Pembrokeský waleský korgi (Welsh corgi pembroke)

RASY PSOV – PSŮ – Pembrokeský waleský korgi sa v súčasnosti stále používa ako pracovný pes, ale taktiež má svoje miesto aj ako domáci spoločník. Veľmi ľahko sa cvičí, ale nečakaj, že sa hneď podriadi. Rád myslí sám za seba

Pembrokeský waleský korgi (Welsh corgi pembroke)
Zdroj foto:
15990
Reklama

 

Pembrokeský waleský korgi (Welsh corgi pembroke)

 

Údaje FCI (stiahni)

Štandard č. 39

Skupina 1. Salašnícke a pastierske psy, bez švajčiarskych salašníckych psov

Sekcia 1. Ovčiarske psy bez pracovnej skúšky

Náročnosť na výchovu:

nenáročný

Náročnosť na pohyb:

priemerný

Vzťah k deťom: 

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

veľmi dobrý

Využitie psa:

spoločník, pastiersky pes

Umiestnenie psa:

interiér

Váha, výška:

Pes – 30cm, 12 kg ; fenka – 25 cm, 11 kg

Vek dožitia:

12 – 14 rokov


 

Tento na pohľad rozkošný psík pochádza z Pembrokeshieru z Walesu. Podľa waleskej legendy pembrocký korgi vyskočil z brlohov víl a elfov!

Ako hovorí jedna legenda, dve deti našli pár šteniatok pri ich rodinnom dobytku a zobrali si ich domov. Mysleli si, že sú to malé líšky, no ich rodičia vedeli, že o líšky nejde. Svojim deťom povedali, že tieto šteniatka sú darom od víl, ktoré žijú na poliach. Deti sa z toho veľmi tešili a ctili si svojich nových kamarátov. Ako spoločne rástli, naučili sa deťom pomáhať postarať sa o rodinný dobytok.

Ak rozprávkam neveríš, predpokladá sa, že pembrokeský korgi pochádza z vizigótskeho špica od Vikingov, a to z 9. až 10. storočia.

Azda najviac toto plemeno preslávilo v anglickom kráľovskom dvore. Kráľovná Alžbeta dostala svojho prvého pembrokeského korgiho od svojho otca už v roku 1933 a až doteraz je tomuto plemenu verná.

Korgi sa v súčasnosti stále používa ako pracovný pes, ale taktiež má svoje miesto aj ako domáci spoločník. Veľmi ľahko sa cvičí, ale nečakaj, že sa hneď podriadi.  Rád myslí sám za seba.

Pembrocký korgi je veľmi hlučný pes, miluje štekať na všetko a kedykoľvek. Patrí medzi dobré strážne psy a svoju rodinu si patrične stráži. Je to veľmi inteligentný, no zároveň tvrdohlavý pes. Aj keď korgi patrí k malým psom, má obrovské množstvo energie a potrebuje aktivitu, cvičenie alebo hry každý deň. Nudiť sa s ním rozhodne nebudeš!

Ale pozor, tento korgi miluje maškrtenie, a preto treba dávať pozor, aby sa jeho príjem potravy minimálne rovnal s výdajom energie. S deťmi má veľmi dobrý vzťah, no treba dávať pozor na včasnú socializáciu, aby na ne nepožíval svoje hnacie inštinkty a neštípal ich do nôh alebo členkov, čím je korgi typický.

 

Pembrocký korgi sa dá veľmi ľahko pomýliť s cardiganským korgim. Ako ten rozdiel zistíme? Pembrocký korgi nemá chvost a jeho telo je kratšie a útlejšie ako má cardiganský korgi.

 

Zdroj foto: wikipédia

 

 

 

Bruno ti odporúča:

 

Zoznam kynologických podujatí

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma psíka tohto plemena? Aké máš s ním skúsenosti? Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti opis tohto plemena páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum