Počul si už o Nippo show?

Nippo show je špecializovaná výstava japonských plemien. V mnohých smeroch je Nippo show odlišná od výstav ako ich poznáme tu u nás – čítaj a dozvieš sa viac

Počul si už o Nippo show?
Zdroj foto: Jarka Špaková
4869
Reklama

Nippo show - viac ako výstava shiba inu!

 

Stretnúť japonské plemená psov v našich uliciach a na našich výstavách už nie je takou raritou ako kedysi. Aj vďaka filmu a legende psa menom Hatchi – pes plemena akita inu, si japonské psy získavajú svojich fanúšikov čoraz väčšmi aj u nás. Éru ich popularity v našich končinách však začal úplne iný filmový hrdina – možno si tí skôr narodení spomenú na krásny japonský seriál Goro – biely pes, ktorý ľudí zaujal a dojímal svojou bezhraničnou vernosťou, oddanosťou a obetavosťou voči svojej rodine. Jeho predstaviteľom bol pes plemena kishu, ktoré je ďalším japonským plemenom.

 

Poznáš japonské plemená?

Japonsko disponuje celkovo 6 národnými plemenami – ale len 2 z nich je vidno v našich končinách viac. Okrem najväčšieho plemena akita, je ním aj najmenšie spomedzi nich – shiba. Pre okolo laika môže shiba budiť dojem, že je zmenšeninou akity – nie je to však pravda. Aj ostatné pôvodné (prírodné) japonské plemená (kai, kishu, shikoku a hokkaido) majú so shibami a akitami spoločné i rozdielne znaky. Spoločnými sú malé vztýčené trouholníkovité uši, hore nesený bohato osrstený chvost, trojuholníkovité tmavé oči a ďalšie. Líšia sa však napríklad vo výške i farebnosti.

 

Fanúšikovia japonských plemien môžu dnes shiby (i akity) vidieť bežne na medzinárodných výstavách aj na Slovensku (Bratislava, Nitra, Lučenec a Veľká Ida). Obvykle je zastúpených v priemere 10 – 20 zástupcov z každého plemena a súťaží sa o titul Best of Breed (BOB), teda Víťaza plemena. Viac zástupcov japonských plemien sa zúčastňuje slovenských klubových výstav, ktoré sa konajú 2x ročne v Mošovciach.

 

Úplne inou kategóriou sú špecializované výstavy japonských plemien, NIPPO SHOW

Nippo je skratka pre Nihon Ken Hozonkai, čo v preklade znamená Spolok pre zachovanie japonských psov. Túto organizáciu založil v Japonsku v  roku 1928 Dr. Hiroyoshi Saito, ktorý sa významne pričinil pre zmapovanie a ochranu japonských plemien. Aj vďaka jeho práci sa podarilo plemená zachovať a môžeme sa z nich tešiť aj my tu v Európe. Nippo dosiahlo aj to, aby japonské plemená boli oficiálne vyhlásené za japonské prírodné dedičstvo. Konkrétne shiba sa v roku 1936 stala prírodným a kultúrnym dedičstvom krajiny.

 

 

Povedzme si viac o Nippo show

Nippo show je špecializovaná výstava japonských plemien, konáva sa raz ročne súbežne so špecializovanou výstavou pre plemeno akita inu „Akita Cup“, obvykle v Taliansku a Poľsku. V mnohých smeroch je Nippo show odlišná od výstav ako ich poznáme tu u nás – a tým aj veľmi zaujímavá

Posudzujú na nej japonskí rozhodcovia, čo je samo o sebe veľkým magnetom. Na Slovensku sa totiž vystavujúci nemajú možnosť stretnúť s japonským rozhodcom na posúdenie ich japonských plemien. Chovu shíb sa u nás venuje 10 menších chovateľských staníc, niektorí chovatelia sa zúčastňujú so svojimi psami aj výstav Nippo. Cestu na ne sa viac než oplatí merať, aj keď je cesta vždy dlhá  – pre majiteľov i chovateľov je zdrojom nielen posúdení kvalít a ocenení ich psov, ale i možnosťou hovoriť s posudzovateľmi domovskej krajiny tohto plemena – Japonska. Získať ich pohľad na psov a odchov je veľmi cenné, ako aj možnosť vymeniť si skúsenosti a vypočuť si aktuálne informácie na prednáškach v sprievodnom programe.

Tradičná japonská kultúra i prístup sa ukazuje na Nippo výstave hneď v osobe samotného rozhodcu. Jarka Špaková sa spolu s manželom venujú chovu plemena shiba inu od roku 2013, hoci ich chov psov sprevádza takmer celý život. „Našu prvú NIPPO výstavu sme absolvovali v roku 2014 v poľských Krotoszyciach a posudzoval ju pán Yano Tomio.  Pán rozhodca na nás urobil veľmi silný dojem hlavne svojou skromnosťou a úctivosťou ako pozdravil každého účastníka výstavy a poďakoval mu za predvedenie psíka.“

shiba inu, nippo show

Akita Cup & Shiba Nippo Show 2014, Krotosyzce - Polsko, judge Yano Tomio /JAPAN/, shiba: Hoshi Hime Matagiinu Pl

majiteľ: V. Špak /CHS Od Troch tabiel/

 

Ďalším špecifikom je, že psy sa posudzujú dlhšie, nepoužíva sa výstavný stolík a rozhodca si zapisuje o psovi informácie na podrobnom posudzovacom hárku – tento neodovzdá však vystavovateľovi v závere. „Rozhodca si nafarbil na zem  biely kruh s priemerom asi 2 m. Každý vystavovateľ sa postavil do kruhu a shiba voľne stála a on chodil okolo kruhu a z každej strany si ju obzeral. Ku každému posudku mal kresbu shiby a zapisoval tam všetky plusy i nedostatky - rovno do obrázku.  Najväčší význam dával výrazu psa - o pohyb nejavil veľký záujem,“ dodáva slovenská chovateľka.

Na Nippo show je zaujímavé a hodnotné to, že záujemci o plemeno, majitelia ale i samotní chovatelia plemena sa majú možnosť s rozhodcom porozprávať a prediskutovať svoje otázky k plemenu. Po skončení posudzovania sa vystavovatelia pýtajú na hodnotenie a kvalitu svojho psa teda priamo rozhodcu. Pred samotnou Nippo show sa večer organizuje seminár s japonskými rozhodcami, ktorí prezentujú novinky v chove, hovoria o problémoch v chove a účastníci môžu klásť otázky, ktoré ich zaujímajú. Seminár je korunovaný slávnostnou večerou a program, kde sa majú zahraniční chovatelia možnosť navzájom spoznať a vymeniť si skúsenosti. 

Tohtoročná Nippo show sa uskutočnila 26. mája na severe Talianska pri Gardskom jazere. Na budúci rok v septembri sa bude konať už jej 8. ročník (a 17. ročník Akita Cup-u) bližšie k našim hraniciam – opäť v poľskom meste Krotoszyce.

„Na moju otázku - aký je momentálne podľa neho najväčší problém u shíb - rozhodca odpovedal, že momentálne je ním v Japonsku zosvetľovanie. Červena sýta farba sa vytráca ako u shíb tak aj u akít,“ objasňuje J. Špaková z chovateľskej stanice Od Troch tabiel.  Zaujímavé na Nippo výstave je aj iné rozdelenie výstavných tried – nekorešponduje s rozdelením ako poznáme u nás (trieda mladšieho dorastu, dorastu, mladých, stredná, otvorená, trieda šampiónov, čestná...)

