Môj pes trpí nevoľnosťou pri cestovaní autom. Ako mu mám pomôcť?

Práve cestovanie tvojmu chlpáčovi ponúkne novú skúsenosť, ktorá mu pomôže k ďalšej socializácii. Ale čo keď sa tvoj pes počas cesty autom alebo nej necíti práve najlepšie a nevoľnosť sprevádza dokonca aj zvracanie?

Môj pes trpí nevoľnosťou pri cestovaní autom. Ako mu mám pomôcť?
10280
Reklama

Môj pes trpí nevoľnosťou pri cestovaní autom.

Ako mu mám pomôcť?

 

Spoločné cestovanie so psíkom by malo byť vždy sprevádzané príjemnými zážitkami. Práve cestovanie nášmu chlpáčovi ponúkne novú skúsenosť, ktorá mu pomôže k ďalšej socializácii. Ale čo keď sa tvoj pes počas cesty autom alebo po nej necíti práve najlepšie a nevoľnosť sprevádza dokonca aj zvracanie?

Nevoľnosť tvojho psa z cestovania môže nastúpiť dokonca aj po krátkej jazde autom.

Prevenciou, či liečbou vieš svojmu psíkovi pomôcť, aby ste si spoločné cestovanie naplno užívali. Poďme si povedať ako na to. wink

 

Prečo môj pes trpí nevoľnosťou?

V prvom rade sa zamerajme na to, prečo chlpáčik pri, či po cestovaní zvracia a necíti sa práve vo svojom kožúšku. Ľudské mláďatá, rozumej deti, trpia kinetózou (cestovná nevoľnosť) viac ako dospelí, a to platí aj pre mladších psíkov a šteniatka. Deti pociťujú cestovné nevoľnosti, pretože štruktúra ich uší ovplyvňuje rovnováhu, a v mladom veku nie je dostatočne vyvinutá. Tak isto je to aj u psov.

Môžu za to aj spomienky.

Ak bol tvoj pes počas jeho prvej jazdy autom chorý alebo nebol vo svojej koži, aj to môže byť spojené so zvracaním počas cestovania. Nevoľnosť spôsobuje aj stres. Najmä ak je cieľom vašej spoločnej jazdy autom návšteva veterinára.

Väčšina prípadov psej nevoľnosti je spôsobená stresom, a nie samotným pohybom vozidla. Tvoj pes si môže spájať cestovanie so zvracaním alebo prejavmi úzkosti.

Konečným cieľom cesty býva zvyčajne to, čo tvojho chlpáčika trápi. Návšteva veterinára, alebo pobyt v psom hotely, odlúčenie od teba a jeho domova. Duševná, emocionálna a dokonca aj fyzická trauma môže súvisieť s jazdou autom.

 

 

Príznaky psej nevoľnosti počas cestovania

  • Apatia
  • Prílišné slintanie
  • Nepretržité zívanie
  • Kňučanie
  • Zvracanie
  • Nepokoj

 

Prevencia psej nevoľnosti počas jazdy autom

  1. Zmeň asociáciu svojho psa s cestovaním autom

Vyber si pokojné miesto bez vonkajších rušivých vplyvov. Miesto, ktoré je otvorené, napríklad taký park alebo lúku. Malo by byť blízko tvojho domova, tak do 10 minút jazdy autom. Zober so sebou do auta niekoho blízkeho, koho tvoj psík pozná, aby ho počas jazdy vedel upokojiť. Keď dorazíte do cieľa – do parku, venuj sa svojmu psíkovi. Hrajte sa, aportujte, proste venuj mu všetok čas, aby sa cítil príjemne. Počas jazdy domov, nechaj kamaráta, ktorý je s tvojím psom, aby ho opäť upokojil. Keď prídete domov, opäť sa zahraj so psíkom tak nadšene, ako v parku. Potom ho nechaj odpočívať a priprav mu niečo fajné a výnimočné pod zub. Ak tento postup budeš opakovať častejšie, tvoj pes si uvedomí, že jazda autom by pre neho nemala byť dôvodom na úzkosť a tak isto aj nevoľnosti odídu.

  1. Prázdny žalúdok pre jazdou autom

Uisti sa, že pred cestovaním bude žalúdok tvojho psíka prázdny. Ideálne bude, ak mu nedáš pred spoločným cestovaním 6 až 8 hodín žiadne jedlo. Namiesto toho mu ale zabezpeč pitný režim. Tento postup môže, ale aj nemusí na tvojho psa fungovať, keďže niektoré psy potrebujú niečo v žalúdku práve preto, aby sa zabránilo kinetóze.          

  1. Rob počas jazdy časté zastávky

Niektoré psy zvládnu celé hodiny jazdy autom, no sú aj také, ktoré nie. Kompromisom pre nie veľmi nadšeného chlpatého cestovateľa bude prestávka každú hodinku-dve na vyvenčenie sa. Počas prestávok psíka osviež a daj mu napiť.

  1. Zober si so sebou spolucestujúceho

Tvoj kamoš, ideálne kamoš tvojho psa, počas jazdy chlpáčika zabaví hrou, či len spoločnosťou, ktorá mu spríjemní jazdu autom. Nezabudni pribaliť obľúbené hračky, aby sa cítil ako doma.

  1. Zabezpeč psíkovi výhľad

Uisti sa aby psík videl na cestu. Vnímanie okolitej scenérie psíka zabaví a bude zvedavo pozerať na cestu bez toho, aby mu bolo zle. To isté platí aj pre ľudí, no nie?

  1. Vypni klimatizáciu a pravidelne vetraj

Je dôležité aby si mal počas jazdy v aute čerstvý vzduch. Klimatizácia môže byť zradná a náhle zmeny teploty v aute a mimo neho, môžu psíkovi tiež spôsobiť problémy.

  1. Vyber si na cestovanie to správne auto

Keď sa vyberiete spolu s chlpáčom na dlhú cestu, pokiaľ je to možné, zvoľ si priestrannejšie auto.

  1. Keď všetky rady zlyhajú, navštív veterinára

Veterinár psíkovi prepíše prostriedky, ktoré utlmia nevoľnosti a psík bude pokojnejší. Nikdy nenaordinuj liečbu liekmi svojvoľne, a už vôbec nedávaj psíkovi kinedryl ani podobné lieky, ktoré sú určené pre ľudskú spotrebu. Skutočne sa radšej poraď s veterinárom, ide o zdravie tvojho psa. Ak nechceš siahať po medikamentoch a uprednostňuješ prírodnejšie riešenia, jedným z holistických preventívnych opatrení sú aj esenciálne oleje. Nastriekaj na vatový tampón kvalitné esenciálne oleje z mäty piepornej, zázvoru alebo harmančeka a vlož ho bezpečne do ventilácie. Prípadne vyskúšaj aj Bachove kvapky určené pre psíkov.

Zdroj: dogtime.com

 

Ako zvláda cestovanie tvoj chlpáč? Máš aj ty nejaké tipy, ktorými zvládaš cestovanie s tvojim psíkom úplne v pohode? Daj vedieť ostatným psičkárom a napíš nám do komentárov tvoje tipy.    

 

Bruno ti odporúča:

Tip na výlet so psom: vrch Osnica v Malej Fatre

Tip na výlet so psom: Záruby v malých Karpatoch

Tip na výlet so psom: Vrch Vápenná (Roštún)

Tip na výlet so psom: Grinavské jazerá a ich tri vyhliadky

 

Reklama
Blog Fórum