20 psov vhodných do rodiny. Aký pes je vhodný pre deti?

Tvoja rodinka sa plánuje rozšíriť o jedného chlpatého tvora? Pripravili sme pre teba 20 tých najvhodnejších psov, ktoré budú tvoje deti milovať.

20 psov vhodných do rodiny. Aký pes je vhodný pre deti?
Zdroj foto: Diego Rezende
116172
2
Reklama

Ako si vybrať toho najlepšieho psa do rodiny s deťmi?

 

Okrem toho, že pes naučí tvoje dieťa zodpovednosti, súcitu k zvieratám a tiež asi osvojí zmysel pre tímovú prácu, stane sa pre tvoje dieťa tým najlepším priateľom. 

 

Pred tým, než si osvojíš akékoľvek šteniatko, urob si prieskum o tom, aké plemeno by sa do tvojej rodiny hodilo najviac. Pri hľadaní nezabudni brať do úvahy aký životný štýl tvoja rodina uprednostňuje, prípadne, či nemá člen tvojej rodiny alergie, ktoré by spolužitie so psím spoločníkom mohlo skomplikovať. Výber psa závisí aj od harmonogramu, úrovni aktivít a tiež aj rozpočtu. Priemerné celoživotné náklady na psí život sa pohybujú v tisíckach eur, pri predpoklade, že sa psík dožije 10 až 15 rokov. Musíš myslieť na kvalitnú stravu, spotrebný materiál, ako sú vôdzky, obojky, hračky, misky, pelechy a v neposlednom rade veterinárna starostlivosť. To je iba základ. 

 

Keď vo svojej rodine privítaš psieho kamaráta, zapoj do starostlivosti a výchovy aj svoje deti. Nezabudni si nastaviť jasné pravidlá pre venčenie, hranie, kŕmenie, starostlivosť a pre láskavý výcvik. Tvoje deti sa pritom naučia, ako sa bezpečne správať a rešpektovať živú, nadovšetko milujúcu bytosť, akou je pes.

Niektoré aktívne plemená psov sú vhodnejšie pre staršie deti, zatiaľ čo iné, menšie a pokojnejšie plemená sú skôr vhodné pre tie najmenšie deti. Tak isto platí, že pre menšie deti je ideálnou voľbou adopcia staršieho psíka. 

Temperament horúceho kandidáta, ktorý by mal prísť do tvojej rodiny závisí aj od konkrétneho psa. Podľa American Kennel Club sme pre teba pripravili zoznam 20 priateľských psích plemien, ktorý ti pomôže pri rozhodovaní sa. Poďme na to!

 

 

1. Kavalier King Charles Španiel 

Jeho vzťah s deťmi môže prerásť v kúzelné priateľstvo. Kavalier pri sebe potrebuje svojich malých ľudských priateľov, ktorí s ním budú vždy ochotne naháňať loptu, budú ho učiť rôzne triky a vystrájať šibalstvá. Kavalier dokonca skvele vychádza aj s ostatnými domácimi miláčikmi. Hodvábne mäkký kožúšok a neskutočná rozkošnosť je len bonusom pri výbere tohto plemena.

Viac sa o kavalierovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz.

pes vhodný pre deti, kavalier

Foto: Steshka Willems

2. Bernský salašnícky pes

Pre rodiny, ktoré myslia vo veľkom, odporúčame mierumilovného obra, ktorým je breňák. Môžu mať aj niečo cez 50 kilogramov, ale pod tou váhou srší sladké srdce. Je to pes charakteristický svojou vľúdnou a pokojnou povahou. Je veľmi priateľský voči všetkým živým tvorom. Oddanosť voči svojej rodine a hlavne deťom, prejavuje starostlivosťou a nekonečným priateľstvom.

Viac sa o berňákovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz.

pes vhodný pre deti, bernský salašnícky pes

Foto: Alexandra Lau

3. Aljašský malamut 

Aljašský malamut žije pre svoju svorku, ľudskú alebo tú psiu. Tieto výkonné psy, ktoré boli šľachtené na prácu, potrebujú svojho pána, aby nastavil konzistentný režim pri výcviku a výchove. Odmenou ti bude lojálna, priateľská tvár a vrtenie chvosta.

