Tellington Ttouch dokáže psovi pomôcť prekonať strach a nielen to

Tellington Touch nie je medzi psíčkármi žiadna novinka. Ale ako túto metódu vykonávať, aby z nej mal pes správny úžitok?

Tellington Ttouch dokáže psovi pomôcť prekonať strach a nielen to
7544
Reklama

Tellington Ttouch

Veľký pomocník nielen pri strachu psa

 

Tellington Ttouch nie sú len známe predsilvestrovské obrázky o tom, ako upokojiť svojho psa v čase najväčšieho ohňostrojového rachotenia. Aj keď áno, aj v tomto smere dokáže pri správnom použití neskonalo pomôcť. No na to, aby sme ho vedeli správne aplikovať, musíme o ňom čo najviac vedieť. Komu a ako slúži Tellington Ttouch?

 

Linda Tellington-Jones, samotná autorka tejto metódy hovorí, že Tellington Ttouch je druh rešpektu – spôsob práce s výsledkom pomôcť zvieratám, ktoré prežívajú rôzne zdravotné, mentálne a emocionálne problémy. Ak sa človek naučí ako správne s touto metódou zaobchádzať, dokáže pomôcť na mnohých frontoch. Tréneri, ošetrovatelia, útulky, veterinári, fyzioterapeuti, závodní jazdci – tu všade je Tellington Ttouch využiteľný.

 

Sebadôvera a sebakontrola

Tellington Ttouch nie je len o bandážovaní, ktoré je v čase Silvestra najviac rozšírené. Využíva aj ďalšie spôsoby, ktoré psa upokoja, uvoľnia a dodajú mu pocit bezpečia. Tak napríklad využívanie neinvazívnych pohybov slúži na prekrvenie častí tela, ktoré sú z rôzneho psychického napätia neprekrvené. Zároveň uvoľňuje pnutie vo svaloch. Hladenie uší správnym spôsobom pomáha upokojiť tlkot srdca a dostáva dýchanie psa pod kontrolu. A už spomínaná bandáž napríklad pomáha psovi citlivému na hluk dodať pocit bezpečia.
 

Tellington Ttouch je mocný pán

Tam, kde ľudia ešte stále veria, že dotyk viac ubližuje ako pomáha, prichádza na rad Tellington Ttouch. Prečo? Už si počul o tom, že ak sa dotýkaš vystrašeného, neistého alebo reaktívneho psa, upevňuješ jeho chovanie? A práve Tellington Ttouch toto tvrdenie vyvracia. Správnou manipuláciou, pozitívnym a pokojným spôsobom môžeš naopak psovi veľmi pomôcť. To preto, lebo táto metóda operuje s nervovým systémom a dokáže meniť reakcie a náladu zvieraťa.

 

 

Využitie bandáže

December zrovna nie je mesiac obľúbený medzi zvieratami. Teda okrem niekoľkých okamihov, kedy sú k nim ľudia o niečo viac štedrejší ako pominulé mesiace. December je mesiac plný osláv spojených s hlukom, ohňostrojmi a ostrým svetlom. Tu je ten zádrhel. Nie každé zviera ocení tento druh nálady. A tu prichádza na rad bandáž, ako veľký a silný pomocník.

 

Čo si predstavujeme pod pojmom bandáž? Elastický obväz, ktorý by mal byť dostatočne pružný a zároveň nie príliš široký. Možno mnohých z nás napadne, že úlohou bandáže bude obopnúť telo v čo najpevnejšom zovretí. Práve naopak! Bandáž kopíruje telo zvieraťa, no čo možno najvoľnejšie. Netreba sa báť, že pes cez srsť bandáž neucíti, o to sa postará jeho nervová sústava, ktorá ju veľmi dobre registruje.

 

Privykať rovnako, ako na všetko ostatné, nové

Základom je, nič neunáhliť. Prichystať si maškrty, kliker, dobrú náladu a veľa chvály. Postup je rovnaký ako pri iných predmetoch, na ktoré psa privykáš. Najprv mu daj bandáž ovoňať, manipuluj s ňou v ruke, zatiaľ čo psa hladkáš. Až po jeho pokojných reakciách, môžeš prvýkrát naviazať bandáž. Pozoruj svojho psa, jednotlivé kroky si pokojne rozlož na viac tréningov. Bandáž prvýkrát uviaž len na malú chvíľu, môžeš sa so psom trochu aj prejsť. Ak ti pes vytuhne, vráť sa o krok späť.

 

Rada od autorky tejto metódy znie: Nezabudni na dýchanie. Ak sa na niečo sústredíme, zadržujeme dych. A psy v tom okamihu vedia, že sa ide niečo nekalé diať.

 

Ako funguje vo chvíli nosenia bandáže nervová sústava?

Ako pamäťová pena. Nervová sústava potrebuje zhruba 20 minút na to, aby si privykla na novú situáciu. Návyk zostáva v pamäti, aj v čase keď je už bandáž dávno dole z tela.

 

Štvrtinová bandáž tela

S bandážou začni na hrudi psa. Dĺžku si rozdeľ na dve tretiny, ktoré budeš neskôr ťahať popod brucho a zvyšnú jednu tretinu. Jednotlivé konce bandáže ťahaj smerom hore na chrbát, tam ich prekríž a dlhší koniec preveď popod brucho. Oba konce spoj na boku psa, mimo chrbticu. Toto je väčšinou pre psa najpríjemnejšie viazanie.

 

Polovičná bandáž tela

Približný stred bandáže začni viazať na hrudi. Opäť konce bandáže ťahaj smerom hore na chrbát, prekríž ich na lopatkách. Ďalej ich ťahaj späť dolu za predné nohy, prekríž na bruchu a vráť sa s bandážou hore na chrbát. Uviaž tak aby si sa vyhol chrbtici.

 

Kedy bandáž môže pomôcť?

  • Nervozita

  • agresivita, reaktivita

  • strach z petárd, hlasných zvukov

  • strach z cudzích ľudí, veterinára

  • nevoľnosť v aute

  • stres spôsobený z choroby ako je napríklad epilepsia

  • tras bez ohľadu na príčinu

  • upokojenie psa na výstave, pri tréningu

  • pomáha pri udržiavaní pozornosti atď.

 

Zdroj: ttouchcz.blogspot.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Máš psa, ktorý sa nechce hrať? Nauč ho to!

Adopcia psa pomáha človeku bojovať s depresiou

10 znakov ktoré ti napovedia, či je tvoj pes šťastný

Vysoká škola života, alebo kúp si psa a už nikdy sa nebudeš nudiť

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum