriť, ale pomôcť mu práve tými infúziami, my sme kŕmili striekačkou, podávali sme mu tekutú diétnu stravu....mäso v žiadnom prípade! Teraz sa rozjedol a minimalizovali sa aj všetky ostatné príznaky...ešte raz píšem, že základ sú infúzie alebo podkožné tekutiny...ostatné sa postupom času zlepší, ale tiež aj nemusí..:/ záleží od psíka aj majiteľa..
4 odpovede
Jana Zubacova
pred 4 rokmi
Moj psik mal operaciu torzie zaludka,ale po10-tich dnoch zacal byt malatny,nechuti mu jest.dnes sme boli na veterine a zistene problemys oblickami hodnota kreatin 481 a urea 45,2. 4 dni bude 2x denne dostavat infuzie. Dostal konzervu Royal Canin RENAL,ale prvy krat od operacie sa pogrcal. Neviem co mam robit ako ho krmit,lebo ked jedol uvarene masko nechutilo mu,ale z ruky zjedol a nikdy sa nepogrcal,ale na Veterine ma strasili,ze maso v ziadnom pripade nemoze jest. Poradte mi PROSIM co robit. On ma 13 rokov,veterinar povedal,ze je to maly zazrak,ze prezil operaciu,ja ho naozaj este nechcem stratit. Moci vela a aj vela pije. Dakujem za kazdu radu
Blog Fórum