Botulizmus: otrava psa botulotoxínom. Príčina? Požieranie zdochlín a pokazeného mäsa

Príznaky otravy botulotoxínom, správna diagnóza, liečba a prevencia botulizmu u psov. Aj toto rozoberáme v článku, ktorý je dôležitý pre všetkých psičkárov, ktorých psy zožerú všetko, čo nezožerie ich.

Botulizmus: otrava psa botulotoxínom. Príčina? Požieranie zdochlín a pokazeného mäsa
Zdroj foto: Jacquie Lucas
9913
6
Reklama

Pes si pochutnal na zdochline, čo teraz?

 

 

Ak máš doma chlpáčika-papkáčika, ktorému sa nebridí pochutnať si na fajnovej zdochlinke, ktorú našiel kdesi v kríkoch, zbystri pozornosť. Ak jeho tráviaci trakt nie je práve vo výbornej kondícii, môže ho navštíviť toxín, ktorý pravdepodobne veľmi ohrozí jeho zdravie.

 

 

Čo je to botulizmus?

 

Botulizmus je smrteľný druh otravy, ku ktorej sa psík dopracuje konzumáciou pokazeného surového mäsa, pojedaním zdochlín - botulotoxín (najsilnejší prírodný jed) alebo rozkladajúcich sa rastlinných látok, ktoré sú infikované neurotoxínom Clostridium botulinum typu C. 

 

 

Príznaky botulizmu u psa

 

Psy sú vo všeobecnosti odolné voči závažnejším reakciám týchto toxínov. Po požití môže trvať niekoľko hodín až dní, kým na psíkovi zbadáš príznaky, ktoré sú predzvesťou otravy. Neurotoxín baktérií spôsobuje slabosť, ktorá začína na zadných nohách a postupuje dopredu do trupu, krku a predných nôh. Nakoniec sú paralizované všetky končatiny.

Ďalším príznakom botulizmu sú ťažkosti pri prežúvaní a prehĺtaní potravy, slintanie, zvracanie, bolesť bruška a suché oči.

Ak spozoruješ pri psíkovi tieto príznaky, utekaj na najbližšiu veterinárnu kliniku.

 

 

Návšteva veterinára a určenie diagnózy

 

Je potrebné, aby si veterinára oboznámil s tým, čo tvoj pes zjedol. Či mal kontakt s pokazeným mäsom alebo zdochlinou. Psíkovi urobí dôkladné fyzikálne vyšetrenie, kompletný krvný obraz, rozbor krvi a analýzu moču. 

Krv tvojho psa sa bude testovať aj na prítomnosť neurotoxínu Clostridium botulinum. Môže sa odobrať aj vzorka stolice alebo zvratkov. 

Taktiež môže nariadiť aj kontrolu pľúc a horného tráviaceho traktu prostredníctvom röntgenu hrudníka, pretože intoxikácia botulotoxínom môže ochromiť dýchacie svaly.

 

 

Ako prebieha liečba botulizmu?

 

Na neutralizáciu toxínu a zabráneniu vývoja otravy bude psíkovi podaný antitoxín typu C. Ďalšie vyšetrenie bude závisieť od závažnosti stavu psíka. Pes, ktorý je botulizmom nakazený v menšej miere, býva hospitalizovaný na klinike a tam mu podávajú infúziu (IV).Ťažko choré zviera, ktoré má ťažkosti s dýchaním kvôli paralýze dýchacích svalov, sa musí dôkladne monitorovať na JIS. Na kŕmenie môže byť zavedená žalúdočná trubica, v najhorších prípadoch je psík intubovaný, kvôli ochromeniu dýchacích svalov. 

Úplné zotavenie sa z intoxikácie botulizmom zvyčajne trvá jeden až tri týždne.

 

 

Prevencia pred botulizmom

 

NIKDY mu nedovoľ zožrať zdochlinu alebo pokazené surové mäso. To je základ. Niektorí ľudia sú v mylnom domení, že na rodziel od nich, psy a mačky znezú oveľa väčšiu bakteriálnu záťaž a že môžu zjesť prakticky čokoľvek a budú v poriadku. Nie, jednoducho toto nie je pravda. 

Aj tvoj pes sa môže otráviť jedlom.

Nikdy nedávaj psovi zjesť niečo, čo je v chladničke už niekoľko týždňov. Ak máš pochybonosti a stave tej-ktorej potraviny, vyhoď ju!

 

 

BARF - Ako bezpečne kŕmiť psa surovou stravou?

 

Áno, botulizmus je veľmi zdriedkavý a je výsledkom ZHNITÉHO a nie surového mäsa. Sme zástancami kŕmenia čerstvým surovým mäsom, a ak uvažuješ na prechod z komerčného kŕmenia na surovú stravu, tak vedz, že môžeš kŕmiť surovým mäsom bezpečne aj napriek tomu, že si možno počul, že to nie je vhodné.  >>> Mýty o barfe. <<<

Aby sme zabránili útoku parazitov v surovej strave tvojho psa, jednoducho sa vyhýbame začleneniu vnútorností do mäsovej zmesi (žalúdok a črevá). Toto sú orgány, ktoré často skrývajú parazity. 

Čo sa týka svalového mäsa, to býva väčšinou sterilné, až na veľmi zriedkavé prípady, kedy parazity unikajú z tráviaceho traktu (čriev) a cestujú aj do svalovej hmoty. Ide o parazity, ako je Toxoplasma gondii, ktoré spôsobujú toxoplazmózu.

Preto sa odporúča pred kŕmením surové mäso poriadne premaraziť. Najideálnejšia a najbezpečnejšia doba zmrazenia sú 3 týždne. Iste si hovoríš, že je to neskutočne dlhá doba. No vtedy si môžeš byť 100% istý, že všetky parazity zo surového mäsa sú mŕtve, nakoľko je rôzna doba pri jednotlivých parazitoch, ktoré mrzom zahynú.

 

 

Salmonela v surovej strave pre psov?

 

Je paradoxné, že práve salmonela je dôvodom väčšiny stiahnutí komerčných krmív z trhu. Napriek tejto nevyvrátiteľnej skutočnosti, mnohí veterinári a odborníci na výživu domácich zvierat naďalej varujú pred kŕmením surovou stravou - barfom a odvolávajú sa na kontamináciu salmonelou.

Existuje viac ako 1 800 druhov salmonel. Ide o baktériu, ktorá žije v mnohých druhoch cicavcov, vrátanie psov a mačiek, ktoré v sebe prenášajú druhy známe ako Salmonella typhimurium.

Tvoj pes alebo mačka má vo svojom tráviacom trakte väčšinu času salmonelu či už kŕmiš surovou stravou, alebo spracovaným suchým krmivom. Veľké množstvo patologických salmonel môže spôsobiť problém pre psov na základe ich veku, nutričného stavu, pri prítomnosti rakoviny, neoplázie, stresu, pri podávaní antibiotík, steroidov alebo chemoterapie.

 

 

Telo tvojho psa je prispôsobené na bakteriálnu záťaž, pokiaľ je zdravý

 

Zdravé psy a mačky sú vyvinuté tak, aby hravo zvládli bakteriálnu záťaž z potravín, ktorá by spôsobila ťažkosti napríklad nám, ľuďom. Psie telo je skutočne veľmi dobre vybavené na záťaž známych baktérií, pretože príroda to tak zariadila. 

Psí žalúdok má kyslé pH v rozmedzí 1 - 2, 5. V tak kyslom prostredí toho veľa prežiť nemôže, a preto chráni psa pred potenciálne kontaminovaným surovým mäsom a inými potravinami.

Okrem kyslého prostredia v žalúdku, psy produkujú obrovské množstvo žlče. Žlč je antiparazitická a patogénna. Ak tvoj pes zje niečo škodlivá a nezneutralizuje sa to žalúdočnou kyselinou, na scénu nastupuje žlč so svojou sekundárnou obranou. Silné pankreatické enzýmy tiež pomáhajú rozkladať a tráviť jedlo.

 

Zdroj: healthypets.mecrola.com

 

Bruno Ti odporúča:

BARF

BARF - Mýty o kŕmení psa čerstvou stravou

Žuvacia "kosť" pre psa môže zabíjať

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

Prečo je podávanie "ľudskej" stravy pre psa tak dôležité?

 

 

Ak nie si zaregistrovaný, tak tak urob tu: REGISTRÁCIA. Do svojho profilu si môžeš pridať foto svojich psíkov a pochváliť sa nimi v galérii. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Reklama
Majola
pred 4 rokmi
na toto treba davat pozor, aby pes nezjedol všetko čo najde a nemal z toho zdravotn eproblemy. Mam psa, je ale doma, beha po dvore a k niečomu take,mu nema pristup. Stravu mu chystam ja, mnažel, takže vieme čo zořerie
Majola
pred 4 rokmi
na toto si davam naozaj velky pozor, aaby mal pes iba čerstve maso. Preto mu kupujem konzervy, granule a ked varim, tak iba z čerstvych potravim
Majola
pred 4 rokmi
moj žiadne zbytky nedostava. Dostava iba kvalitnu stravu, konzervy, granule
Laura323
pred 4 rokmi
My tieto máme moc radi krmivo-brit.cz/cs/produkty/psi/266183-brit-mono-protein-turkey-and-sweet-potato :) no a ktomu od nich aj granulky
Poppy D.
pred 4 rokmi
Ahoj Laura, ake konzervy kupujete pre psa? Nasmu ziadne nechutia moc :(
Laura323
pred 4 rokmi
Na toto určite treba dávať pozor. Náš psík napríklad vyberal zo smetiaka niekedy, keď bol menší, ale to bola určite chyba stravy. Zmenili sme za lepšie granule + chutné konzervy a je sýty celý de.
Blog Fórum