Viac sa o malamutovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

psy vhodné pre deti, pes vhodný k deťom, aljašský malamut

Foto: ertuzio

4. Bostonský teriér

10 kilový elegán v smokingu. Aj takto sa dá v skratke charakterizovať bostonský teriér. Pokiaľ máš aktívnu rodinku a do bostonského teriéra si sa na prvý pohľad zamiloval, iste mu dáš ten najlepší domov. Tento energiou nabitý psík vyniká v psích športoch vrátane agility, flyballu, obedience a tiež je skvelý pes na canisterapiu.

Viac sa o bostoňákovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

pes vhodný k deťom, pes pre deti, bostonský terier

Foto: Maggie loves Orbit

5. Labradorský retríver 

Labrador už celé desaťročia patrí k najpopulárnejším psím plemenám. Miluje deti, miluje dospelých, miluje všetko navôkol. Vďaka sladkej povahe sa z neho okamžite stáva BFF. Netreba však podceňovať jeho nesmiernu energiu a nezabudni mu poskytnúť každodennú aktivitu a tréning. 

Viac sa o labradorovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

pes vhodný k deťom, labrador

Foto: Wade Austin Ellis

6. Zlatý retríver 

Alebo aj veľký rodinný pes. Rýchlo sa učí a vyžaduje veľa fyzickej aktivity. Behajte spolu, plávajte, a veľa sa hrajte. Zlatý retríver miluje akciu! Blázenie sa v prírode a výlety sú pre neho obrovskou odmenou. Ak sa venuješ behaniu, retríver je pre teba ideálny parťák! A aportovanie? Radšej to nevyslovuj nahlas! Loptičku ti bude nosiť do úmoru. Na oplátku tvojej rodinke ponúkne veľa lásky a kopec zábavných chvíľ. 

Viac sa o retrívrovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

pes vohdný k deťom, zlaty retriver

Foto: Justin Aikin

7. Anglický bulldog 

Pokiaľ uprednostňuješ bezstarostný a ležérny životný štýl, vždy lojálny bulldog dokonale zapadne do tvojej rodinky. Okrem pravidelných lenivých prechádzok miluje toto plemeno hlavne dobrý spánok. Dokonalý domov mu poskyteš v prípade, že žiješ v prostredí, kde nebýva priveľmi horúco, vzhľadom k tomu, že bulldog počas horúčav trpí. Bulldog miluje všetkých ľudí a iné zvieratá skôr ignoruje.

Viac sa o bulldogovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

pes vhodný k deťom, anglický buldog

Foto: PesBruno.sk

8. Mops 

Rovnako ako ľudia, aj mopslíci radi jedia a spia. Pozor na tú správnu stravu pre nového rodinného parťáka, kúsky pizze do mosieho jedálnička rozhodne nepatria. A čo úroveň aktivity? Skok na gauč a pustiť si skvelý film! Srandujem, aj mops potrebuje pravidelné prechádzky, ale žiadny nadpsí výkon nečakaj. Miluje dianie v rodine a chce byť jej súčasťou za každých okolností. Citová závislosť na človeku je pre neho charakteristická.

Viac sa o mopsovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

pes vhodný k deťom, mops

Foto: Pihno

9. Bígl

Chceš psa ktorý je roztomilý, priateľský, úžasný? Našiel si ho! Rozhodne jeden z najspoločenskejších psov, ktorý ti bude stále v pätách s neodolateľnými očami pýtať čosi pod zúbok. Chodiaci vysávač, má neustále hlad a zdá sa, že jedla nemá nikdy dosť. Preto treba byť pri jeho kŕmení obozretný, a dávať pozor, aby sa z neho nestala chodiaca guľa, aj keď tomu nevinnému prosiacemu pohľadu sa nedá vždy odolať. Je to veľmi dobrý spoločník a ideálny rodinný pes, ktorý sa vyznačuje svojou absolútnou neagresivitou.  