Youchiken Kumi (do 4 mesiacov)

 

 

 

Youken Kumi (4 - 6 mesiacov)

 

 

 

Waka inu I Kumi (7 - 11 mesiacov)

 

 

 

Waka inu II Kumi (12 - 17 mesiacov)

 

 

 

Souken Kumi (18 - 29 mesiacov)

 

 

 

Seiken Kumi (over 30 mesiacov)

 

 

 

Honour Class (psy s titulom nad 8 rokov)

 

 

 

shiba inu, nippo show

„Chiko_nippo“

AKITA CUP a NIPPO SHOW 2015, Krotoszyce Poland, rozhodca Iwasa Kazuaki /JAPAN/, shiba: Chiko Aka Czech Jakobin,

trieda male waka inu II class - 1. miesto, majiteľ V. Špak CHS Od Troch tabiel

 

Predvedenie svojho psa na Nippo show je tiež iné ako na klubových, národných či medzinárodných výstavách u nás. „Vystavovateľ stojí za psom a výstavné vodítko drží v približne 45 stupňovom uhle, psa na ňom ťahá iba veľmi mierne. Pes stojí prirodzene, vystavovateľ mu nenapráva postoj, rozhodca si ho podrobne obzerá z každej strany,“ objasňuje ďalej slovenská chovateľka. Zakázané sú pomôcky pre motiváciu (hračky i pamlsky) ako i tzv. double handling – povzbudzovanie psa spoza výstavného kruhu. 

nippo show diplomfoto: Jarka Špaková, CHS Od Troch tabiel

 

Víťaz každej výstavnej triedy súťaží o titul Best Dog (Najlepší pes) and Best Bitch (Najlepšia sučka) v príslušnom plemene. Obaja víťazi súťažia ešte o titul Saikosho (Best of Breed, Víťaz plemena) a Jun Saikosho (Best of Opposite Sex, Najkrajší (jedinec) z opačného pohlavia). Nippo show je viac ako výstava japonských plemien - je jedinečným zážitkom a hodnotnou udalosťou nielen pre vystavujúcich či chovateľov. Na svoje si prídu aj návštevníci a fanúšikovia japonských plemien. Kde inde môžu vidieť v predvedení na 1 mieste viac ako 150 krásnych jedincov - zástupcov japonských plemien akým sú shiby a akity! 

shiba inu šteniatkashiba inu foto: Jarka Špaková, CHS Od Troch tabielfoto: Jarka Špaková, CHS Od Troch tabiel

 

Kde nájsť viac informácií o plemene shiba inu?

Chov japonského plemena shiba inu pretrváva na Slovensku už viac ako 20 rokov a aktívne sa mu venuje 10 chovateľských staníc. Všetky potrebné informácie nájdu záujemci na webovej stránke www.shibainuslovakia.sk

Založilo ju občianske združenie SHIBA INU SLOVAKIA, ktoré vzniklo v roku 2018 ako vyústenie narastajúceho záujmu o japonské plemeno shiba inu. Združuje milovníkov, majiteľov ako i dlhoročných slovenských chovateľov shíb. Jeho cieľom je poskytnúť súčasným i budúcim majiteľom všetky potrebné informácie o jeho špecifikách, dať rady z oblasti správnej výchovy, výcviku, socializácie, výživy, starostlivosti o zdravie či voľnočasových aktivít. Druhým ťažiskovým cieľom združenia je podporovať povedomie širšej verejnosti a budúcich majiteľov shíb, aby si zadovážili šteniatko z registrovanej chovateľskej stanice, ktorá odchováva psy zodpovedne – disponuje potrebnými kynologickými vedomosťami, skúsenosťami a vie naplniť aj špecifické nároky tohto plemena. 

shiba inu slovakia

 

 

Prečítaj si viac článkov z témy VÝBER PSA:

Cena šteniatka s preukazom pôvodu (PP). Je naozaj taká vysoká?

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Plemená psov

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov.

Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, vytvárať témy a diskutovať v našom fóre a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, fórum o psoch

Reklama
Blog Fórum