Viac sa o bíglovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz. 

pes vhodný k deťom, bígl

Foto: Ionut Coman

 

 

10. Írsky seter

Parťák, ktorý motivuje celú rodinu k pohybu. Írsky seter je pes, ktorý nadovšetko miluje hru a akúkoľvek zábavu, je láskyplný a vždy pripravený na aktivitu so svojim pánom. Je to majster na vyrábanie neplechy v čase, kedy to najmenej očakávaš. Toto plemeno si zachovalo energiu svojich predkov. Miluje ľudí, ale čo miluje najviac, je trávenie všetkého možného času vonku v teréne. 

Viac sa o setrovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

pes vhodný k deťom, irsky seter

Foto: Camylla Battani

11. Francúzsky buldoček  

Žiadny dvor, žiadny problém, daj mi teplý peliešok a svoju lásku. Toto je buldoček! Ich ochrannou známkou sú „netopierie uši “ a menšia postava ich fyzicky odlišuje od väčších bratrancov bulldogov. Prototyp Francúza sa prejavuje ostražitým a hravým postojom, funením, hlasným chrápaním a plynatosťou. Buldoček je veľmi spoločenský a miluje byť stredobodom pozornosti! Najradšej je so svojou rodinou. Bude stále ležať pri tvojich nohách a nepohne sa od teba ani na krok – práve takto ti bude po celý život prejavovať svoju bezhraničnú náklonnosť.

Viac sa o buldočkovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

pes vhodný k deťom, francúzsky buldoček

Foto: Alicia Jones

12. Bruselský grifon

Ak sú tvoje deti pripravené na jemné zaobchádzanie, grifon ich odmení svojou lojalitou. Príliš hlučné deti veľmi nemusí. Tento inteligentný pes je charakteristický svojou obrovskou osobnosťou v tak malom telíčku. Miluje byť po boku svojho pána za každých okolností. Ak sa grifon cíti ignorovaný, pozornosť si bude vyžadovať svojim nevychovaným správaním, len aby upútal tvoju pozornosť. Neznáša samotu, preto ak by mal tráviť väčšinu času doma sám, alebo si príliš zaneprázdnený prácou, grifona si určite domov nenos, veľmi by trpel.

Viac sa o grifonovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

pes vhodný k deťom, bruselský grifon

Foto: Abbie Love

13. Novofunlandský pes

Jemný obor vyniká ako skvelý plavec, a vďaka svojej trpezlivej povahe si získal dobré meno ako psí opatrovateľ. Podľa štandardu plemena je jeho sladká povaha tou najdôležitejšou črtou. Takže, ak máš doma veľa prázdneho priestoru, práve toto huňaté stvorenie ho môže vrátane tvojho srdca zaplniť. 

pes vhodný k deťom, novofunladský pes

Foto: Maximilliane

14.  Kólia dlhosrstá

Kólia patrí medzi najmúdrejšie psie plemná, a ak si niekedy sledoval filovú Lassie, potom vieš prečo je to tak. Vernosť kólie je jedinečná a jednoducho deti zbožňuje. Ak ťa však odrádza jej bohatý a huňatí porast, nájdeš ju aj v krátkosrstom prevedení: https://www.pesbruno.sk/blog/831/kolia-kratkosrsta-smooth-collie-skotsky-ovciak-kratkosrsty.

pes vhodný k deťom, dlhosrstá kólia

Foto: Vino Li

15. Jemnosrstý pšeničný teriér 

Máš doma alergika? Pšeničný teriér sa vyznačuje svojou hodvábnou hypoalergénnou srsťou a nepĺzne. Čo je však najdôležitejšie, tento teriér je príkladným rodinným psom, ktorý miluje aktívny život, plný hier a naháňačiek. 

pes vhodný k deťom, pšeničný teriér jemnosrstý

Foto: Audrius Vizbaras

16. Pudel

Pudlíky patria k dokonalým psom na mieru. Poznáme ich v štyroch veľkostiach (štandard - veľký pudel, stredný, trpasličí a toy).  Zatiaľ čo si niektorí mylne myslia, že sú zvláštni, pod tým chlpatým hypoalergénnym kabátom sa ukrýva mozog stvorený na aktivitu. Sú to veľmi učenlivé, inteligentné a ľahko vychovateľné psy s hravou povahou. Je to jedno z najobľúbenejších psích plemien a jeho komediálne schopnosti sa často využívali aj v cirkusoch. Pokiaľ máš záujem o toto plemeno, mal by si vedieť, že to nie je len módny doplnok. Pudel si vyžaduje veľa hier (miluje aport) a veľa tréningu kde ho unavíš fyzicky a aj zamestnáš jeho hlavu. Tak isto si vyžaduje špeciálnu starostlivosť aj jeho srsť. Síce nepĺzne, o to viac času však musíš venovať úprave.

Viac sa o pudlovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

pes vhodný k deťom, pudel

Foto: pixabay-chilli

17. Bišónik

Veselý postoj je jeho najkrajšou vlastnosťou. Má radosť z centra pozornosti a bude milovať celú rodinu, susedov, kaderníka, ale aj veterinára. Bišónik je vynikajúci rodinný psík, a to isté sa ho týka aj v prítomnosti detí. Hry s nimi si vychutnáva a je veľmi tolerantný voči hluku a zmätku, ktorý vyplýva z prítomnosti dieťaťa. Ak sa mu dožičí spravodlivý podiel pozornosti, nemá problém ani s inými psami, či mačkami.

Viac sa o bišónikovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz. 

pes vhodný k deťom, bišón

Foto: Viktor Talashuk

18. Maďarská vyžla 

Ste aktívni ľudia, športovci telom aj dušou, a do vašej partie chýba psí športovec? No chcel by si niečo trochu iné ako labrador alebo zlatý retriever? Zváž, že svoj rodinný športový tím rozšíriš o vyžlu. Vyžla patrí medzi citlivé psy, preto nie je potrebné vychovávať drilom a hrubosťou, ale naopak s trpezlivosťou a dôsledným prístupom. Je to inteligentný pes, ktorý sa rýchlo učí a potrebuje veľa pozornosti. Je veľmi živý a priateľský tvor a priam miluje kontakt s ľuďmi.

Viac sa o vyžle dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz. 

pes vhodný k deťom, vyžla

Foto: Dane Deaner

19. Anglický kokeršpaniel 

Najmenší člen športovej skupiny. Je veľmi kompaktný, no skutočne patrí k aktívnym psom. Anglický kokeršpaniel je veselý a láskyplný pes. Je hravý, preto sa dobre trénuje a priateľská povaha k ľuďom ho určite nepredurčuje na dobrého strážnika. Hoci návštevu vždy ohlási, rovnako však privíta zlodeja aj člena rodiny. Zároveň ide o temperamentné plemeno s vyrovnanou povahou, ktorá sa človeku dokáže v mnohých smeroch prispôsobiť. Je spoločenský, ale nie je na človeku závislý.

Viac sa o kokeršpanielovi dozvieš na našom blogu kliknutím na TENTO odkaz

pes vhodný k deťom, kokršpaniel, sab sykorova

Foto: sabsykorova - pixabay

20. Kríženec - útulkáč

Áno, krížence nie sú samy o sebe oficiálnym plemenom - ale to ich nezbavuje vlastnosti milujúcich alebo rozkošných spoločníkov! Porozprávaj sa členmi miestneho útulku pri hľadaní psa zmiešaného plemena, ktorý by vyhovoval tvojej rodine a životnému štýlu. Adopcia nielenže poskytne jedinému psíkovi milujúci domov, ale tiež uvoľní miesto v útulku pre iného, ktorý potrebuje dočasnú strechu nad hlavou.

pes vhodný k deťom, kríženec

Foto: pixabay

Zdroj https://www.akc.org/

 

 

Prečítaj si viac článkov z témy VÝBER PSA:

Aké šteniatko sa k tebe hodí? Pomôcť ti môže Campbellov test

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

Nový štvornohý člen v rodine. Čo na to tvoj pes?

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Ako funguje adopcia psa z útulku?

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, fórum o psoch

Reklama
Hana-1
pred 3 rokmi
prišiel k nam sam.....mali sme bigla a bol užasny až na jednu vec stale utekal a chodil k nam hlavne po jedlo ale stale ho mam rada aj ed ho uz nemame ♥
Mareri
pred 4 rokmi
tiež mame bigla a je užasny, deti ho muluju. len ma trochu problemy s klbami, ale verime, že brzo bude fit a opet bude doslova lietat
Blog Fórum